Linda Veråsdal (42), daglig leder og grunnlegger av ethicaltravelportal.com, en turoperatør som fokuserer på bærekraftige reiser både i Norge og utlandet. Foto: Privat

Det er blitt nye tider, og reisetrendene tyder på en retning med mer ansvarlige og økovennlige opplevelser. Prinsippene passer godt sammen hvordan man bør reise i nærmeste fremtid: Hold avstand. Unngå store folkemengder. Utendørs opplevelser. Ta vare på hverandre og omgivelsene man ferdes i.

De neste utenlandsreisene går trolig innenfor Europas grenser, men det kan også by på eksotiske opplevelser. Derfor vil jeg slå et slag for en litt ukjent region nordvest i Romania – som passer perfekt for den som søker reiser litt utenom det vanlige.

LES OGSÅ: ROMANIA I SJELEN

Ekte opplevelser

Apusenifjellene er i ytterkanten av Transylvania, lett tilgjengelig fra Norge med fly til Budapest i nabolandet Ungarn – og biltransport videre. Dette er en tidløs og autentisk del av Romania, med små landsbyer hvor økoturisme er selve ingrediensen i reiselivet.

Her ruller fjellene slik at det er utsikt fra den ene grenda til den neste. Den vennlige lokalbefolkningen er nysgjerrig og imøtekommende, og slår gjerne av en prat eller hilser blidt der de farer forbi med hest og kjerre.

Det hele gir en fornemmelse av å reise til gamledager, og innbyggerne lever i stor grad fra jordbruk og dyrehold. Denne tradisjonelle livsstilen er også en del av opplevelsen for turister. Som besøkende er det lett å bli revet med, og reisen får dessuten en ekstra dybde. Tradisjoner bevares, fra historiske hjem og byggeskikker til oppskrifter som går fra generasjon til generasjon.

Men også gjennom helt enkle grep som når en tomatbonde bruker frø fra fjorårets avling, og avlingen før der igjen. De tar vare på det de har, det er lærerikt og inspirerende.

I Apusenifjellene passer det godt å overnatte i gjestehus og «homestay» som reflekterer samfunnet. Da er det bare å handle hos naboen og nyte veldig kortreist og økologisk mat. Det er nesten som å bo i et museum. 

KJØP BOKA 110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE HER

Ingen hast

Nøkkelordet er langsomme opplevelser. Det er viktig å bruke noen dager til å sette pris på det lave tempoet, og å ta del i hverdagen. Gjør som de lokale. Sitt på en benk og se hverdagen passere. Eller man kan pakke med seg en hjemmelaget lunsj, finne et sted og speide utover landskapet mens man nyter kaffen og noen lokale godbiter. Det er også verdt å ta en tur rundt på landsbygda sammen med en lokal guide.

Da får du mer ut av både naturopplevelsene og menneskemøtene. Som for eksempel ved et besøk til en keramiker, som forteller gode historier fra oppdrag hun har hatt som håndverker, mens hun demonstrerer kunsten å forme hvit leire til nydelig brukskunst. Dersom det er midt i druesesongen, serveres nyplukkede druer fra hagen. Dersom det er midt i druesesongen, serveres nyplukkede druer fra hagen.

Nøkkelordet er langsomme opplevelser. Det er viktig å bruke noen dager til å sette pris på det lave tempoet, og å ta del i hverdagen. Gjør som de lokale. Sitt på en benk og se hverdagen passere. Eller man kan pakke med seg en hjemmelaget lunsj, finne et sted og speide utover landskapet mens man nyter kaffen og noen lokale godbiter.

Det er også verdt å ta en tur rundt på landsbygda sammen med en lokal guide. Da får du mer ut av både naturopplevelsene og menneskemøtene. Som for eksempel ved et besøk til en keramiker, som forteller gode historier fra oppdrag hun har hatt som håndverker, mens hun demonstrerer kunsten å forme hvit leire til nydelig brukskunst. Dersom det er midt i druesesongen, serveres nyplukkede druer fra hagen.

Det yrer dessuten av naturvennlige opplevelser i fjellene, som padling, fotturer i det ruvende landskapet, sykkelturer fra landsby til landsby eller offroadsykling. Den som ønsker mer luftige opplevelser kan prøve seg i via ferrata-løyper eller zipline. Og gå for alle del ikke glipp av et besøk i en av de mektige grottene denne regionen er kjent for.

Apusenifjellene er et sted hvor man kommer tett på alt, selv med trygg avstand. En godt bevart hemmelighet hvor opplevelsene er mange og varierte, og godt forankret i økoturismens prinsipper om å ta vare på natur, miljø, folk og samfunn.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN