Du har kanskje sett henne på kino som fru Andersen i den nye filmen om Snekker Andersen og Julenissen. Ingeborg Sundrehagen Raustøl (37) har seilt i Karibia, dykket i Egypt, vært på safari i Kenya og danset i karnevalet på Trinidad. Men aller best trives hun på biltur i Sverige eller på familiehytta her hjemme.

Du spiller kona til selveste Snekker Andersen i årets julefilm, hvordan var det å spille inn en av Norges største juleklassikere?

– Det var en fest og en feiring, og veldig koselig! Jeg er opptatt av tradisjoner, og veldig glad i Prøysen og hans lune, fine fortellerstil. På toppen av det hele er jula noe av det beste jeg vet, så dette var helt perfekt for meg. Jeg håper og tror at vi har klart å ta vare på Prøysens ekthet og varme og at vi til og med kanskje har klart å gjenskape denne lille perlen av en historie, sånn at den kan bli en del av juletradisjonen for familier i årene som kommer.

JULEGAVETIPSENE TIL DEN REISEGLADE FINNER DU HER

Fru Andersen er nok mest glad i Hedmarken. Men hva med din Norgesfavoritt?

– Å velge én Norgesfavoritt er vanskelig, Norge er jo så mangt og det er utrolig mange vakre steder. Men jeg elsker Hvaler. I barndommen var jeg mye på Spjærøy, men nå er det Skjærhalden jeg oftest reiser til. Og høsten ved vakre Randsfjorden! Eller påskefjellet i Hallingdal.

Storby, strand eller fjell?

– Ja takk begge deler! Jeg liker, og veksler mellom alle tre, til hver sin tid. Men om jeg må velge blir det nok strand. Jeg elsker sola og å ligge langflat mens jeg lar tankene fly, lese, høre på musikk eller bare stirre ut i lufta.

Hvor reiser du helst på ferie?

– Til Cascais i Portugal eller til en av hyttene som finnes i familien vår. Det høres råflott ut, men det er ingen slott! Her er lav standard med solcellepanel og uten innlagt vann, men jeg elsker det. Tradisjoner er som sagt viktig for meg og nå som jeg selv er blitt mor har jeg lyst til å bringe de gode opplevelsene videre. Også hjelper det meg til å huske å bremse litt og å leve «saktere».

Hvis du kunne valgt hvilken som helst teaterscene i hele verden, hvor drømmer du om å opptre? 

– Dramaten i Stockholm. Det er ikke så eksotisk kanskje, men det har alltid vært en drøm. Jeg har noen av mine nærmeste venner i Stockholm og er der så ofte jeg kan. Det er noe med den byen som gjør at den kjennes som min, og at jeg blir mer meg når jeg er der.

DE BESTE, NYE LUKSUSHOTELLENE I 2016

Hva er ditt beste ferieminne?

– Jeg har vært på mange fantastiske ferier, i mange spennende byer, jeg har seilt i Karibia, dykket i Egypt, vært på safari i Kenya og danset i karnevalet på Trinidad, for å nevne noe. Men jeg tror likevel at mitt beste ferieminne er en biltur i Sverige sammen med Momo og Beste. Det var bare oss tre, vi kjørte avsted uten særlig mål og mening annet enn å ha det hyggelig og å gjøre det vi fikk lyst til underveis, mens vi spiste Marianne-drops. Det står for meg som den beste ferien noensinne og har på en måte blitt en slags mal for hvordan er vellykket ferie bør være.

Og verste?

– Jeg hadde feiret påsken på Geilo og skulle hjem til Oslo. Jeg har ikke lappen og måtte derfor ta toget. Jeg var altfor sent ute, men fikk akkurat kastet meg inn før det forlot perrongen. Toget var smekkfullt og alle setene var opptatt, også mitt. Hun som satt der nektet å flytte seg, så jeg fikk pent vente på konduktøren. Da han endelig kom tok han et kjapt blikk på billetten og smilte skjevt mens han spurte hvor jeg skulle? Til Oslo sa jeg mens jeg kjente at rødmen steg i kinnene. For vi var jo på vei til Bergen… Så da måtte jeg pent bli med dit og sette meg på nattoget mot Oslo igjen.

Hva er hemmeligheten bak en vellykket ferie?

– Det bør være en perfekt blanding av å ha funnet ut litt om stedet, men uten å planlegge for mye. De mest spennende feriene er for meg de som lever sitt eget liv og som finner sin egenart underveis.

Hva spiser du på julaften?

– Ribbe, og riskrem til dessert. Og sikkert masse sjokolade og småkaker utover kvelden.

 Og hvor i verden finner man ellers den beste maten?

– I Vietnam! Det er et fantastisk land. Vakkert, variert, interessant, hyggelige og gjestfrie mennesker og sist men ikke minst, så himla god mat! Når jeg ser tilbake på den turen er maten det første jeg tenker på selv om det var en ferie fullspekket med opplevelser og inntrykk.

Hvordan ringes julen inn i år?

Jeg har hatt en travel høst og gleder meg veldig til å kunne senke skuldrene og kjenne julefreden senke seg. I år er planen rett og slett å ikke ha noen plan, annet enn å finne roen, være sammen, se hverandre inn i øynene og forhåpentligvis nyte god mat og gode samtaler med gode folk. Og å synge og lese litt Prøysen, da.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN