Etter at Poas stengte fordi vulkanen er aktiv, har lille Manuel Antonio rykket opp som den mest populære nasjonalparken i Costa Rica. Foto: Torild Moland

Mira, mira, sier en lokal veiarbeider og napper meg i armen. Han peker på det store kameraet mitt, og så på et lite tre rett i veikanten ut mot stranda.

– Perezosos!

LES OGSÅ: 10 TING Å GJØRE I NORGE I SOMMER

Den ekte Flash

Hø, dovendyr her? På stranda? Og jammen meg, der sitter det en lat krabat bare to meter unna kameralinsa. Svært møysommelig og irriterende sakte trekker han seg bortover greinen, mot et enda større og bedre grønt blad enn det han nettopp har fortært.

Alle som har sett filmen Zootropolis og kommunalarbeideren Flash, vet hva jeg snakker om. Du har ikke dårlig tid om du vil observere et dovendyr i det fri.

Her får man stranda nærmest for seg selv! Foto: Torild Moland

Jeg har akkurat kommet ut av Manuel Antonio nasjonalpark, kjent blant annet for sine mange og lett tilgjengelige dovendyr. Men i dag var de i det vriene hjørnet – enten sov de med rompa til, eller var så godt gjemt i buskaset at bare et øre stakk opp.

Årlig kommer mer enn 150.000 besøkende for å se på dyrelivet her, med bl.a. fargerike scarlet macae (ara papegøye). Foto: Ronny Frimann

GLAMPING MED ELEFANTER

Stort og smått

Men det var nok av andre små og store kryp inne i den lille nasjonalparken. Men sine 6,8 km2 (omtrent som Jessheim) er det landets minste – men etter at Poas nylig stengte, mest populære – nasjonalpark.

Og variasjonen i plante- og dyreliv er enorm: Her er 109 forskjellige pattedyr og 184 forskjellige fuglearter. Og selvfølgelig så mange planter og trær at man kommer ut av tellinga.

Begge dovendyr-artene holder til her – den med tre tær som Flash i Zootropolis og den med to tær som Sid i Istid, tre forskjellige aper, flere iguaner, basilisker, kattedyr og slanger. I trærne flyr fargerike parakitter, tukaner og hauker.

Strandparadis

Og ikke minst er det en rekke fine stier og fire fantastiske strender omringet av frodig tropisk skog inne i selve nasjonalparken. Strendene her er flere ganger kåret til landets fineste, kanskje fordi de har gyllen sand og ikke den mørkere vulkansanden.

Dagen blir komplett med forfriskende frukt og smoothies. Foto: Torild Moland

– Jeg liker at det er så annerledes natur enn hjemme, med regnskog, vann og strender, sier amerikanske Reece Falcon (21), som studerer i San Jose og har tatt med foreldrene på en liten rundtur i det frodige landet.

– Og dette er jo helt fantastisk, bare vandre rundt her og  se på dyrelivet og kanskje oppdage et dovendyr i trærne.

De, som oss, har valgt å vandre uten guide på de godt merkede stiene. Man ser kanskje mindre, men har mer frihet.

MER FRA COSTA RICA

Finn skogens ro

Dessuten er guidesystemet i parken mildt sagt forvirrende, og kommersialisert. Så vi velger å heller ta en guidet tur i den bittelille private parken som tilhører økohotellet Si Como No bare et kvarters spasertur unna.

Titt og stadig dukker det opp en ape i trærne. Foto: Ronny Frimann

Naturen her er den samme – bare uten alle menneskene. Her får vi tid til å la skogens ro synke inn, omringet av fuglekvitter, et hav av sommerfugler, mosegrodde tær og bregner på størrelse med hus.

Si Como No var en av de første resortene i Manuel Antonio, og er fortsatt blant de mest populære, med et fint basseng og god mat. Foto: Torild Moland

– Vi har tropisk skog, og ikke regnskog, forklarer guiden Dilon Serrano (23) mens han loser oss gjennom reservatet.

– I regnskogen, for eksempel i Monteverde, er 60-80 prosent av artene epifytter – det vil si planter som lever og vokser på overflaten til andre planter, uten å være parasitter, som mose, lav, bregner og til og med blomster som orkideer. Men her i Manuel Antonio kan du også se for eksempel palmer, det finner du ikke i regnskogen, forklarer han.

Man kan også se slanger, frosk, sommerfugl og edderkopper, for den som vil det. Men merkelig nok – ikke dovendyr. De foretrekker vegetasjonen inne i Manuel Antonio nasjonalpark, trass i alle turistene.

Eller, som min egen, private Sid – et tre rett på stranda. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN