Du kan når som helst velge å kjøre ut i den lille motorbåten for å titte nærmere på dyrelivet langs elvebredden. Foto: Torild Moland

Du kan når som helst velge å kjøre ut i den lille motorbåten for å titte nærmere på dyrelivet langs elvebredden. Foto: Torild Moland

Botswanas første nasjonalpark er verdensberømt for sine store flokker med elefanter, bøfler og flodhester som vandrer langs elven i evig jakt etter grønt gress og planter. Fra dekket på en husbåt eller under taket på en safaribil er du faktisk garantert å se ikke én eller to, men hundrevis av disse majestetiske dyrene.

LES OGSÅ: SMAKEN AV BOTSWANA

Husbåtsafari

Chobe er en gigantisk nasjonalpark på størrelse med Hardangervidda, og langs den nordre delen av parken renner Chobe-elven og tiltrekker seg store horder med dyr. Dette er også den mest tilgjengelige delen av parken, så ikke forvent å ha opplevelsene for deg selv. De fleste safaribilene er proppfulle, og det er mange av dem. Fra vannet, derimot, er det en helt annen opplevelse.

– Dette er bare livet, sukker australske Lexie og Graham Sade fra dekket på husbåten Ichobezi, der de skal tilbringe to langsomme dager med å nyte utsikten fra dekk.

Mens Lexie og Graham sipper drinker med vennene Ann og Alan på dekk, passerer båten den ene horden med dyr etter den andre.

En snegle på vannet

En gruppe elefanter er akkurat ferdige med å drikke og vandrer opp fra elvebredden. En tungpustet flodhest peser seg over en sandbanke, der to svære krokodiller ligger og varmer seg i solsteiken.

Kan man egentlig få en bedre safari? Sol, varme, en kald drink og livet passerer forbi. Foto: Ronny Frimann

Kan man egentlig få en bedre safari? Sol, varme, en kald drink og livet passerer forbi. Foto: Ronny Frimann

Snakk om å go with the flow.

– Vi har vært masse på safari, forteller Lexie og ramser opp den ene fantastiske opplevelsen etter den andre fra ferske turer i Tanzania og Kenya.

– Men dette er en av de beste safariene jeg har vært på. Her kan vi bare sitte og se livet passere. Det er så avslappende! I morgen skal guttene ut og fiske – ikke at de kommer til å få noe, legger hun hviskende til – og så skal vi ha en gamedrive på ettermiddagen. Ellers skal vi bare sitte her og kose oss!

Og kose seg er ikke vanskelig i disse omgivelsene. Mens solen synker ned i horisonten tryller verten Michael fram drinker og snacks, før middagen inntas i sirlige former på dekk.

Å bo i en husbåt er som å være en snegle på vannet – livet flyter forbi, og huset har du med deg.

HIT MÅ DU REISE I 2016
Husbåt er absolutt beste måten å oppleve dyrelivet langs Chobe-elven. Foto: Ronny Frimann

Husbåt er absolutt beste måten å oppleve dyrelivet langs Chobe-elven. Foto: Ronny Frimann

Chartersafari

Bak husbåten henger tre speedbåter, og om morgenen tar vi den ene ut for å se nærmere på dyrelivet. Og jammen meg blir det nærme: krokodillen letter ikke på øyelokket en gang før vi formelig skumper borti den, og vi kan se neseborene til flodhesten vibrere der den vagger over sandbanken.

Vi har ikke vært like kloke som australierne, og må vinke farvel for å sette sjøbein på en av de store resortene inne i Kasane. Derfra skal vi på vanlig safari med bil.

Her, som de fleste andre steder, får du det du betaler for. Vi har valgt den enkleste og vanligste safariløsningen i Chobe – å bli med på en ettermiddagstur fra lodgen. Det vil si stappfull bil og en halvinteressert guide. Det er trangt og alle er sure allerede før bilen er i gang, siden de i midten ikke ser like bra som de på siden.

Velkommen til chartersafari. Er du opptatt av fotografering og ensomhet, er ikke dette løsningen for deg. Men dyr skal vi se, det er faktisk umulig ikke å oppleve i Chobe.

Savannens bulldosere

Knaas. Knekk! Buuuuldre….

Elefantene høres lenge før du ser dem, ennå så store de er. Egentlig er de savannens stilleste dyr, og det er umulig å høre dem bevege seg på de store, myke putene. Derimot er de ikke like stillferdige i matfatet.

Elefantene drar opp gresset med røttene og rister det. Det ser ut som de leker med maten, men egentlig rister de av jorden og sanden, for den sliter sånn på tennene. Så gnafser de høylytt i seg, 300 kilo om dagen, før de kanskje røsker opp et tre eller velter en gammel stamme. Det går for seg når elefanter spiser.

Som en snegle seiler vi nedover Chobe-elven, mens dyrelivet passerer i sakte film. Foto: Torild Moland

Som en snegle seiler vi nedover Chobe-elven, mens dyrelivet passerer i sakte film. Foto: Torild Moland

– Faktisk er det ikke hærverk, men en viktig jobb for de andre dyrene på savannen. Elefanten rydder plass og etterlater seg åpne sletter der antiloper og sebraer kan gresse og se etter løver og andre rovdyr, forklarer guiden mens har manøvrere den trange bilen gjennom sandbankene langs elven. Siden setter vi fart innover i parken.

MER FRA BOTSWANA FINNER DU HER
Langs hele Chobe-elven venter spennende ting som må oppleves – både fra avstand og nærme. Foto: Ronny Frimann

Langs hele Chobe-elven venter spennende ting som må oppleves – både fra avstand og nærme. Foto: Ronny Frimann

Chartersafari

Ulempen med safari i nasjonalparkene versus de private parkene, er at bilene i nasjonalparken må holde seg til veiene. Det er overhodet ikke mulig å kjøre litt utenfor veien for å se bedre eller følge etter dyr på vandring. I de private reservatene gjør de i visse tilfeller det, uten at det skader naturen (om det gjøres i liten skala, her er det selvfølgelig forskjell på operatørene). Så skal det til vår guides fordel si at han strakk reglene litt i et ubevoktet øyeblikk, akkurat lenge nok til at vi fikk et glimt av leoparden mellom buskene…

Så da vi etter tre timer på chartersafari har sett leopard, bøfler, horder av elefanter og de sedvanlige sjiraffer, sebraer og antilopene, må vi si at det likevel var en bra opplevelse.

Dog trekkes blikket mot båtene der ute på vannet, og vi kommer helt sikkert tilbake. For å snegle oss nedover Chobe en liten stund til.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN