1. Føtter

I Thailand blir føtter sett på som noe negativt, så en person skal aldri sitte og peke tærne eller føttene mot en statue eller et tempel. Kanskje tenker du at man sjelden kommer i en slik situasjon, men det er lettere enn du tror. Sitter man på gulvet i et tempel, med begge føttene rett frem vil de mest sannsynlig peke mot noe thailenderne anser som hellig. Det er heller ikke så uvanlig for oss å sitte med føttene oppå en stol, da kan tærne lett peke mot et menneske som går forbi.

LES OGSÅ: VERDENS RARESTE RITUALER

2. Baht

Monarkiet er svært viktig for thailenderne og det å ødelegge kongens bilde på sedler, eller å tråkke på dem, kan til og med føre til fengsel. Den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, er fortsatt avbildet på de fleste pengene i Thailand, men nasjonalbanken har begynt å sirkulere nye sedler med bilder av hans tronfølger og sønn, kong Maha Vajiralongkorn. Det å gi fra seg krøllete sedler gir ikke fengsel, men anses som respektløst. Ha sedlene i en lommebok eller pengeklype. Man skal heller aldri snakke negativt om kongefamilien!

3. Sko

Du må alltid ta av skoene når du går inn i et buddhistisk tempel eller et hjem. Dette gjelder også i enkelte butikker. Ser du mange flip-flops ligge på utsiden, ta de av deg du også.

4. Thai-hilsen

«Wai», hilsenen thailenderne gjør når de samler håndflatene foran ansiktet, er ikke bare en måte å hilse på, men også en måte å vise hverandre respekt. Personen med lavest rang skal bøye hodet sitt lavere enn den med høyere rang. Og den med lavest rang skal også alltid ta initiativet til hilsenen. Ha dette i bakhodet hvis du på lokalt vis skal hilse på en munk. Thailendere er heller ingen store klemmere.

UNNGÅ KREDITTKORTKRØLL

5. Skje og gaffel

I Thailand brukes som regel kun skje og gaffel når man spiser. Kniv blir ansett som fiendtlig og er derfor ikke vanlig. Mye av maten i Thailand er ferdig skåret og i små biter, så man har heller ikke bruk for kniv. Skjeen skal puttes i munnen, og gaffelen skal kun brukes til å skyve mat på skjeen. Spisepinner brukes som regel bare når man spise nudler. Og ikke la pinnene være igjen i bollen når du er ferdig – det betyr ulykke!

6. Rolig og behersket

I Thailand er det ekstra viktig å oppføre seg behersket og balansert, så legg igjen bråkebøtta di hjemme. Det anses som veldig frekt å hisse seg opp i offentligheten, og du kommer mye lenger ved å prøve å løse et problem på en behersket måte og med et smil. Ikke pek!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN