TILBAKE TIL HOVEDSIDEN
Norge er blitt trendy som reisemål, og stadig flere velger kortreiste opplevelser på hjemmebane. Fra fjell og vidde til fjord og cruise: Her er ekspertenes egne vinterfavoritter —>
Foto: Stian Klo
60.47202399999999, 8.46894599999996VÅRLIG VINTERTUR I MØRE
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv
For Kristin Krohn Devold (54) varer skisesongen til langt ute i mai. Og avsluttes gjerne i bikini.
– Min vinterfavoritt er skitur i Kolåstind i Sunnmørsalpene. Den beste tiden er sent på sesongen, og jeg pleier å gå denne turen siste søndag før 17. mai, sier Krohn Devold.
Hun anbefaler start og mål i Standalhytta øst for Ørsta, som er en av Den norske turforeningen (DNT) sine selvbetjente overnattingshytter.
– Svett motbakke, fantastisk utsikt, røff nedfart og spektakulær natur, oppsummerer NHO Reiselivs administrerende direktør, som er oppflasket på turer i Sunnmørsalpene.
Og velger du riktig tidspunkt, er det ingen grunn til å frykte forfrosne tær og fingre på vei opp til det 1432 meter høye fjellet.
– Om været klaffer rundt påsketider og særlig i mai, kan det bli shorts- og bikiniføre. Følg med på værmeldingen, og dra når det østavind. Da kommer sola, sier Krohn Devold.
– Dette er en strålende tur som passer best med fjellski eller toppturski. Med piggete fjelltopper og nunataker over alt er spesielt passasjen gjennom Stredet et nåløye som er en opplevelse i seg selv.
Hun vil også slå et slag for en litt mer ukjent utfordring i samme område.
– Topptur til den piggete toppen Brunstadtind på Stranda er også flott. Gå opp fra Engeseth/Habostaddalen eller inn fra toppen av skiheisen i Hevsdalen. Jevn stigning og flott nedfart. Fra toppen ser du både Toppen av Slogen, Jakta og Brekketindene. Et mektig skue, sier friluftsentusiasten fra Ålesund.
MER INFO:
Toppturen til Kolåstind har start fra Standalshytta midt mellom Volda og Ålesund. Den ene delen av hytta er ubetjent turisthytte i regi av DNT, med 10 sengeplasser, dusj, kjøkken og oppholdsrom. Det går bilvei nesten helt til hytte gjennom vinteren.
Les mer på: alesund.turistforeningen.no
Foto: Håvard Myklebust / Visit Norway
Portrett: Privat
HYTTEKOS OG FRIKJØRING
Aleksander Gamme, eventyrer og programleder
Han har klatret til toppen av Mount Everest, gått på ski alene til Sydpolen og trukket en pulk (!) gjennom Las Vegas. Men Aleksander Gamme vet også å sette pris på vinteropplevelser hjemme i Norge.
Den 39-årige eventyreren trekker fram Leirvassbu Fjellstue i Lom som et perfekt utgangspunkt.
– Her er du midt i smørøyet blant flotte fjell, perfekt for toppturer, sier Gamme.
Den private fjellhytta har 200 overnattingsplasser og et velrennomert kjøkken, men det er beliggenheten på 1400 meter over havet som er viktigst for Gamme.
– Hytta er koselig, området er spektakulært. Det finnes mange muligheter for frikjøring ned fjellsidene, og variasjonen er stor – både for eksperter og ferskere skikjørere. Husk å oppdatere deg på snøforholdene, med tanke på skredfare, råder han.
Selve fjellhytta åpner for sesongen i begynnelsen av mars. Selv om Gamme er kjent som en hardbarka villmarksmann, sjekker han gjerne inn i nasjonalromantisk hyttekomfort som utgangspunkt for flotte skiturer i fjellet.
– Det er det som er så herlig med dette stedet. Du kan gjøre det på den bedagelige måten med komfortabel overnatting, treretters middag og god vin. Men det er også fint å dra inn med pulk og eget utstyr, sette opp teltcamp og lage mat på primus, sier Gamme – og legger til at et besøk på hytta uansett er obligatorisk.
– Stikk innom minst en dag og spis mat. Leirvassbu byr alltid på hyggelig, sosial stemning, så det gjør ingenting om det skulle bli litt dårlig vær, sier han.
Veien til fjellparadiset i Lom åpner når den verste vinteren har avtatt, men likevel er det en drøy transportetappe – omtrent 35 mil fra både Oslo, Bergen og Trondheim. Det synes Aleksander Gamme bidrar til stedets sjarm og kvalitet.
–Jeg synes det er fint med litt høy terskel for å få de fine opplevelsene. Det er helt greit at ikke ”alle” drar dit hver helg, slår han fast.
Og for den som trives best med å flytte seg fra hytte til hytte, er det gode muligheter for å gå videre innover i Jotunheimen.
–Jotunheimen er et fantastisk mylder av latterlig kule fjell, flotte muligheter for å gå opp på topper og kjøre ned. Dette er turen jeg selv drømmer om å gjennomføre på vinterføre. Kanskje det blir i vinter?, sier den travle familiefaren og eventyreren håpefullt.
MER INFO:
Leirvassbu Fjellstue er en privateid fjellhytte i Lom kommune. Har overnattingsplass for 200, dobbeltrom med fullpensjon fra kr 1015 per person. Sesongåpning 10. mars.
Les mer på: www.leirvassbu.no
Foto: Leirvassbu
Portrett: Privat
CRUISE MOT NORD
Odd Roar Lange, reiseblogger
”Se oftere mot nord” formaner Rolf Jacobsen i diktet ”Nord”. Og gjør du det midtvinters, kan du bli vitne til det dikteren omtaler som ”vinterens flammehimmel” i samme tekst.
Mørketid i Nord-Norge kan være en fargerik opplevelse. Sjekker du inn på Hurtigruten, har du orkesterplass til naturfenomenet.
– Når sola kommer tilbake fra vinterdvalen i slutten av januar, er et seilas med Hurtigturen spesielt fin, sier Odd Roar Lange som driver bloggen TheTravelinspector.no og under der også bloggen Toppen av Norge.
Journalisten og reisebokforfatteren fra Molde er ivrig predikant av kortreiste opplevelser. En langsom reise langs kysten av noe det mest utilgjengelige landskapet Norge har å by på, er ifølge Lange både avslappende og givende.
– Livet om bord går sakte, mens naturen glir forbi. Jeg kan ikke huske forrige gang jeg fant roen på denne måten, sier reisebloggeren som nylig mønstret på Hurtigruten i Bodø og ble med helt til Kirkenes – og tilbake til Tromsø.
– Det er flere steder som egner seg fint til landhugg. Mens båten ligger til kai i Svolvær, bør man gå en tur på land. Dette er på en måte Lofotens hovedstad med noen urbane, innslag, samtidig som det gamle og autentiske er godt ivaretatt, sier Lange.
Hurtigrutens ferd er ofte prisgitt vær og vind, men de fleste avgangene stopper utenfor inngangen til Trollfjorden, hvor skipet kjører helt inn til mektige fjellvegger som ruver 1000 meter til værs.Tromsø er neste obligatoriske stopp, en allsidig by verdt et besøk i seg selv. Om du følger skipets rytme, rekker du likevel mye.
– Her anbefaler jeg å bli med på hundesledetur, sier Odd Roar Lange.
For mange passasjerer er jakten på nordlyset den største attraksjonen. De heldige får oppleve dette helt spesielle fenomenet.
–Samtidig byr vinteren på andre typer lys når skylaget glipper opp. Det kan være rosa, lilla og blått. Men nordlyset er noe for seg selv, innrømmer Lange – og legger til at det også gjelder det kulinariske tilbudet.
– Da de lanserte konsept med fokus på lokal mat for et par år siden, ble jeg ikke så veldig imponert. Men nå har det gått seg til, og alt fra reinsdyr til torsk har så høy kvalitet at jeg tviler på at mange restauranter på fastlandet holder like høyt nivå, skryter han.
De 11 skipene i Hurtigrutens flåte går for øvrig i skyttel mellom Bergen og Kirkenes – året rundt.
MER INFO:
Todagers seilas med Hurtigruten fra Bodø til Kirkenes koster fra kr 2000 per person i dobbeltlugar, inkludert frokost. Utflukter kommer i tillegg.
Les mer på: www.hurtigruten.com
Foto: Hurtigruten
Portrett: Privat
PÅ SKI OVER FINNMARKSVIDDA
Randi Skaug, eventyrer
– Fantastisk lys og mektig natur. En stor opplevelse, sier Randi Skaug om skituren over Finnmarksvidda.
Som første norske kvinne på toppen av Mount Everest i 2014 og utallige ekspedisjoner til noen av verdens mest øde steder, har den 56-årige eventyreren et ganske godt sammenligningsgrunnlag når det gjelder spreke turer i naturen. Seks dager med ski og pulk fra Sennalandet og inn i Stabbursdalen i bitende kulde vekket likevel begeistring.
– Vi så verken mennesker, reinsdyr eller skispor. Det var bare oss, snøen og kulda, sier Skaug om turen mot Karasjok.
Norges største fylke er rikt på opplevelser, og Skaug mener en iskald vintertur over vidda er noe av det flotteste som finnes av ekspedisjoner i Norge.
–Det kunne godt ha vært Alaska eller Sibir. Her får du kjenne på hvordan det er å være langt unna folk, og fravær av mobilsignal forsterker følelsen av å være for deg selv, forteller hun.
Hun snakker om selvstendighetsfølelsen, samt det å være tett på natur og reisefølge, som det turens høydepunkt.
– Dessuten så jeg det flotteste nordlyset jeg noensinne har opplevd. Det var for kaldt til å fotografere, men jeg har det godt lagret i hodet, smiler Randi Skaug.
Hun mener skiturer over Finnmarksvidda kan være passende utfordringer for mange.
– Men man må kunne håndtere kulda. Da er det viktig å holde seg varm, ha gode klær, ha det tørt i teltet – og spise næringsrik mat. Det arrangeres flere vinterkurs for den som vil lære om å ferdes i kulda. Ellers er det mulig å melde seg på en gruppetur, sier Randi Skaug.
Da den erfarne eventyreren fullførte sitt prosjekt med å bestige Seven Summits (de høyeste fjelltoppene på alle kontinentene), bestemte hun seg for å fokusere mer på reiser i Norge. I 2010 ga hun ut boka ”Drømmeturer i Norge – 11 ekspedisjoner for vanlige folk”. Det som skulle være en femårsplan, fortsetter på ubestemt tid. Nå har hun til og med kjøp seg en øy (!) i Nordland.
– Steigen er mitt nye paradis. Fra Naustholmen, øya mi, ser jeg rett over til noen flotte fjell. Sånn utsikt blir det utforskningstrang av, sier Randi Skaug.
MER INFO:
GLØD arrangerer ulike gruppeturer med ski over Finnmarksvidda i vinter. Priser fra kr 9950 per person for firedagers tur fra Karasjok til Alta, inkludert overnattinger og måltider.
Les mer på: www.glodexplorer.no
Foto: Randi Skaug
Portrett: Sindre Thoresen Lønnes
SE LYSET PÅ SVALBARD
Stian Klo, naturfotograf
Kongen av Arktis er gjerne hovedårsaken til at turister finner veien til Svalbard. Men for naturfotograf Stian Klo er isbjørn og annet dyreliv underordnet. Han er mest opptatt av lys og landskap.
– Naturen på Svalbard er unikt på sin måte. Jeg tror det er vanskelig å finne noe tilsvarende. Men man trenger ikke reise så langt utenfor allfarvei for å få ekstreme og vakre naturbilder, og samtidig føle seg litt som Roald Amundsen, sier naturfotografen fra Harstad.
35-åringen har fotografert for både National Geographic og BBC, men er kanskje mest kjent for sine naturbilder Apple har brukt til produktlanseringer. Nå har Klo 100 000 følgere på Instagram. Han jobber fulltid som fotograf og fotoguide, og blir aldri lei av kalde oppdrag på Norges mest avsidesliggende øygruppe.
– Lyset på Svalbard må egentlig oppleves for å forståes. Den lave vinkelen på sola gir et helt spesielt lys. Det virker som alle fjelltoppene og dalene skjermer og åpner opp for én og én solstråle, og alt er i konstant endring. Ekstremt fascinerende, sier Klo.
Svalbard er øde, forblåst, værhardt og iskaldt, og ifølge Klo ikke et reisemål som passer for alle.
– Men så har du det motsatte: Mange legger igjen litt av sjela si etter at de har besøkt Svalbard første gang, sier han.
Her oppe i det høye nord blir dagene lange så fort mørketiden slipper taket. Det er nettopp i denne perioden at Stian Klo trives best.
– I slutten av april er det fortsatt full vinter. Men mer lys, og ikke så kaldt. Det som står mitt hjerte nærmest, er landskap og øyeblikk, med lysforhold som varer i et par minutter før det blir borte, illustrerer Klo.
Selv om at det er små øyeblikk som foreviges, er jakten på det perfekte bildet svært omfattende. Spesielt på en øygruppe som Svalbard, hvor det knapt finnes veier – og ferdsel i naturen forutsetter både tillatelse og kunnskap. Huler under isbreene er også yndede fotosteder.
– Der jo galskap å bevege seg inn under en stor isbre. Helt mørkt, tung luft og trangt – istapper detter ned og stemmen gir klang og ekko. Men herregud så vakkert det er, det føles som en helt annen planet, sier Klo begeistret.
MER INFO:
Fly direkte til Longyearbyen fra Oslo og Tromsø med Norwegian og SAS. Les mer om Stian Klos fotoreiser og workshops på www.svalbardphototours.com
Foto: Stian Klo
Portrett: Privat
NORGES «HAUTE ROUTE»
Trygve Sunde Kolderup, reisebokforfatter og daglig leder i Hvitserk
Som tidligere redaktør i friluftsmagasinet Fri Flyt og daglig leder i reiseselskapet Hvitserk, har Trygve Sunde Kolderup (37) reist jorda rundt på jakt etter reisemål som passer den aktive. Men når det gjelder vinteropplevelser mener han Norge er i en særklasse.
En uke mellom fjord og fjell på Sunnmøre er bedre enn det meste.
– For mange år siden gikk jeg Haute Route i Alpene, den ukeslange skituren mellom Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits. Det er absolutt en fin tur, men mer en tur du gjør for din egen ”bucketlist” framfor å få den beste skikjøringen. Selv om toppturinteressen er stor i Norge, har vi inntil nylig manglet en sånn langturklassiker i Norge, sier Sunde Kolderup – men nevner Høgruta i Jotunheimen som et godt alternativ som har dukket opp de siste årene.
– Men i mine øyne er det unike med skimulighetene i Norge nærheten til fjorden. Derfor mener jeg det er bedre å bruke en uke på å gå rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre! For på denne turen har man fra store deler av ruta mektig hav- og fjordutsikt, sier han.
Den forholdsvis krevende turen byr også på innslag av det gode liv.
– Underveis bor man på svært sjarmerende overnattingssteder med høy standard – i den veiløse bygda Trandal er det for eksempel overnatting på særegne Christian Gard og etter en lang dag på tur, er det fantastisk å få servert fisk rett fra fjorden, påpeker Trygve Sunde Kolderup.
Lenger inn i Hjørundfjorden er det overnatting på Villa Norangdal, som ved siden av å by på dype badekar og ordentlig luksus også minner om et designmuseum.
– Turen går på ski fra bygd til bygd og underveis utforskes daler, topper og turmål. Noen steder brukes taxibåt eller ferge for å krysse fjorden. Alt man trenger for uka pakkes med i sekken, men heldigvis er det tid og mulighet til å handle ananasbrus eller pærebrus fra Oskar Sylte i noen av nærbutikkene underveis, forteller den ivrige skikjøreren.
Sunde Kolderup bemerker at dette er en tur som krever toppturerfaring, samt godt vær og stabile snøforhold.
– Får man det, er det få steder det er bedre å gå toppturer på ski enn rundt den vakre fjorden på Sunnmøre. Det er faktisk så bra at det er mye bedre enn verdens mest berømte topptur, slår han fast.
MER INFO:
Hvitserk arrangerer ukeslange skiturer med guide Hjørundfjorden rundt i slutten av april og begynnelsen av april, priser fra kr 18 500 per person.
Les mer på: www.hvitserk.no
Foto: Matti Bernitz / Hvitserk
Portrett: Privat
LES OGSÅ:
Foto: Leirvassbu
61.548462, 8.247557000000029Med alt fra luksusvesker til ikoniske designerklær og klassiske møbler fra en tid som var – her er de beste butikker, hotell og stoppesteder for vintagefans i København.
De færreste blir født med ski på beina. Her er spennende forslag til spreke og spenstige vinter-opplevelser for den som helst styrer unna skisporet.
Med laidback stemning og fascinerende historie, er denne kystperlen Kenyas beste sted for kresne strandløver
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.
Forfatter Marie Aubert oppdaget fjellturens glede først i voksen alder. Hun anbefaler både late og spreke å gå Aurlandsdalen i Vestland, som hun kaller en «skikkelig indrefilet av en tur».
Klar for nye breddegrader for fjellturen i sommer? Pakk gode sko og utforsk den allsidige naturen et land mest kjent for storbyferier.