Jan-Henrik Børslid (42) er journalist og jobber som sportsanker på TV2. Han er aktuell som programleder under TV2 sine sendinger fra fotball-VM i Russland som sparkes i gang 14. juni.

Det er snart klart for avspark for fotball-VM i Russland, gleder du deg?

– Det er klart, som fotballelsker er VM på mange måter det heftigste. Det var også her jeg selv fant mitt første store idol som liten gutt – VM i Mexico i 1986 ga meg en livslang kjærlighet til fotballguden Diego Maradona. I Russland skulle jeg selvsagt elsket å ha med Norge, men vi finner god trøst i at både Sverige, Danmark og ikke minst outsiderne Island er med. Under EM i Frankrike, for to år siden, skapte den islandske befolkning en unik ramme rundt kampene til våre naboer. Måtte folkefesten bli fantastisk også i sommer!

Noen forhåndsfavoritt?

– Med fascinasjonen for Maradona ble også Argentina mitt naturlige favorittlag som 10-åring. Det er det fortsatt, nå med Messi i spissen. De var nære i Brasil i 2014 da de tapte finalen, så jeg håper de går hele veien denne gang. Men det blir ikke enkelt med sterke nasjoner som regjerende mester Tyskland, Brasil, Spania, Frankrike, Belgia, England og regjerende europamester Portugal med Cristiano Ronaldo i spissen. Favoritter? Vanskelig å si, men jeg er sikker på at vinneren er blant nasjonene jeg har nevnt.

Hvor i verden har du opplevd ditt beste fotballminne?

– Brasil, under VM i 2014! Verdens beste fotballnasjonen arrangerte endelig VM. Det var nesten religiøst, og definitivt fantastisk. Jeg har aldri opplevd heftigere stemning enn da Brasil slo Colombia i kvartfinalen, og jeg har aldri opplevd merkeligere stemning enn da Brasil tapte 1-7 (!!) for Tyskland i semifinalen. Voksne mennesker stod paralyserte på tribunen, og mange gråt. En helt uvirkelig og sjokkartet opplevelse.

Blir det mange fotballturer til England?

– Ja, det har blitt noen turer til England opp igjennom. Første gang kan jeg vel ha vært 12 år gammel. Kampen mellom Newcastle og Millwall, med over 40.000 tilskuere, gjorde et enormt inntrykk på en liten pode.

Sånn ellers, hvor drar du helst på ferie?

– Som liten elsket jeg å dra på landet med mine besteforeldre. Stort sett hver eneste skoleferie om sommeren gikk med til å være på hytta vår i Heimvik, i Osterfjorden, før første utenlandstur gikk til Cala d´Or på Mallorca som elleveåring. Nå som jeg har blitt eldre reiser jeg langt oftere og elsker både storby og strand. Sånn sett er Barcelona en favorittplass som byr på begge deler og kort reise. Italia er landet jeg oftest har feriert i. Jeg elsker Roma. Toscana er også helt utrolig nydelig – en plass å finne roen.

Hva består en typisk feriedag av for deg?

– Jeg liker å late meg, og koble helt ut på ferie. Jeg er heller ikke han som må få med meg alle severdigheter som er tilgjengelig. Litt kultur og historie er fint, men jeg merker fort når det blir overdose av slikt. Jeg er en sosial fyr og min samboer og jeg reiser ofte på ferie med venner. Da går dagene fort med god mat og drikke, sol og sommer, deilige spillkvelder og en og annen tur ut for å ta pulsen på nattelivet.

Hvilket sted har overrasket mest?

– USA har bydd på mange overraskelser, og både San Francisco og Key West i Florida er  steder jeg vil tilbake. Las Vegas overrasket positivt, og rafting i Colorado River i Grand Canyon var både heftig og magisk. Jeg må også ta med Island. Et utrolig sted med sitt landskap og et herlig, gjestfritt folk. Kroatia er også fløyel om sommeren. Nydelig klima og verdens beste sjøvann å dyppe seg i.

Hva med et sted som har skuffet?

– Sunny Beach i Bulgaria er i særklasse min dårligste ferieopplevelse. Flom, hotellevakuering, dårlig service, inflasjon i tyverier og til dels spesielle folk fikk en kar fra enkle kår i Loddefjord til å lengte hjem.

Hvor i verden har de den beste maten?

– Jeg digger det italienske kjøkken. En argentinsk biff sier jeg heller ikke nei til.

Hva ville du tatt med deg til en øde øy?

– Jeg tar uansett med meg TV2 Sumo og 4G-dekning herfra til månen, slik at jeg kan se Premier League og alt annet av fotball. Kanskje jeg skulle invitert Sir Alex Ferguson og Arsene Wenger, så hadde jeg hatt et greit ekspertkorps å diskutere med? Jeg tror det kunne blitt bra.

Hvilket sted lengter du tilbake til?

– Jeg lengter alltid tilbake til Roma.

Hvor går neste reise?

– Neste reise går til Russland. Jeg drar dit siste uken under VM for å dekke kvartfinaler og semifinalene med TV2.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN