Ribe er Danmarks eldste by. Allerede tidlig på 700-tallet var det en av vikingenes viktigste handelsplasser. Og storheten varte i flere århundrer, se bare på Ribe domkirke midt i middelaldersentrumet. Det lille nettet av småskakke bindingsverkshus er et perfekt sted å tilbringe en kveld eller to på sommerens danmarksferie. Ribe sentrum er lite, tempoet småbylavt, og overalt har du unnskyldning for å stoppe opp for å ta et bilde.

Trygve Marthinsen elsker sine sommerlige kveldsvandringer som vekter i Ribe. Foto: Gjermund Glesnes

Trygve Marthinsen elsker sine sommerlige kveldsvandringer som vekter i Ribe. Foto: Gjermund Glesnes

I tillegg tar byens vektere hver kveld turistene med på sin runde, gratis. Ordningen med vektere som gikk ordensvakt i Ribe startet allerede på 1300-tallet og opphørte først i 1902. Allerede i 1935 ble tradisjonen tatt opp igjen til ære for turistene, slik at også denne tradisjonen har rukket å bli 80 år.

Riber Ret

Denne kvelden heter vekteren Trygve Marthinsen (69).

Hov vægter! Klokken er slagen 8.
Når mørket jorden blinder,
og dagen tager af,

synger den pensjonerte sivilingeniøren som begynte med sine vekterrunder for fire år siden.

Så tar han vekterstaven, med en fryktinngytende jernkule på enden, og leder an gjennom gatene.

Mer Danmark: Sommeridyllen Fanø
De trange gatene i Ribe levner ingen tvil om at byen er gammel. Foto: Gjermund Glesnes

De trange gatene i Ribe levner ingen tvil om at byen er gammel. Foto: Gjermund Glesnes

I storhetstida hadde Ribe sin egen lovsamling, Riber Ret, som var kjent som de strengeste lovene i hele Danmark. Blant annet var tyveri av «en halv marks pengeverdi» nok til å bli dømt til døden ved hengning. Heldigvis er Trygve Marthinsen langt mildere av sinn – og i dag følger byen selvfølgelig de vanlige danske lovene.

Heksebrenning og kanoner

I stedet forteller han historier så spennende at selv en skoleklasse på leirskole er lutter øre. Så har da også 1300 år med bosetting gitt nok av utrolige beretninger å velge fra. Vi blir servert heksebrenning og pest, kanoner på toppen av kirketårnet og historien om hvordan sentrum til slutt fikk én rett gate – tidligere hadde naturligvis alle som en minst én sving.

– Man må kunne sin historie. Og så er det viktig at man synes det er gøy, sier den tidligere sivilingeniøren, som også er leder av byens storkelag. Hver sommer bygger han og resten av lagets medlemmer reir på taket av et av gamlebyens høyeste hus i håp om at en stork vil slå seg til der.

Storkeredet er naturligvis også et stopp på runden. Vekteren har tross alt som oppgave å passe på.

Ostetallerken i restauranten på Hotel Dagmar. Foto: Gjermund Glesnes

Ostetallerken i restauranten på Hotel Dagmar. Foto: Gjermund Glesnes

Les mer om Danmark her

 

Til hovedsiden