Fra safari i tradisjonell kano til overnatting i luksustelt ute på savannen – Afrika har mange varierte safariopplevelser å by på. Her er ti av de ekstra spesielle som vi liker aller, aller best.
AFRIKAS 10 BESTE SAFARIER
Fra safari i tradisjonell kano til overnatting i luksustelt ute på savannen – Afrika har mange varierte safariopplevelser å by på. Her er ti av de ekstra spesielle som vi liker aller, aller best. —>
Foto: Ronny Frimann
-8.783195, 34.508522999999971. Treklatrende løver
Det finnes langt bedre steder for en klassisk safari, men vil du komme i nærkontakt med treklatrende løver er det ingenting som slår Lake Manyara nasjonalpark nord i Tanzania.
De har som regel potene godt plantet på jorda, men i denne relativt ukjente nasjonalparken ikke langt fra turistfavoritten Ngorongoro er løvene kjent for å klatre i trær. Lake Manyara består av tett skog, og derfor har den lokale løvebestanden funnet ut at et tre kan være et godt utkikkspunkt – og sted for å hvile.
Det er slettes ikke sikkert du får øye på løvene. Sånn sett er det kort vei fra en skuffende dag på støvete veier, til en safari du vil huske for resten av livet. Noen elefanter venter omtrent ved inngangen, mens en flokk med aper skaper seg på veien lenger inn. For det er jo et rikt dyreliv her inne, du må bare se ekstra godt etter. Denne gangen får vi betalt for tålmodigheten. To hunnløver ligger langflate på samme grein, med potene loddrett ned på hver side av stammen, halvannen meter fra bakken. Greina henger nesten over oss, og de kunne med et lite bykst hoppet ned i bilen. I Lake Manyara gjelder det å se opp for løver!
MER INFO:
Tanzania Explorer kan skreddersy safarier i Tanzania. Lake Manyara ligger nord i landet, og bør kombineres i en rundtur med både Ngorongoro, Tarangire og Serengeti. Andre operatører er Paradisreiser, Ditt Afrika, Kenzan, Topp Afrika, Hibiscus og Drømmereiser.
Foto: Runar Larsen
-6.369028, 34.8888220000000052. Sove med løver
Langt ute i ødemarken ligger et av Afrikas vakreste og mest unike overnattingsalternativ – også kjent som Løvehulen.
Fra toppen av det lille sukkerbitformede ”huset” har vi utsikt over et vannhull, endeløse sletter og solen som synker blodrød over Drakensbergfjellene i vest. Roaaar! Roaaar! Løvenes brøl ljomer i mørket, og det rasler i spisse tornebusker. Ingen gjerder. Ingen vakter. Ingen beskyttelse. Bare endeløs savanne, og pirrende dyrelyder i mørket. Og en oppvartning en konge verdig.
Kokken Erasmus står hvitpyntet og majestetisk og serverer kveldens hovedrett: andebryst i appelsinsaus med fennikel og pommes noisettes. Vi har allerede inntatt kudu-carpaccio og venter en strålende tiramisu som avslutning. Takterrassen er dekket med skinnende lykter, et hvitkledd bord og en firestolpet seng med hvitt lintøy og florlett, flagrende myggnetting. I etasjen under er det et stort bad med dusj, toalett og badekar. Det eneste som mangler er løven.
MER INFO:
Lions Den ligger på det private Kapama-reservatet rett utenfor Krugerparken. Her er fem forskjellige camper, og du kan booke en natt i Lions Den uansett hvilken av dem du bor på. Pris fra kr 2400 per person i dobbeltrom, alt inkludert. Lions Den koster i tillegg kr 5400 per par inkludert mat og vin. Kan også bookes gjennom Safari Opplevelsesreiser.
Foto: Torild Moland
-30.559482, 22.9375059999999853. Fest for den ferske
Unesco-vernede Ngorongro er et soleklart høydepunkt på en rundreise nord i Tanzania, selv om det til tider kan bli vel mange biler nede i krateret samtidig.
For et par millioner år siden eksploderte vulkanen Ngorongoro i et inferno av lava og aske, og endte opp som et perfekt krater. I dag er den grytelignende bunnen av vulkanen en dyresentral uten sidestykke.
Formet som en kjempemessig dyp tallerken med diameter på 20 kilometer og nesten loddrette sider gir det geografiske rammer som tatt ut av en drøm: Det enorme tallet av ulike arter nede i gryta gjør Ngorongoro til et av de beste stedene for dagsturister på safari i hele Afrika.
På 250 km2 holder omtrent 30 000 dyr til på permanent basis, og enhver kjøretur ned fra kanten av vulkanen er starten på magiske møter med så godt som alle dyrene du kjenner på savannen. Kombinasjonen av naturlig skjønnhet, eksplosiv historie og usannsynlig mange dyr på et og samme sted gjør Afrikas svar på Edens hage til et must.
MER INFO:
Paradisreiser, Tanzania Explorer, Kenzan, Uhuru og Afrikasafari.no er blant turoperatørene som kan sette sammen en reise til Ngorongoro. Kombiner gjerne med Serengeti. Hvert kjøretøy har maks seks timer til rådighet i bunnen av krateret, og det lønner seg å være på plass når portene til nasjonalparken åpner tidlig om morgenen. www.ngorongorocrater.org
Foto: Runar Larsen
-6.369028, 34.8888220000000054. Møt en gorilla
Svett og slitsomt. Kostbart og krevende. Men gorillasafari i Uganda og Rwanda er likevel en opplevelse for livet.
Det koster flesk, og du må regne med en lang og slitsom marsj gjennom bratt, tett jungel for å i det hele tatt nærme deg verdens største primat. Men så fort du får øye på gorillaflokken, er det en opplevelse som er verdt hver svettedråpe og krone.
Fjellgorillaen i Afrika – som for øvrig deler 97 prosent av menneskets DNA – er en truet art som kun finnes i det vulkanske fjellområdet i grensestrøkene mellom Den demokratiske republikk Kongo, Uganda og Rwanda, samt en nasjonalpark lenger nord i Uganda. Inntekter fra gorillaturisme er blitt en vesentlig bidragsyter for å holde liv i dem. Penger i kassa skaper lokale arbeidsplasser, men fungerer også som dyrevern – og ifølge tall fra WWF har antallet ville fjellgorillaer doblet de siste 20 årene til nesten 1000.
Safariene går gjennom jungelen, og alltid med guide. Det er strenge restriksjoner, både på hvor mange som kan gå sammen og hvor lenge man kan være sammen med dem.
MER INFO:
10 dagers reise til Uganda og gorillasafari koster fra kr 43 500 med Hvitserk, inkludert flyreise fra Norge. I tillegg kommer den faste “gorillalisensen” på 500 dollar. Ditt Afrika, Paradisreiser og Kenzan Tours kan også sette sammen safaripakker. www.bwindiforestnationalpark.com
Foto: Anders Hakstun
-1.940278, 29.8738879999999655. Okavango by boat
Okavango i Botswana er verdens mest unike innlandsdelta. Likevel ble det ikke oppført på UNESCOs verdensarvliste før i juni 2015. Da som nr 1000, så det bøter vel litt på forsømmelsen.
De fleste elvedeltaer ender i en innsjø eller i havet. Men Okavango – som starter et sted i Angolas frodige fjell – renner bare ned i sanden i Kalahariørkenen og forsvinner. Området er også unikt fordi det flommer over i det som egentlig er de tørre vintermånedene juni-august.
Dette gir et helt spesielt dyreliv.
Øyene i deltaet er hjem til elefanter, løver, sjiraffer, neshorn, bøfler og en rekke andre imponerende skapninger. Vannet skjuler krokodiller og store flokker med flodhest. Og den beste måten å se dette dyrelivet på, er i en mokuru – en tradisjonell kano. Mokuruen glir lydløst gjennom det stille vannet og stoppes bare av hvite vannlinjer og høyt siv. Guiden står stilfullt i enden av kanoen og skuer utover landskapet, omtrent som en gondolfører i Venezia. Forskjellen er at vannet i Okavango skjuler både sultne krokodiller og hissige flodhester, så det gjelder å holde farkosten på rett kjøl.
MER INFO:
Både andBeyond og Wilderness safaris eier flere luksuslodger i deltaet og andre steder i landet. Priser fra kr 10.000 per person per døgn, alt inkludert. Norske operatører som selger Botswana er blant annet Safari Opplevelsesreiser, Ditt Afrika, Paradisreiser og Kenzan Tours.
Foto: Ronny Frimann
-22.328474, 24.6848660000000566. Verdens største dyrevandring
I løpet av bare noen uker krysser to millioner gnu, sebra og antiloper den flommende Mara-elven på vei fra Serengeti i sør til Masai Mara i nord.
Det er ingen start eller mål i deres søken etter mat og vann, bare en evig runddans i Serengeti og Mara, i en nådeløs kamp for liv og død. Den eneste begynnelsen er – begynnelsen, når en halv million kalver fødes på de grønne slettene helt syd i Serengeti mellom januar og mars.
Men når regnet stopper i april-mai, må de 1000 km nordover for å finne grønnere gress. Noen tar ruten via Seronera-dalen. Andre tar den vestlige korridoren. Uansett er ferden forbundet med fare, ikke minst på grunn av Serengetis 3000 løver som vet at tiden snart er inne. Legg på raske geparder, sultne leoparder, hyeneflokker og krokodiller, og det er åpenbart hvorfor migrasjonen er safariverdenens mest berømte skue. Men sikkert som sola er gnuene tilbake igjen neste år. Og året etter. Om de lever så lenge.
MER INFO:
Norskeide Basecamp Masai Mara ligger midt i smørøyet for storslagne dyreopplevelser i Masai Mara. Priser fra kr 1700 per natt. Ellers formidler Safari Opplevelsesreiser, Kenzan Tours, Tanzania Explorer, Ditt Afrika og Uhuru turer i Serengeti og Masai Mara.
Foto: Ronny Frimann
-0.023559, 37.906193000000037. Telttur på savannen
Når morgenlyset gryr er det bare å hoppe ut av soveposen, trekke teltduken til siden – og nyte synet av solen som vekker savannen.
Morgendisen ligger som rosa skyer over akasietrærne. I det fjerne hører vi en antilope kalle, mens utallige gnuer tusler bekymringsløst rundt i savannens dunkle lys. Og ganske sikkert ligger det en løve på lur i gresset. Mobilsafari er både enklere og billigere enn tradisjonell overnatting. Men opplevelsene er minst like bra.
Allerede før solen har stått opp, er det ut av soveposene og inn i bilen – på let etter dyrelivet, som i dette masaieide reservatet rett utenfor Masai Mara er helt enestående. Nesten ingen andre biler – men overflod av dyr. Naturen er slående vakker, med rullende åser elveleier flankert av akasietrær. I dette området har selskapet Porini også satt opp en helt enkel camp, som består av vanlige småtelt, en tilhørende mobil do og et felles messetelt. Alt man trenger under Afrikas strålende himmel.
MER INFO:
Porini har to mobile camper, en i Amboseli nasjonalpark og en utenfor Masai Mara. Man bor i soveposer i enkle telt. Pris for en uke mobil safari Mara/Amboseli er kr 8900 inkludert overnatting, mat, ikke-alkoholholdig drikke og guidede safarier i åpne safaribiler. Internasjonal flyvning kommer i tillegg. www.porinisafaricamps.com. Kan også bookes gjennom Safari Opplevelsesreiser
Foto: Torild Moland
-0.023559, 37.906193000000038. Før hordene kommer
Med en stor, ny internasjonal flyplass er Zimbabwe i ferd med å gjenoppstå som en av Afrikas mest attraktive turistdestinasjoner.
Victoriafallene har siden David Livingstone oppdaget dem på midten av 1800-tallet, tiltrukket seg horder av eventyrlystne tilreisende, og i 1999 ankom 1,4 millioner turister Zimbabwe. Men etter de omstridte landreformene i 2000 stupte antall besøkende med 75 prosent. Nå er de omsider på vei tilbake.
Med åpningen av den nye internasjonale flyplassen i november 2016, har kapasiteten økt fra ½ mill. til 1,7 mill. passasjerer og gjort det lettere å finne gode flyvninger til Zimbabwe fra Europa.
Og Zimbabwe har virkelig mye unikt å by på. Som Afrikas største og mest imponerende fossefall. Safari i Zambezi nasjonalpark, eller enda bedre – i magiske Hwange nasjonalpark. En båttur for å se flodhest og dyreliv langs Zambezielven hører med, og for de tøffe – en strikkhopp fra broen over fossefallene.
MER INFO:
Stadig flere norske turoperatører inkluderer Zimbabwe, som Paradisreiser, Ditt Afrika, Kenzan Tours og Uhuru. Wilderness Safaris har et unikt pakketilbud med Victoriafallene, privatfly til Hwange og derfra småfly videre til avsidesliggende Mana Pools nasjonalpark. Pris fra kr 3500 per person per døgn inkludert safari, mat og drikke.
Foto: Runar Larsen
-19.015438, 29.1548569999999939. Strand og safari
Saadani er Tanzanias yngste nasjonalpark, og den eneste hvor viltreservatet ligger ute ved kystlinjen.
Kenya, Tanzania og Sør-Afrika har lenge markedsført seg som land hvor du kan kombinere strand og safari. Problemet er at det ofte er et godt stykke fra det ene til det andre. Saadani er Tanzanias yngste og minst kjente nasjonalpark, og et sted hvor du bokstavelig talt må dele stranda med ville dyr. Dette er safari for strandløver.
Men bare for å ha sagt det med en gang: Dette er ikke en nasjonalpark hvor du krysse av ”De fem store” på en to tre. Saadani var inntil nylig jaktreservat, og først i de siste årene har dyrebestanden kommet til hektene. Men dyrelivet er slettes ikke ille, og vi så både elefanter, giraffer og en skokk med antiloper. Elva Wami byr dessuten på et rikt fugleliv, samt en solid bestand av flodhester og krokodiller som du garantert kommer i nærkontakt med på båtsafari.
Og hvor ellers får du bølgeskvulp, løvebrøl, fiskebåter og flodhester på samme sted? Med et fåtall flotte strandresorter er det også mulig å sjekke inn på fine steder og bo midt i smørøyet. Saadani er med andre ord et eldorado for både løver og strandløver.
MER INFO:
Saadani ligger 17 mil sør for Dar es Salaam. Overnatting på Bab´s Camp eller Simply Saadani Camp fra kr 2200 per pers (www.tentwithaview.com). For tiden er Saadani Safari Lodge stengt for oppussing.
Foto: Runar Larsen
-6.369028, 34.88882200000000510. Kjør-deg-selv-safari
850 kilometer med asfalterte veier, 1444 kilometer grusveier, 4200 rømningsveier, gode kart og overflod av billige overnattingssteder gjør Krugerparken perfekt til å utforske på egenhånd.
Starten er problemfri. Man stopper ved en av parkens ni inngangsporter, kjøper sin dags- eller flerdagersbillett, får null instruksjon og legger ut på safari – helt på egen hånd.
Allerede rundt første sving kjører vi rett inn i en enorm elefantflokk. Så da er spørsmålet: Skal vi stoppe og skru av tenningen, eller rygge og holde avstand? Det er mange valg å ta når man kjører på safari i egen bil, og noen kan kanskje synes det er litt skummelt. Men stort sett holder dyrene seg på avstand og bryr seg ikke en døyt om alle bilene. Fordelen er at man kan holde sitt eget tempo, og stoppe så lenge man vil uten å måtte ta hensyn til andre. Ulempen kan være at man nok ser litt færre dyr – guidene har tross alt en kompetanse i å finne dyrene. Men frihetsfølelsen av å suse rundt på savannen i sin egen lille farkost, den er helt enorm!
MER INFO:
Det er mange overnattingstilbud i Krugerparken, men i helgene er det fullt så bestill før avreise! Fra rundt 390 kr per tomannsrom. Et dagpass til Kruger koster ca. 270 kr for to voksne og to barn i én bil, www.sanparks.org. Du kan også få hjelp av Get Africa Travel, som er eksperter på Sør-Afrika.
Foto: Torild Moland
-30.559482, 22.937505999999985LES OGSÅ:
Foto: Mari Bareksten
,Relaterte artikler
De hotteste reisemålene i 2024 (7-12)
7-12 på listen over de heteste reisemålene i 2024. Bli med landg den nye Silkeveien i Laos, på ølhopping i Tsjekkia, til klatreren Portugal og badeferie (!) i Saudi Arabia.
Mote og safari i Nairobi
Kenyas hovedstad har kanskje et dårlig rykte – men en desto mer overraskende virkelighet. Nairobi slår hull på myter og serverer både gode smaker og ville opplevelser.
Nytt blikk på Masai Mara
Kan savannens ville dyr eksistere i harmoni med lokalsamfunn og buskap? I det nye verneområdet Nashulai Maasai Conservancy utenfor Masai Mara går lokale ildsjeler nye veier for å gi mer tilbake til samfunnet – og samtidig gi bedre safarioppevelser.
Serengeti på budsjett
Treklatrende løver, verdens mest berømte dyrevandring og tusenvis av hvite og sorte striper i veien. I Serengeti er det ikke kvaliteten på campen som definerer safariopplevelsen.
Nytt magasin i salg!
Ny utgave av Vagabond Reiselyst er ute! 116 sider stappet med ny reiseinspirasjon. Denne gangen får du blant annet stor guide til sommerens nyheter i Skandinavia!
Revestreker
En video med en nysgjerrig rev har gitt Vesterålen markedsføring for millioner av kroner.