Tomm Kristiansen var i mange år Afrika-korrespondent for NRK. Dette er det siste intervjuet vi gjorde med han, da boken hans «Afrikanske fortellinger» kom ut 2021. Foto: Cappelen Damm

Hvordan har det siste året vært for deg?

– Min kone bor i Cape Town, så planen var å bo her og der. Det var det bare å skrinlegge – jeg har ikke en gang kommet meg til hytta i Bohuslän, eller tatt meg bryet med å fornye reiseforsikringen. Så galt har det vært! Jeg hadde tenkt å dra tilbake til mitt gamle hjemland Zimbabwe, samt reise gjennom Etiopia – et land som fortsatt er relativt ukjent for meg.

Hvordan er ditt forhold til verden ellers?

– Det pussige er jo at jeg er veldig opptatt av andre deler av verden, men mine lesere vil høre om Afrika. Etter min første periode som korrespondent fikk jeg spørsmål fra NRKs radioredaktør om jeg kunne tenkt meg å reise som «verdensreporter» på 90-tallet. Det endte med at jeg fikk full frihet til å reise hvor jeg ville for å lage fortellende reportasjer. Så jeg satte opp en liste med alt fra den transsibirske jernbane til Stanleys rute da han fant Livingstone, Jemen, ja, over alt. Mongolia var for eksempel svært spennende. Jeg glemmer aldri strupesangfestivalen i hoved­staden. I tillegg blir jeg fascinert av den religiøse hengivenheten, vennligheten og hjerteligheten. De er Djengis Khans barn, men er sannelig blitt mildere med årene.

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE STEDER DU MÅ SE EN GANG I LIVET

Elefant fra Malawi. Foto: Runar Larsen

Oppsummer din tid i Afrika! 

– Jeg kom til Afrika i 1990. Diktatorene forsvant, demokratiet ble innført. Siden har jeg vært tilbake jevnlig som reisende og korrespondent, og ser at det tar mer enn 30 år å lage et demokrati. Det har vært mange avsporinger, men de er på rett vei. Jeg har stor tro på dette kontinentet. Den ekstreme fattigdommen er på vei ned, og den økonomiske framgangen øker.­

Hva var den største utfordringen?

– Det er umulig å være tilstede over alt. Afrika består av 54 land, så det gjelder å velge noen hovedkonflikter. Selv har jeg bare vært i 27 land, og er sånn sett bare halvveis. Jeg har forsøkt å dekke det som er viktig for Afrika, ikke det som er viktig for oss. At kampen mot apartheid ble vunnet, er nøkkelen i min journalistikk. Men det var også tøft, særlig da Somalia kollapset og sultkatastrofen brøt ut. 

Blir man herdet?

– Jeg er ikke sikker på det. Jeg så mye ekstrem brutalitet, og hadde mange tårefulle timer foran dataen når jeg skrev mine manuskripter. Min terapi ble historie­formidling. Mange journalistkollegaer var nok mer drevet av adrenalin enn empati.

Basecamp Masai Brand Project, Masai Mara, Kenya
Photographer: Ida Anett Danielsen

Neste store reisemål i Afrika?

– Mosambik. Verdens hviteste strender, en spennende miks av gammel portugisisk kultur og fantastisk sjømat. 

LES OGSÅ: AFRIKAS BESTE SAFARIER

Drømmereise i Afrika?

– Først reiser jeg til Zanzibar for å se meg om i Stone Towns historiske labyrint. Deretter går ferden til Ujiji, hvor Livingstone hadde sitt hus ved Tanganyikasjøen. Så tar jeg tog til Zambia ved Zambezielven, over til Zimbabwe og Victoria Falls Hotel – min store hotellfavoritt. Herfra er det kort vei til selve Victoriafallene, mens dagen avsluttes med båttur på Zambezi. Jeg har forresten hoppet i strikk over den elven. Det var min langfredag; jeg trodde ikke jeg skulle komme opp igjen i live.

Nesehorn, Namibia. Foto: Runar Larsen

Hva er ditt forhold til safari? 

– Jeg har vært veldig opptatt av Afrikas dyreliv, og sett hvordan artene har blitt herjet med og truet av utryddelse. Heldig­vis er det tatt grep for å bevare dem, og jeg blir lykkelig hver gang jeg ser et neshorn – gjerne i Hwange i Zimbabwe.

Favorittkjøkken?

–Det står ute i gaten i Stone Town. Ferske skalldyr av alle mulige slag som grilles slik at hele området lukter av deilig krydder. Jeg har motforestillinger mot å spise ­larver. Spesielt når de serveres levende, ­
og du skal grille dem selv.

Vinranker, Sør-Afrika. Foto: Ronny Frimann

Beste by?

– Cape Town. En metropol med en fantastisk historie, på godt og vondt. Her er vinmarkene bare 15 minutters biltur fra sentrum. Det er kort vei til Robben Island – et tempel for sivilisasjonen. Og så har du Cape Town-jazzen som buldrer og lever på utestedene i byen. Kulinarisk er det et mirakuløst sted, med miksen av afrikansk, asiatisk og europeisk. Glem ikke Taffelberget midt i byen. Herfra kan du gå flere dager i strekk. Townshipene har også blitt trygge å reise til. Få med deg en av de fantastiske gudstjenestene hvor bluesen dirrer under bølgeblikktaket.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN