Fra portvinshovedstaden og kystbyen Porto seiler vi motstrøms inn i frodig vinlandskap.

Elvecruise på Douro er en reise inn i Portugals stolte mat- og vintradisjoner, og en svært behagelig måte å oppleve en av landets vakreste regioner på.

– Vi har et lokalt ordtak som sier at «Gud skapte verden, og menneskene skapte Douro», forteller Cesario Santos, sjef for det flytende hotellet Douro Queen, i det vi setter kursen østover fra utgangspunktet i Porto.

Les mer om cruise HER

Vin og portvin

Den søte smaken av Duoro nytes om bord med god mat og drikke, og på utflukter langs ruten. Foto: Runar Larsen

Den søte smaken av Duoro nytes om bord med god mat og drikke, og på utflukter langs ruten. Foto: Runar Larsen

I Vila Nova de Gaia ved den sørlige bredden av elva Douro midt i Porto, ligger portvinshusene tett i tett.

Hit fraktes søte druer fra selve Dourodalen og legges på eikefat, før de etter hvert havner på flaske og sendes ut til hele verden.

Elvecruiset går motsatt vei. Opp elva, inn i den frodige dalen og Portugals vakreste innland, før vi snur og følger strømmen ned igjen tilbake til Porto – som for øvrig er verdt et par dagers besøk i seg selv.

På et ukes besøker vi en rekke vingårder, herskapshus, spiser smakfulle retter produsert med lokale råvarer, og er til og med innom Spania på dagstur til kulturbyen Salamanca.

10 på topp i Portugal

En reise for livsnytere

Underveis er det god tid til å nyte og lære om regionens stolteste produkt, portvin. Den søte smaken av Douro nytes med konstant utsikt over det som må være et av verdens flotteste vindistrikt.

Langs bredden av elva og oppover åsene er hver minste jordflekk utnyttet til det maksimale.

Her skimtes ytterst sjelden motordrevne maskiner. Alt skjer på samme premisser som for hundrevis av år siden. 

Vinproduksjonen har historie flere tusen år tilbake i tid. Men det var på 1800-tallet at regionens edle dråper virkelig ble anerkjent.

I dag har hele Douroregionen status som verneverdig kulturarv av UNESCO.

Cruisebåtene er som flytende hotell, men uten at de blir for store. Senga er den samme, men utsikten i konstant forandring.

Hele Dourodalen er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Runar Larsen

Hele Dourodalen er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Runar Larsen

På toppdekket er det god plass, med solstoler og et lite basseng. Lugarene er komfortable, med egen balkong hvor du til enhver tid har orkesterutsikt. Det er med andre ord ingen grunn til å la seg stresse.

Reisen elvelangs på Douro er som skapt for livsnytere.

Tilbake til hovedsiden