Vi ruller i lavgir ned den bratte grusveien fra kanten av vulkanen og gjennom en aveny av akasietrær til bunnen av krateret. Det er et par millioner år siden vulkanen eksploderte i et inferno av lava og aske og kollapset som en perfekt gryte – også kjent som en kaldera. Men denne formiddagen lengst nord i Tanzania braker det løs igjen.

Bare minutter etter at vi har kjørt den bratte veien fra kanten av vulkanen får vi øye på en flokk med løver. Foto: Runar Larsen

Bare minutter etter at vi har kjørt den bratte veien fra kanten av vulkanen får vi øye på en flokk med løver. Foto: Runar Larsen

 På liv og død

Siden leiren ligger midt ute i rovdyrenes områder, er det greit å vite at en påpasselig masai holder utkikk til enhver tid. Foto: Runar Larsen

Siden leiren ligger midt ute i rovdyrenes områder, er det greit å vite at en påpasselig masai holder utkikk til enhver tid. Foto: Runar Larsen

Nå er det imidlertid kampen for tilværelsen som skaper gnister. Vulkanen er for lengst død, og siden krateret er hjem for både plantespisere og rovdyr er det daglige drama som utspiller seg på liv og død. Det går knapt et minutt før vi ser den første flokken med løver.

Og i motsetning til hva som så ofte er tilfellet på safari, er denne gjengen i full aktivitet. Det er fortsatt frokosttid, og de store kattene har sett seg ut en horde med gnu. I motsetning til nærliggende Serengeti som betyr «uendelig slette», er vulkanen Ngorongoro relativt liten og oversiktlig.

Den kollapsede vulkanen er ingen gigant i geografisk sammenheng, men du verden for et mektig dyreliv. På 250 km2 holder omtrent 30 000 dyr til på permanent basis, og enhver kjøretur ned fra kanten av vulkanen er starten på magiske møter med så godt som alle dyrene du kjenner på savannen.

Les også: Pakk smart for safari!

Turistmagnet

Skal du bare på en safari i Tanzania, er Ngorongoro et trygt valg. Foto: Runar Larsen

Skal du bare på en safari i Tanzania, er Ngorongoro et trygt valg. Foto: Runar Larsen

Afrikas svar på Edens hage er et unikt dyrereservat mellom Victoriasjøen og Kilimanjaro i Tanzania. Formet som en kjempemessig dyp tallerken med diameter på 20 kilometer og nesten loddrette sider gir geografiske rammer som tatt ut av en drøm: Det er en uforglemmelig opplevelse å skue over savannen fra kanten, og det enorme tallet av ulike arter nede i gryta gjør at Ngorongoro er et av de beste stedene for dagsturister på safari i hele Afrika.

– Noen liker det godt, andre synes det blir for mye av det gode, mener Joseph Swai.

Med utgangspunkt i byen Arusha ved foten av Kilimanjaro, er Nord-Tanzania stappfull av nasjonalparker og safariopplevelser i verdensklassen. De færreste planlegger en rundreise i landet uten å besøke Ngorongoro.

Vulkanens naturlige skjønnhet og ekstreme tetthet av dyreliv er derfor både en åpenbaring og forbannelse: Det kan altså bli veldig mange om beinet på samme tid, og er du av typen synes opplevelsen er best når du ser flere løver enn biler, er det viktig å være tidlig ute når porten til parken åpner. Eller kjøre inn seint om ettermiddagen.

«Den kollapsede vulkanen er ingen gigant i geografisk sammenheng, men du verden for et mektig dyreliv»

I 1979 fikk Ngorongoro Conservation Area plass på Unescos verdensarvliste. Der er en utmerkelse som forplikter. Derfor er hvert kjøretøy begrenset til seks timer i det beskyttede naturreservatet, og ingen har adgang etter solnedgang. Det finnes ingen bebyggelse i krateret, så alle hotell og camper ligger oppe på selve kanten. Ikke at det gjør så mye; utsikten er uslåelig.

Les også: Safari for strandløver

Luksus på kanten

Siden alle turister må være ute av krateret før klokka seks om kvelden, finnes det heller ingen overnattingssteder her nede. Men på høyden med utsikt over området ligger flere luksuriøse camper, hvor stil og kostnad er skyhøy. &Beyond Ngorongoro Crater Lodge er kjent som den desidert mest eksklusive, men herligheten koster skjorta.

Reiser du med skreddersydd opplegg og i regi av en renommert turoperatør er det imidlertid mulig å få innpass i leirer som er god for en konge men til prisen for en knekt. Vi testet Lamalas teltleir.

Slår du sammen glamour og camping, får du glamping. Foto: Andbeyond

Slår du sammen glamour og camping, får du glamping. Foto: Andbeyond

 

Slår du sammen camping med litt glamour, finner du beskrivelsen som passer denne typen steder: Glamping! Så fort sola er gått ned, er alle safarigjestene på plass rundt bålet for å diskutere dagens opplevelser. Med godt i glasset og varme fra bålet er alt lagt til rette for flotte kvelder på kanten av Afrikas safarikjendis nummer en. Den obligatoriske solgangsdrinken blir til tre, og da ringer kokken i bjella for å markere at middagen er servert. Du får med andre ord noe av det beste både av naturens drama og menneskeskapt luksus på safari i Ngorongoro nord i Tanzania.

Se vår regnkalender. Når og hvor skal du dra å safari!
Tilbake til hovedsiden