Et par lunefulle skyer legger et mørkt slør over Sunnmørsalpene. Det ser like mørkt ut i sjøen, i alle fall hva gjelder fiskelykke.

Skal vi lykkes i å fange essensielle ingredienser til kvedens middag, trenger vi åpenbart litt hjelp fra Fru Fortuna.

– Vi prøver litt lenger inn mot byen, foreslår Tom Tøsse og manøvrerer skuta litt nærmere den vakre jugendbyen på Sunnmøre.

Små sei, stor opplevelse

Kaptein Tom Tøsse kan mang en fiskeskrøne – men vet heldigvis godt hvor fisken står. Foto: Runar Larsen

To minutter etterpå haler vi opp et par sei, så små at måkene som har fulgt oss med argusøyne i protest, forsvinner mot neste båt.

– Da er middagen reddet, sier skipper Tøsse – med et lite glimt i øyet.

Fisketuren er i regi av selskapet 62 grader nord, som også driver Hotel Brosundet i sentrum av Ålesund.

Som en del av konseptet «fra fjord til fat» inviteres hotellgjester ut på bøljan blå. Tidligere var Brosundet fiskemottak, og foredlede varer ble sendt videre.

I dag er jugendbygningen hotell, hvor hvert rom er designet av arkitektselskapet Snøhetta. Og ikke minst hjemmet til Restaurant Maki, spisestedet som har rykte som byens beste sjømatrestaurant.

Maki hadde sin opprinnelse i Fosnavågen i Hærøy, men nå er det i historiske Brosundet midt i Ålesund restauranten holder til.

Det er her vi skal spise middag. Med selvfisket sei.

Smak av havet

Assisterende kjøkkensjef Margy Louise Moen smiler litt av dagens fangst da hun møter båten ute på brygga, men lover å implementere fisken i sjurettersmenyen hun skal sette sammen senere på kvelden.

– Småfisk kan være bra, lover hun – og forsvinner inn på kjøkkenet med en kasse som ikke kan sies å bugne av fisk.

Heldigvis er ikke restaurantdriften basert på at gjestene stiller med alle råvarene.

Dette er fisk- og skalldyrmat i særklasse, håndplukket fra lokale fiskeskøyter og fullstendig avhengig av sesong.

– Vi bestiller bare det beste fra fiskemottakene, og råvarene er så ferske som de kan bli. forklarer Moen.
Vår sei er i så måte bare en digresjon i et gastronomisk eventyr.

Både råvarer og kjøkkenpersonell på Maki kommer fra lokalområdet. Margy Louse Moen serverer mat med sjel. Foto: Runar Larsen

Kokkekunster

Restaurant Maki er intim. Rett utenfor er selve Brosundet, det historiske sentrumet av Ålesund, hvor bygninger er oppført i den karakteristiske jugendstilen.

Gjennom en glassvegg har sultne gjester utsikt inn til kjøkkenet hvor Margy Moen har selskap av sambygdingene Jon Olav Voldsund og Solvei Garte Vermøy denne kvelden.

De tryller etter hvert fram den ene godbiten etter det andre.

Granrøkt roastbiff av hval og hummersuppe med ravioli setter standarden for et utsøkt måltid.

En dyktig sommelier passer på riktig vin serveres til de ulike rettene.

Rettene er akkurat passe store til at vi gleder oss til neste servering.

Medbragt

Et par småsei er forvandlet til et kulinarisk høydepunkt. På restaurant Maki er det lov med medbrakt – om det kommer fra dypet. Foto: Runar Larsen

Kjøkkensjefen selv kommer ut med kantonesisk sei, halvveis inn i sjuretteren. Det er nå vi skal nyte godt av egen fiskelykke.
– Vær så god. Dette er fisken dere hadde med fra fjorden i dag, smiler Margy – og presenterer en delikat rett med ingefær, gulrot og vårløk. Seien har fått en asiatisk smak.
Ingenting smaker som medbragt – selv på en ekte gourmetrestaurant.
Smaken av Møre er allsidig. Et helaftens herremåltid krones med den prisbelønte osten Kraftkar fra Tingvoll.

Samt Makis sagnomsuste ostekake, som selveste Eivind Hellstrøm skal ha bedt om oppskrift på etter et måltid i restauranten.

Ostekakeoppskriften forble en hemmelighet.

Det samme kan ikke sies om selve spisestedet, som stadig får bedre skussmål og oppmerksomhet – også utenfor landegrensene.

En kulinarisk nytelse i historiske omgivelser kan selvsagt ikke skjult spesielt lenge, noe som får bli Makis eneste ankerpunkt: Det kan bli tøff kamp om bordene på de travleste kveldene.

Ut mot havet

Ålesund er en skikkelig godbit uavhengig av gastronomiske opplevelser.

For mange er den særpregede arkitekturen det største trekkplasteret.

Etter bybrannen i 1904, ble sentrum gjenreist i jugendstil. Utbrent trehusbebyggelse ble erstattet av arkitektmotens siste skrik; art nouveau – eller jugendstil.

Det betyr detaljrike ornamenter, spir og tårn. 100 år senere er det fortsatt lett å bli fascinert av byens sentrum. For andre er det nærheten til de mektige Sunnmørsalpene og havet som gjør Ålesund så attraktivt.

Hurtigruten legger til kai midt i byen, mens lokale ferger frakter deg ut til fjerne øyer bare på noen minutter.

Fra «byfjellet» Aksla har du panoramautsikt over både fjord, fjell og by. 

Ålesund har et av landets vakreste bysentrum. Foto: Runar Larsen

Det er for øvrig ikke nødvendig å dra på fisketur før middagen på Hotel Brosundet og Maki. Men det er veldig hyggelig, og en essensiell del av sunnmørsk kultur.

Og hvor ofte har du ankommet brygga med fersk fangst, gått rett til nærmeste restaurant og med god samvittighet sagt: «Lag noe godt av dette, er du snill!»
Nettopp.

 

Tilbake til hovedsiden