Pilegrimer kom til Artemis' tempel. Foto: Silversea

Pilegrimer kom til Artemis’ tempel. Foto: Silversea

Tyrkia har alltid ligget midt i begivenhetenes sentrum, klemt mellom øst og vest. Ottomanere, romere og grekere, kristne og muslimer – alle har de etterlatt seg synlige spor etter sin tid og kultur. Du finner dem over alt i Tyrkia, inne i byer eller langt ute på landet. Men få, om ingen, er mer imponerende enn ruinbyen Efesos, som for to tusen år siden var verdens nest største by etter Roma. Etter sin tids målestokk var den enorm – på det meste bodde det hele 250 000 mennesker her!

LES OGSÅ: VERDENS VAKRESTE FOTTUR

Avansert byliv

– Dette var agora, den sentrale plassen, et sosialt senter, hvor man satt ved siden av hverandre og sladret om livet i byen. Det var butikker rundt hele plassen, og et romersk bad. Her var også et odeon, en konserthall, og et yrende liv, forteller guiden Ercan Koc og veiver rundt med armene som for å illustrere størrelsen på byen.

Efesos ble påbegynt så tidlig som i år 1000 f.Kr., men de fleste av rui­nene vi ser i dag, er fra romertiden. Byen hadde sin storhetstid fra 200 f.Kr. til 800 e.Kr., da den var en viktig handelsby og et politisk sentrum. Her hadde de et avansert vanningssystem, dyktige kunstnere og et velutviklet politisk system – ja, til og med vannklosett!

Pilegrimsferd

Det er ikke vanskelig å se for seg livet i denne frodige og grønne dalen, der butikkene lå tett i tett i hovedgaten som skråner ned mot det som en gang i tiden var den travle havnen. Oppe i åsen bodde rikingene, der de største husene hadde både 10 og 20 rom. Mye er gravd ut, men selv med dagens imponerende samling ruiner regner arkeologene med at kun 10 prosent er avdekket.

Det lille teateret er egnet for klassiske konserter. Her har store navn som Tom Jones og Guns'n Roses spilt. Foto: Silversea

Det lille teateret er egnet for klassiske konserter. Her har store navn som Tom Jones og Guns’n Roses spilt. Foto: Silversea

Pilegrimer den gang gikk ikke til Mekka, de kom til Artemis-tempelet i Efesos. En statue av Artemis står i museet i Selcuk et par kilometer unna. De fleste statuene er i dag flytte til museet, en naturlig stopp på veien til Efesos.

Holmenkollåsen

Hele Efesos er imponerende, men for virkelig å få innsikt i hvor avansert og rik denne kulturen var, ta en titt inn i boligene som fortsatt er under restaurering. Sju hus på til sammen 4000 kvm er gravd ut av åssiden. Det største huset var på hele 950 kvm og tilhørte en fremstående mann i samfunnet.

De rike i Efesos levde et liv i luksus i romertiden. Foto: Silversea

De rike i Efesos levde et liv i luksus i romertiden. Foto: Silversea

– De hadde til og med toalett med ferskvann og kloakk, påpeker guiden.

Dette er ikke verdens første samfunn med vannklosett – etter all sannsynlighet var det minoerne på Kreta som allerede i år 2000 f.Kr. hadde tilsvarende systemer. Men rennende vann og avløp er ingen selvfølge – for eksempel er det ikke toaletter på Versailles, som ble bygget flere tusen år senere!

MER FRA TYRKIA

Begynnelsen på slutten 

Så hva skjedde med dette avanserte samfunnet? I likhet med vårt eget samfunn, tok de ikke vare på økosystemet rundt seg, og det ble deres undergang.

– De begynte å kutte trær for å lage skip, hus, møbler og ved, og de plantet ikke nye. Så omkring år 400 e.Kr. ble havnene tettet igjen av jorderosjon fra de omkringliggende åsene, og det ble begynnelsen på slutten for Efesos, forteller Koc.

– Ingen havn betyr ingen penger, så forretningsmennene dro til Smirna (dagens Izmir) istedet. I tillegg var det tre store jordskjelv i løpet av det fjerde århundret, hvor 65 prosent av byen kollapset, og malaria ble et problem. Da var det ingen grunn til å være her lenger, og innen 800 e.Kr. hadde alle dratt.

I dag er folk på vei tilbake, om enn bare for en kort kikk. Efesos er en av Tyrkias ti mest populære attraksjoner, og er interessant og imponerende selv for den som egentlig ikke er så interessert i historie.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN