Det er en liten «omvei» over knausen som går ned den berømte Bjørnestigen, men det er så absolutt verdt det! Foto: Torild Moland

Snø? Fotograf, sjåfør og turkamerat Ronny Frimann (58) myser ut i lufta og griner på nesa. Det er snart juni, men på fjellet kan alt skje. Vi har lagt ut på en toukers rundreise på Vestlandet, og allerede på turen over fjellet fra Oslo fikk vi pekepinn. Men været er heldigvis omskiftelig, og fem minutter senere skinner sola igjen.

Eventyrverden

– Jeg må jo skryte litt av området – for et fantastisk sted! sier verten gjennom 26 år på Østerbø Fjellstove 820 moh, der vår dagsetappe starter.

Nina Steensbø Sønsteng (63) er minst like begeistret for området som vi turister er. 

– Vi har dalen, den er jo kjent. Men selve området rundt oss har så utrolig mange muligheter, og det er det jeg liker best. Man kan sykle og gå en rekke forskjellige turer, i veldig variert terreng. Som opp Langedalen – du møter ikke ett eneste menneske, og ender i den reneste eventyrverden! sier hun begeistret. 

Litt bratt, men med utsikt som gjør det verdt det. Foto: Torild Moland

Veien mot vest

Men også ned Aurlandsdalen venter den reneste eventyrverden. Med lette skritt tusler vi fra Østerbø og vestover langs Aurdalsvatnet. På hver side av dalen ruver topper opp mot 1500 meter.

Trærne spirer rundt det breblå vannet og gresset gir dalsidene farge som fersk eplekart. Og dette er langt fra den mest dramatiske delen av turen.

Etter en kort time kommer vi til Nilsesetra, en hvilestopp på ruten for de som gikk turen over fjellet fra øst til vest. 

FLERE NORGESSAKER
En velfortjent pust i pakken. Foto: Torild Moland

Norges Grand Canyon

Kontrastene i landskapet er overraskende variert, fra goldt steinlandskap til frodige daler, slake stier langs vannet, vakre fossefall og etterhvert den beryktede, bratte Bjørnestien.

Man må ikke gå denne ekstra stigningen over åsen, det går sti langs vannet nede i dalen.

Men det anbefales, for utsikten over elven som har gravd seg ut en sprekk i dalsøkket langt der nede gir den beste forståelse for at Aurlandsdalen også kalles Norges Grand Canyon, og hvorfor dette er en av Norges mest populære fotturer.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN