01. Tanzania, Katavi
Utenfor allfarvei

Uberørt villmark, enorme elefantflokker og elver tjukke av ­flodhester – Tanzanias minst besøkte nasjonalpark byr på landets kanskje største opplevelser. 

Katavi er Tanzanias tredje største, men likevel minst besøkte, nasjonalpark. Hit kommer det bare rundt 1000 turister i året – like mange som besøker langt mer kjente Serengeti på én dag. 

GIGANT: Flodhesten er det tredje største landpattedyret etter elefant og neshorn. Foto: Ronny Frimann

Det tar 25 timer å kjøre hit fra Dar Es Salaam om man våger seg ut på Tanzanias ville veier, eller det er en 2 timers tur i småfly. Rundt er det ingen store byer, ingen kjente attraksjoner. Katavi ligger sørvest i Tanzania, på kanten av Rift Valley, og har noe av landets vakreste slettelandskap.

Store deler av parken er dekket av såkalt miombo-skog, en tørr løv- og bregneskog hvor store flokker med eland, sabelantilope og ­roanantilope liker seg. Men hovedfokus for safari i parken ­dreier seg rundt Katuma-elven og de sesongbaserte våtmarks­områdene Chada og Katavi, som huser Tanzanias største tett­het av flodhest og krokodille. Katavi er isolert og lite besøkt. Dette er ekte villmark som gir en smakebit av hvordan Afrika må ha vært for veldig mange tiår siden.

Mer info: Det er bare tre camper inne i nasjonalparken, Katavi Wildlife Camp er den mest populære. kataviwildlifecamp.com og katavipark.org 

ROANANTILOPE: Denne antilopen er lett gjenkjennelig på grunn av det distinkte mønsteret den har i ansiktet. Foto: Runar Larsen

02. Nyika, Malawi
Helt på høyden

Malawis første og største nasjonalpark er noe for seg selv. Med en kopp te i hånden er det lett å la tankene fare til mer nordlige breddegrader.

Gresskledde høyder bølger helt ut mot horisonten. Elegante gaseller og gressende sebra røper er omtrent det eneste som avslører at dette slettes ikke er det skotske høylandet, men vill natur sør i Afrika. Det er fint for fotturer og sykkelsafari; men se opp for ville dyr. Leopard, antiloper og sebra er mange i tallet.

For tradisjonell safari i Malawi er både Majete og Liwonde bedre valg i det relativt ukjente reisemålet Malawi, men kombinasjonen av spektakulær natur, avslappende stemning og spennende dyreliv gjør Nyika til et helt spesielt sted. Pinjeskogen som ble plantet her da britiske koloniherrer ønsket å utvinne tømmer for papirproduksjon tidlig på 1900-tallet skjuler også en av Sentral-Afrikas største bestander av leoparder, men du skal være heldig for å se dem – de har god plass til å  gjemme seg.

Mer info: Central African Wilderness Safaris (cawsmw.com) driver Chelinda Lodge, et av få overnattingsmuligheter i Nyika. Kort flytur fra Lilongwe, eller sju timer med bil.

TETT PÅ: Du kommer ikke så mye tettere på naturen enn å ha en løve rett foran safaribilen din. Foto: Runar Larsen

03. Gorongoro, Tanzania
Dyresentralen

En tur ned i vulkankrateret Ngorongoro er et soleklart høydepunkt på en rundreise nord i Tanzania, og selv om erfarne safariturister kanskje vil omtale det hele som en turistfelle, så er kombinasjonen av natur og dyreliv så spesielt at det er en tabbe å styre unna. For et par millioner år siden eksploderte vulkanen Ngorongoro i et inferno av lava og aske, og endte opp som et perfekt krater.

I dag er den grytelignende bunnen av vulkanen en dyresentral uten sidestykke. Med en diameter på 20 kilometer og nesten loddrette sider gir det geografiske rammer som tatt ut av en drøm. Det enorme tallet av ulike arter nede i gryta gjør Ngorongoro til en av de aller beste safariopplevelsene, og er en særlig fin utflukt (dagstur) for førstegangsreisende – som gjerne kombinerer safarilivet med behagelig luksus helt på kanten av krateret.

Mer info: På kanten av krateret er det flere fine ­luksuslodger, som andBeyond Crater Lodge ­(andbeyond.com). 3-4 timer fra Arusha. 

LES OGSÅ: BOTSWANAS UKJENTE MINI-OKAVANGO

VANDRING: I løpet av bare noen uker krysser to millioner gnuer, sebra og antiloper den flommende Mara-elven. Foto: Ronny Frimann

04. Masai Mara, Kenya
Den store migrasjonen

I løpet av bare noen uker krysser to millioner gnu, sebra og antiloper den flommende Mara-elven på vei fra Serengeti (Tanzania) i sør til Masai Mara (Kenya) i nord. For dyrene er ferden forbundet med fare, ikke minst på grunn av Serengetis løver som vet at tiden snart er inne for fest. Legg på raske geparder, sultne leoparder, hyeneflokker og krokodiller med neste måltid i blikket, og det er åpenbart hvorfor migrasjonen er safariverdenens mest berømte skue for turister.

Dette er en av verdens mektigste naturfenomen, og samtidig en forestilling som gjentar seg år etter år. Naturen er nådeløs og fascinerende; på safari i migrasjonen i Kenya og Serengeti får du for alvor se hvordan kampen for tilværelsen utspiller seg. Fotografer og andre dyreentusiaster kan glede seg.

Mer info: Norske Basecamp Masai Mara (basecamp­explorer.com) ligger midt i smørøyet for storslagne dyreopplevelser i Masai Mara. 

LUKSUS: Jao var det første bush-hotellet som var på coveret til Architectural Digest Foto: Ronny Frimann

05. Jao camp, Botswana
Trendsetteren

Da gamle Jao Camp åpnet for 24 år siden, var det den første virkelige luksuslodgen i Botswana og satte standarden for alle de kommende campene. Rett før pandemien brammet verden ble campen erstattet med et nytt arkitektonisk mesterverk, og lista høynet. Jao er nemlig ikke hvilken som helst camp.

Dette var det første bush-hotellet som var på coveret til Architectural Digest, og en del av Most Special Hotels of the World. Den fikk masse opp­merksomhet, og andre camper ville ha det samme. Nå har de gjort det igjen. I tillegg holder dyre­opplevelsene samme høye klasse. Jao er et eget reservat i det nordvestlige hjørnet av Okavang­deltaet, og grenser mot Moremi game reserve i øst. Området er enormt, 600 kvadratkilometer (større enn Oslo kommune), med maksimum 48 gjester fordelt på Jao og tre andre camper. Altså ingen trengsel om opplevelsene, som det er mange av.

Mer info: Fly fra enten Maun eller Kasane. Jao Camp har 9 hytter med plass til totalt 18 gjester, alle med sitt private plaskebasseng og soldekk med utsikt mot elven og savannen. Pris fra kr 12.500 per natt per person. Les mer på wilderness-safaris.com

LES OGSÅ: PÅ VILLE VEIER I AFRIKA

BIG FIVE: Elefanter er sammen med løve, leopard, nesehorn, og vannbøffel kalt «the big five». Foto: Runar Larsen

06. Mana Pools, Zimbabwe
Elefantenes fristed

Lengst nord i Zimbabwe er naturen så vakker at den har status som verdensarv. 

Mana Pools er mektig natur langt utenfor tråkket, og en safari for den kresne. Det er ingen gjerder rundt Ruckomechi Wilderness camp nordvest i Zimbabwe, og det er slettes ikke uvanlig at nasjonalparkens giganter finner det for godt å beite inne i selve leiren. Det gir en ekstra spennende dimensjon til oppholdet ved Zambezi-elven, hvor det derfor aldri er spørsmål om du kommer tett på elefanter – men hvor tett.

Men det er mer enn nærgående snabeldyr som gjelder. Mana Pools regnes tross alt som en av Zimbabwes beste safariparker – nesten helt uten lokal bosetting og med færre enn 10 000 turister i året. Så synes du horder med ville dyr er mer spennende enn mengder med mennesker, har du kommet til riktig sted. Foruten store katter og digre elefanter, er UNESCO-vernede Mana Pools kjent for sin store bestand av villhunder.

Mer info: Wilderness Safaris (wilderness-safaris.com) har to camper i en privat del av Mana Pools nasjonalpark nord i Zimbabwe. Fly fra Victoria Falls tar ca. 50 minutter.

MAGISK: I Uganda og Rwanda har du en unik mulighet til å møte menneskets næreste slektning i deres rette element. Foto: Istock

07. Uganda/Rwanda
Mektig møte

Svett og slitsomt. Kostbart og krevende. Men gorilla­safari i Uganda og Rwanda er likevel en opplevelse for livet. Det koster flesk, og du må regne med en lang og slitsom marsj gjennom bratt og tett jungel for i det hele tatt å nærme deg verdens største primat. Men så fort du får øye på gorillaflokken, er det en opplevelse som er verdt hver svettedråpe og krone.

Dette er en unik mulighet til å møte menneskets fjerne slektninger i deres rette element, og en safari ulikt alt annet. Inn­tekter fra gorillaturisme er blitt en vesentlig bidragsyter for å holde liv i arten, og skaper hundrevis av arbeidsplasser lokalt. Ved en opptelling i 1989 var det bare 620 igjen. Nå er tallet ifølge World Wide Fund for Nature (WWF) nesten 900. Safariene går gjennom jungelen, og alltid med guide og med svært strenge regler for både oppførsel, tidsbruk og veivalg. Dette er safarien for den eventyrlystne med høyt feriebudsjett: I tillegg til reisen kommer den faste «gorillalisensen» på 500 dollar i Uganda, og 1500 dollar i Rwanda.

Mer info: Uganda (bwindiforestnationalpark.com) og Rwanda (volcanoesnationalparkrwanda.com) er de beste stedene for gorillasafari.

LANGHALS: Visste du at sjiraffen kan bli helt opp til 5,3 meter høye? Foto: Istock

08. South Luangwa, Zambia
Ekte villmark

En av kjennernes kjæledegge, og et bevis på at det fortsatt finnes urørt villmark her på kloden. South Luangwa er et eventyr av en nasjonalpark, hvor Luangwa-elva sørger for frodige beiteforhold og gode vilkår for ville dyr. Tettheten av alt fra løver til elefanter er i særklasse selv i denne delen av Afrika – her får du svært god valuta for pengene hva gjelder dyreliv, både høyt og lavt. I vannveiene døser flodhestene i store flokker, mens krokodiller lusker i elvekanten – kanskje på jakt etter eggene til noen av de 400 fugleartene som holder til i regionen.

Safariopplevelser dag og natt skaper sterke kontraster. Guidede vandringer tidlig om morgenen gir en fornemmelse av å være hensatt til en verden langt utenfor sivilisasjonen. Og det stemmer bra. Majestetiske South Luangwa er urørt og levende, innholdsrikt og vakkert, og et stykke unna masseturismen. Dette er Zambias ukronede dronning av safariopplevelser.

Mer info: Fly inn til Mfuwe rett utenfor nasjonalparken fra Lusaka, eller Lilongwe i Malawi.

LIKER SEG I TRÆRNE: Det er ikke bare apene som liker seg i høyden. Foto: Ronny Frimann

09. Queen Elizabeth nasjonalpark, Uganda
Se opp for løver

Uganda er blitt et populært reisemål som kan skilte med noen helt særegne opplevelser, både actionfylte og behagelige. I Uganda kan det være gode muligheter for å se løver høyt oppe i trærne. Nasjonal­parkene i landet har rikelig med dyr, men færre turister enn mer populære safariland øst i Afrika.

Også her finner du noe unikt: Leoparden er som regel det eneste kattedyret som trives i trærne, men i Uganda kan du komme over treklatrende løver. Sørvest i nasjonalparken Queen Elizabeth skal du altså se opp for løver i trærne, et fenomen som for øvrig også er kjent fra Lake Manyara i Tanzania. Nasjonalparken endret navn fra Kazinga for å ære den britiske dronningen etter et besøk i 1952, og foruten neshorn er alle de store dyrene å finne her inne – i et enormt område med sletter og akasietrær, innsjøer og elver.

Mer info: Nasjonalparken er sju-åtte timers kjøring fra flyplassen i Entebbe, og har også egne flystriper.

LES OGSÅ: SAFARIENS ROLLS ROYCE

UTRYDNINGSTRUET: Det finnes bare 27.000 neshorn igjen i verden. Foto: Runar Larsen

10. Damaraland, Namibia
Ørkenvandrerne

Islands mest spektakulære fottur tråkler seg gjennom lavafeltet Laugahraun, høye åsrekker av pastellfarget ryolitt, svoveldampende hull i bakken, over gule og røde raviner, utemmede elver og gjennom et bølgende fargerikt landskap som tatt ut av en eventyrverden.

Her går man gjennom landskap hvor ryolitten spiller i bølger av rosa, grått, beige og nesten hvitt nedover ryggene og liene, og over flater hvor en annen form for lavastein, obsidian, funkler som svart glass på bakken. Den populære fotturen som har blitt kåret til en av verdens vakreste av ­National Geographic kan gås på alt fra tre dager – med én lang dobbeletappe underveis – til seks dager, hvor de siste to brukes i området rundt Þórsmörk og Fimmvörduháls. Du kan gjøre det helt på egenhånd, men husk å booke seng i hyttene underveis før turen.

Mer info: Det er seks hytter langs Laugavegur, som bookes gjennom Ferðafélag Íslands (fi.is). Rundt 600 kr per person per hytte. Her finner man også mer informasjon om fotturen og forslag til etapper.  

Kalahari er verdens femte største ørken og er hjem til Sanfolket. Foto: Ronny Frimann

11. Kalahari, Botswana
San og safari

I verdens minst gjestmilde område venter Afrikas mest gjestmilde folk – og helt spektakulære dyreopplevelser. 

Kalahari er verdens femte største ørken, en stort ødeland som dekker store deler av Botswana, samt deler av Namibia og Sør-Afrika. Området oppsto for rundt seksti millioner år siden da det afrikanske kontinentet ble formet og er omtrent dobbelt så stort som Sverige. 

Mange tror at ørkenen er et dødt og øde sted med lite vann, mat og dyreliv. Men det stemmer ikke. Det er tørt, ugjestmildt og farlig for den som ikke vet å ferdes her. Men dødt, det er det ikke. Her gror gress, små planter og tørre akasietrær, som er næringsgrunnlag for både større antiloper som oryx og gnu, og mindre dyr som springbok, struts og pinnsvin. Samt en rekke rovdyr, inkludert løve, leopard, gepard og villhund. 

I dette ugjestmilde ørkenlandskapet har san-folket levd i minst 20.000 år. Og det gjør de fortsatt. Noen av dem, i hvert fall. Og de tar gjerne besøkende (som det ikke er mange av) med ut på visningstur. Anbefales – de er morsomme skuespillere med mengder av humor. Og dyreopplevelsene er noe av det beste vi har hatt.

Mer info: Det finnes kun to safaricamper inne i Central Kalahari Game Reserve – Kalahari Plains og Deception Valley. wilderness-safaris.com 

ROAD TRIP: Vær din egen guide og sus rundt på savannen på egenhånd. Foto: Torild Moland

12. Krugerparken, Sør-Afrika
Kjør selv

850 kilometer med asfalterte veier, 1444 kilometer grusveier, 4200 rømningsveier, gode kart og overflod av billige overnattingssteder gjør Krugerparken perfekt til å utforske på egenhånd. 

Man stopper ved en av parkens ni inngangsporter, kjøper sin dags- eller flerdagersbillett, får null instruksjon og legger ut på safari – helt på egen hånd. Det er mange valg å ta når man kjører på safari i egen bil, og noen kan kanskje synes det er litt skummelt. Men stort sett holder dyrene seg på avstand og bryr seg ikke en døyt om alle bilene.

Fordelen er at man kan holde sitt eget tempo, og stoppe så lenge man vil uten å måtte ta hensyn til andre. Ulempen kan være at man nok ser litt færre dyr – guidene har tross alt en kompetanse i å finne dyrene. Men frihetsfølelsen av å suse rundt på savannen i sin egen lille farkost, den er helt enorm.

Mer info: Det er mange overnattingstilbud i Krugerparken, fra rundt 40 euro per tomannsrom. Et dagpass til Kruger koster ca. 30 euro for to voksne og to barn i én bil. sanparks.org

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN