Solen glitrer i det kalde vannet i det vi setter de røde kajakkene ned på en liten, steinete strand. Ved siden av stranden står røde sjøboder på rad og rekke med hver sin lille brygge. Utenfor ligger bøtter fulle av garn og teiner. Minusgradene har gjort at det har lagt seg et lag med hvit slush i strandkanten og det dufter av tang og tare.

Grebbestad er en populær sommerby for nordmenn, som gjerne også kommer båtveien – eller havets E6 som det kalles om sommeren. Foto: Ingela Holgersson

Grebbestad er en populær sommerby for nordmenn, som gjerne også kommer båtveien – eller havets E6 som det kalles om sommeren. Foto: Ingela Holgersson

I horisonten ser vi det karrige landskapet som den svenske vestkysten er så kjent for, med bittesmå øyer og holmer.

– Den svenske skjærgården et sant kajakkparadis, kanskje et av verdens beste, sier Marcus Holgersson (41).

Padleparadis

Sammen med kona Ingela (45) driver han selskapet Skärgårdsidyllen, som i tillegg til å arrangere guidede kajakkturer leier ut både kajakker og padlebrett utenfor Grebbestad. Aktiviteter som øker i popularitet. CNN kåret padling i den vest-svenske skjærgården til en av verdens beste naturopplevelser i 2013, og det tyske reisemagasinet til Lonely Planet satte padling med Skärgårdsidyllen på tredje plass over «must-do» vinteropplevelser i fjor.

– Mange tror at det å padle kajakk kun er en sommeraktivitet, men det er det altså ikke. Om vinteren er stemningen en helt annen, man ser skjærgården med nye øyne og kommer tettere på både naturen og dyrelivet, sier han.

Havets E6

Men først må vi få på oss rikelig med klær. Ullundertøy under tørrdrakten er et must, det er også lue og hansker. Og etter innføring i padleteknikk og sikkerhet tar vi våre første padletak i retning Käften, en av småøyene utenfor Grebbestad.

I vakre omgivelser kan du leie kajakk på egenhånd eller bli med på en gruppetur. Foto: Mari Bareksten

I vakre omgivelser kan du leie kajakk på egenhånd eller bli med på en gruppetur. Foto: Mari Bareksten

Skjærgården i Bohuslän har over 8000 øyer som gir nybegynnere ly, men er du en mer avansert kajakkpadler kan du velge mer utfordrende ruter i åpent hav.

– Om sommeren er skjærgården utenfor Grebbestad et slags havets E6, fullt med båtturister. Men om vinteren er det ingen her, kun et par fiskebåter. Og nå oss, sier han og fortsetter å padle. Det er herlig stille og nesten speilblankt vann.

Stillheten settes også pris på av dyrelivet, og mens måkene flyr over oss ligger noen ærfugler og dupper i vannet.

Mange tror padling er en sommeraktivitet, men det er like flott om vinteren. Supert å kombinere med spa på TanumStrand. Foto Mari Bareksten

Mange tror padling er en sommeraktivitet, men det er like flott om vinteren. Supert å kombinere med spa på TanumStrand. Foto Mari Bareksten

– Padler du til Koster har du selgaranti, men da må man være en erfaren padler. Om sommeren kan du ta fergen over og leie kajakk der, sier Marcus.

Der venter Kosterhavet, som er Sveriges eneste marine nasjonalpark med hele 12000 dyrearter.

Havets superfood

Vi er nybegynnere og holder oss i le inne i skjærgården.

Tangknekkebrød passer godt med hjemmelaget smør fra lokale Greby Mejeri og honning fra egne bikuber. Foto: Mari Bareksten

Tangknekkebrød passer godt med hjemmelaget smør fra lokale Greby Mejeri og honning fra egne bikuber. Foto: Mari Bareksten

– Skal vi se hva slags tang vi finner, spør Marcus.

Med seg i kajakken har han en guidebok til havets tang, som er skrevet av det lokale selskapet Catxalot. I tillegg til å opplyse om tang, selger de fersk og tørket tang til lokale restauranter. Boken gir en innføring til ulike tangtyper, hvordan man skal plukke den og hva det kan brukes til. Tang er altså mer enn krabbenes bolig, og en liten titt i historiebøkene forteller at tang også var en del av vikingenes kosthold.

Marcus padler nærmere de mosebelagte svabergene og røsker opp litt blåstang, en tang som ifølge guideboken er fin både å koke, steke og fritere i tillegg til å ha i supper og salat og til fisk. Den inneholder også en haug med vitaminer og mineraler: A, C, E, K, jod, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, jern og zink.

Å bade i tang er en 100-år gammel tradisjon, som har blitt satt i liv igjen. Det har visstnok flere helsebringende effekter. Foto: TanumStrand

Å bade i tang er en 100-år gammel tradisjon, som har blitt satt i liv igjen. Det har visstnok flere helsebringende effekter. Foto: TanumStrand

– Dette er virkelig havets egen superfood, sier Marcus og parkerer kajakken på stranden på Käften.

I tørrsekken har han tangknekkebrød fra Grebbestads Tångknäcke, enda en lokal produsent som spesialiserer seg på tang. Det sunne knekkebrødet passer perfekt med hjemmelagd smør fra lokale Greby Mejeri, honning fra egne bikuber og med litt blåstang som garnityr.

– Tang kan brukes til veldig mye. Ingelas oldemor brukte å plukke tang til Grebbestads Varmbadhus, der de brukte tangen for å få mykere hud, sier han.

Spaavdelingen, Horisont, har latt seg inspirere av beliggenheten ved sjøen. Foto: TanumStrand

Spaavdelingen, Horisont, har latt seg inspirere av beliggenheten ved sjøen. Foto: TanumStrand

Gammel tradisjon

Det vil vi også, og på spahotellet TanumStrand rett i nærheten kan du spa deg ned med skjærgårdens egne ingredienser.

Spa Horisont åpnet i fjor, og fra boblebadet på terrassen har man god utsikt til den svenske skjærgården. Stine Halck (30) nyter utsikten. Foto: Mari Bareksten

Spa Horisont åpnet i fjor, og fra boblebadet på terrassen har man god utsikt til den svenske skjærgården. Stine Halck (30) nyter utsikten. Foto: Mari Bareksten

– Det lukter litt som en misosuppe, sier Stine Marie Halck (31) og løfter opp litt tang fra badekaret i hotellets nye spaavdeling.

Det varme badevannet er helt brunt og fullt av tang og havsalt, og føles godt mot huden etter tre timer med vinterpadling.

LES OGSÅ: ET SVENSK VINTEREVENTYR

– Her i Sverige har vi badet i tang i over hundre år, og det fører med seg flere helsebringende effekter, sier spaterapeut Linda Ydal (42) og ramser opp:

– I tillegg til å gi deg myk hud, er det bra for alt fra psoriasis til ømme muskler og ledd.

Det kan ekteparet Lena Hammar (60) og Hans Lindberg (60) skrive under på, etter å ha ligget i hvert sitt tangbad i 30 minutter.

– Huden føles utrolig myk, sier Lena.

Vakker solnedgang over svenske skjærgården. Foto: Mari Bareksten

Vakker solnedgang over den svenske skjærgården. Foto: Mari Bareksten

Spaavdelingen, som har fått navnet Horisont, åpnet i fjor, og har latt seg inspirere av beliggenheten ved sjøen på flere måter. I tillegg til å bruke både tang og havsalt i behandlingene, har du panoramautsikt til den svenske skjærgården fra det varme bassenget inne. Fra boblebadet på spaavdelingens terrasse kan du se båtene som legger til i gjestehavnen. Frister det med badstue og sjøbad, står det et badstutelt nede på brygga.

LES OGSÅ: 8 FLOTTE SPA PÅ SVENSKEKYSTEN
Restaurantsjef Dennis Augustsson (28) på Tanumstrands restaurant, Latitude 58, bruker ingredienser fra egen breddegrad og mye sjømat. Foto: Mari Bareksten

Restaurantsjef Dennis Augustsson (28) på Tanumstrands restaurant, Latitude 58, bruker ingredienser fra egen breddegrad og mye sjømat. Foto: Mari Bareksten

Nordisk umami

Også i hotellets restaurant, Latitude 58, er det lagt stor vekt på ingredienser fra havet. Restauranten har som mål å bruke ingredienser fra egen breddegrad med fokus på sjømat.

– Jeg har hatt gjester fra Frankrike som har sagt at Grebbestad har verdens beste østers, sier servitør Claes Parsson (47) og serverer et skalldyrfat med østers, sashimi av laks og gravet breiflabbskinn. Tang-aioli og brød blir servert som tilbehør.

Kjøkkensjef Dennis Augustsson (28) mener det er på høy tid at man tar i bruk lokale ingredienser som tang.

– Vi har tatt inn en ferskost fra et meieri utenfor Grebbestad som produserer ost med røkt tang, i tillegg har vi aioli med tørket tang som passer perfekt til skalldyrfatet.

For selv om mange spiser asiatisk sjøgress på sushien sin, har nordisk tang og tare lenge vært en glemt ingrediens. Det er det altså ingen grunn til. For havets egen supermat er bra både fra kajakken, i badekaret og på tallerkenen.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN