De fleste veiene nedover Europa er store og fine – og godt skiltet. Foto: Ronny Frimann

De fleste veiene nedover Europa er store og fine – og godt skiltet. Foto: Ronny Frimann

10 TIPS FOR TRYGG BILFERIE

Å rase nedover autobahn eller cruise sakte langs landeveien. Små landsbyer eller pulserende storbyer. Fjell eller sjø. Mulighetene er mange i Europa, og du trenger ikke kjøre langt av sted før spennende steder venter.

Mange velger likevel å legge ut på en skikkelig langtur når de først drar på bilferie. Da er gjerne landene langs Middelhavet målet.

Derfor har vi satt opp tre forslag til ruter for dem som ønsker å oppleve litt underveis. Det beste rådet er å veksle mellom transportetapper på motorveien og sakteferie på mindre veier. Småveiene er koseligere, men det tar altfor lang tid å følge dem hele veien.

Se bilde med ruteforslag i boksen til venstre

RØD RUTE: Norge – Kroatia

De fleste som skal denne lange veien, velger å ta et stort jafs første dag. Kiel-Praha tar omtrent syv timer via Hannover, og deretter blir det bare kortere turer på noen få timer. Om man har tid, går det fint å dele opp turen med et stopp i Berlin.

Praha er et attraktivt stopp for hele familien, rett og slett fordi den er så koselig, med trange smug og fine hus. En øl på gamletorget er obligatorisk, og få samtidig med dere det berømte (dog oppskrytte!) klokkespillet. Les mer på www.praguewelcome.cz

Herfra kan man velge hovedstadstemaet, da er neste stopp Wien og Bratislava. En lengre, men finere rute går via Bavaria med en avstikker til for eksempel Tysklands mest besøkte slott Neuschwanenstein, før det vilt vakre Grossglockner-passet i Østerrike. Begge alternativ møtes igjen i Slovenia, der det naturskjønne området rundt Bled er et naturlig stopp for fottur, sykling eller padling. Derfra er det bare en time til Slovenias attraktive hovedstad Ljubjlana, en skjult perle som vil overraske mange positivt. Les mer på www.visitljubljana.com

Fremme i Kroatia venter vakre, koselige byer og krystallklart badevann. Her fra Rovinj. Foto: Ronny Frimann

Fremme i Kroatia venter vakre, koselige byer og krystallklart badevann. Her fra Rovinj. Foto: Ronny Frimann

Slovenia har Europas korteste kyst, bare 47 kilometer, så det anbefales egentlig å kjøre rett ned til Istriahalvøya i Kroatia, for eksempel til den billedvakre kystbyen Rovinj. De som har mer tid kan faktisk øyhoppe – med bilen – helt ned til Dubrovnik. Se mer info på www.kroatiaperler.no

Det går fort nedover Autobahn – men det kan også være fint å ta småveiene innimellom. Foto: Jochen Knobloch

Det går fort nedover Autobahn – men det kan også være fint å ta småveiene innimellom. Foto: Jochen Knobloch

BLÅ RUTE: Norge – Den franske riviera

Første virkelige attraksjon etter Kiel, Travemunde eller danskegrensa er Hamburg. Den gamle hansabyen ble i fjor kåret til Tysklands mest attraktive by å bo i. Ta en båttur i havna, eller våg deg inn på beryktede Reeperbahn, som de siste årene har blitt pusset opp og gjort mer stueren.

Deretter kjører du via Bremen, Osnabrück og Münster til Ruhr-området. Her har mange gamle fabrikkbygninger blitt pusset opp, flere er fredet – noen er til og med på UNESCOs verdensarvliste! Sjekk blant annet kullgruveområdet Zollverein i Essen.

Herfra følger du Rihndalen med borger langs elvebredden og vakre, historiske byer med bindingsverkshus som Koblenz eller Rüdesheim. Etter Rhinen kommer du til Alsace i Frankrike. Her kan du følge Vinveien fra Strasbourg til Colmar. Noen av de vakreste stoppene kan du gjøre i Riquewihr eller Ribeauville.

Snaue fire timers kjøring sørvest for Colmar venter Lyon, som regnes som Frankrikes mathovedstad. Her bør du i hvert fall ta deg tid til et skikkelig herremåltid på en av byens 1500 restauranter.

Nå er du bare fire timers kjøring fra Nice, med andre ord en helt grei etappe i bilen. Men hvis du fortsatt ikke har hast, kan du stoppe ved den romerske akvedukten Pont du Gard eller den gamle pavebyen Avignon.

Hyggelig velkomst i Malaga. Foto: Torild Moland

Hyggelig velkomst i Malaga. Foto: Torild Moland

GRØNN RUTE: Norge – Spania

Hvis målet er Spania, kan du selvfølgelig følge samme vei som Riviera-ruten. I så fall skilles rutene like nord for Avignon. Her følger i stedet et mer vestlig forslag, med stopp i San Sebastian ved Biscayabukten.

Kjør forbi Hamburg og Ruhr-området som i forslaget over. Deretter legger du inn en liten omvei, om Tysklands eldste by Trier og deretter fyrstedømmet Luxemburg. Det er et av verdens minste land, men har vakkert åslandskap og flotte middelalderborger.  

Nå kommer du inn i den boblende regionen Champagne der en rekke vinhus tar imot turister. Det betyr nye fristelser – som gjør det best å la bilen stå!

Sørvest for Paris venter nok et høydepunkt: Loiredalen. Den er kjent både for sin vin og for sine fantastiske slott, og har fått status som verdensarv av UNESCO. Sjekk ut Château de Chambord eller Château de Chaumont!

Costa del Sol – etter lange dager i bilen venter late dager på stranden i Spania. Foto: Torild Moland

Costa del Sol – etter lange dager i bilen venter late dager på stranden i Spania. Foto: Torild Moland

Sør for nok en vinby, Bordeaux, venter en helt annen type attraksjon: Dune du Pilat er Europas høyeste sanddyne, hele 110 meter høy. Den er også et av Europas vakreste steder å se solnedgangen.

Hvis du skal til Barcelona, kan du fortsatt velge denne ruten, selv om den tar en del lengre tid enn Rhônedalen. I så fall bør du kjøre sørvestover etter Bordeaux, og passere Toulouse nord for Pyreneene.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN