I full fres glir vi ned små fosser og naturlie sklier i elven. Morsommere måte å oppdage naturen på skal man lete lenge etter. Foto: Ida Anett Danielsen

LES OGSÅ: 6 ANDRE AKTIVITETER I OMIŠ

Wohooooo!, jubler britiske Carol Stevens (59) i det hun kaster seg ut over Cetina-elven, dinglende i en vaier hele 150 meter over bakken.

Omringet av majestetiske fjell, frodig natur og turkisblått vann er det et flott bilde.

Høytsvevende moro

Kroatia er mer enn sjø og strand. Men du trenger ikke reise langt fra kysten for å finne luftig natur og spennende adrenalinkick.

– Nå gjelder det bare å tørre å titte ned, oppfordrer guide Neno Marušić (25) i det det er min tur til å kaste meg ut på den 700 meter lange sveveturen.

– Er du heldig ser du kanskje noen havfruer på veien. Og husk å passe deg for bjørnene, ler Neno og sender meg av gårde.   

Hjertet banker raskt i det tauet glir nedover stålvaieren. Men det tar ikke lang tid før også jeg roper av glede og begeistring. For det er nettopp utsikten som gjør zipline-parken i Omiš til en av Kroatias beste. Akkurat som vi ble lovet: Det er noe helt spesielt å se den vakre Cetina-elven fra fugleperspektiv, samtidig som det kiler godt i magen.

LES OGSÅ: OPPDAG KROATIA MED SEILBÅT

Ferie med fart

Pirrende aktiviteter skal det bli flere av. Parken består av hele åtte vaiere på tilsammen 2,1 kilometer. Rutene varierer i å gå over vannet, gjennom grønn og frodig skog eller langs høye fjellvegger.

Zipline-parken i Omiš blir besøkt av turister fra hele verden, som alle er på jakt etter en adrenalinfylt opplevelse. Foto: Ida Anett Danielsen

Neno klikker karabinkrokene våre trygt og sikkert på en ny vaier før vi en etter en kaster oss ut på ny.

– Dette er så moro! Helt fantastisk, gliser Carol i det hun trygt ankommer plattformen på andre siden.

Både hun og mannen Paul Stevens (64) betegner seg selv som «adrenalinjunkies» og har tatt turen fra England til Omiš nettopp med tanke på aktivitetstilbudet.

– Det må kile litt i magen på ferie. Og for det er Omiš perfekt, mener britene og smiler fornøyd.

Aktivitetsparadis

Den lille kystbyen ligger 25 kilometer sør for Split, og er omringet av høye fjell og kløfter hvor den 105 kilometer lange Cetina-elven renner ut i Adriaterhavet. Før i tiden var Omiš kjent for sine fryktede pirater, men nå til dags er det heller fryktinngytende aktiviteter som setter stedet på kartet.

– Både sjø, elv og fjell er i umiddelbar nærhet, med alle aktiviteter i liten radius, forteller Ivo Beović (27), som driver et av byens største turselskap, Adventure Omiš.

Det startet med rafting for 25 år siden, men nå kommer turistene for både å klatre, dykke, padle, juve, sykle og sveve i ziplines. På den måten skiller Omiš seg ut fra de mer tradisjonelle badebyene langs kysten.

I tillegg til zipline og juving er rafting en populær aktivitete, som passer for alle. Foto: Ida Anett Danielsen

– Men mange kommer også hit for å kun ligge på stranda. Den er av beste klasse. Her kan du gjøre alt. Eller ingenting, ler Ivo.

VULKANSK VANDRING PÅ SICILIA

Godt og blandet

Fra stranden er det en kort spasertur til byen, hvor den nye og gamle bydelen er delt i to av elven. Sistnevnte skjuler en koselig gamleby med de tradisjonelle grå-brune murhusene med oransje tak som dominerer på Dalmatiakysten.

I trange gater ligger restauranter, kaféer og små, koselige butikker tett i tett. Det dufter en blanding av friske blomster og salt sjø, og bjellene i kirketårnet klinger melodiøst for å ringe inn kvelden.

Dykk ned i elven på juving, og oppdag Omis som en fisk! Foto: Ida Anett Danielsen

Vi tar plass på en uteservering og setter punktum for dagen med en deilig middag og en forfriskende drink. Omiš er nemlig ikke bare skapt for adrenalinjegerne, dette er også livsnyternes by.

SPREK OG SPORTY PÅ TENERIFE

Som fisken i vannet

– Klar for nytt eventyr?, spør Stipe Jerončić (25) i det vi kjører innover i dalsiden ved Cetina-kløften.

Ny dag, nye aktiviteter. Den samme elven vi svevde over i går, skal nå utforskes på bakkeplan.  I dag står juving på programmet. Vi skal gjøre som fisken og følge strømmen nedover elven, i en blanding av flyting, klatring og svømming. Og hopp fra høye klipper.

– Bare følg meg, og tråkk der jeg tråkker, sier Stipe og leder vei ut i elva.

Steinene er sleipe, og strømmen i vannet tidvis sterk, men det går overraskende fort å bli vant til rytmen. Utstyrt med både hjelm, redningsvest og «plastbleie» for å skli bedre på steinene, kjennes det også trygt å suse nedover elven. Av og til må vi svømme over naturlige «basseng», andre ganger er det best å rutsje ned små fosser. Innimellom tar vi snarveien gjennom huler i fjellet, eller hopper fra fjellsidene. Her gjelder det å følge vannets bevegelser og nyte den urørte naturen.

FLERE SAKER FRA KROATIA

Cetina-kløften ligger ikke langt unna bysentrum i Omiš og byr på både høytsvevende og vann-vittig moro opplevelser. Foto: Ida Anett Danielsen

Komplett ferie

Litt skummelt, men mest moro.

– Kom igjen, det er ikke noe farlig, roper Stipe under meg.

Jeg befinner meg 15 meter høyere oppe, og titter ned i et over 40 meter dypt vannhull. Pulsen stiger. Etter litt betenkningstid tar jeg sats, og turen avrundes med et stort plask ned i «Devil’s spot». Det blir en passende avslutning på en dag fylt med spenning og spreke sprell. Er det et sted du bør utfordre deg selv litt, så er det jo i Omiš.

Her serveres adrenalinkick og avslappende ferie på en gang, med aktiviteter som passer for alle. Uansett om du liker å sveve som en fugl, svømme som en fisk – eller gjøre noe midt i mellom.

LES OGSÅ: 6 ANDRE AKTIVITETER I OMIŠ

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN