33 IDEER TIL SOMMERFERIE PÅ BUDSJETT

1. Planlegg sammen

Reisen begynner hjemme i stua. Les gjerne i guidebøker sammen, vis barna bilder av dit dere skal reise og fortell litt om hvordan det er der. Er det strand, dyreparker, rar mat de kan smake på? Da får de noe å glede seg til og plukker sine egne favoritter. Og det er ikke alltid de man tror! Sørg også for at barna deltar i reisen underveis, henter sin egen koffert på flyplassen, leser kart på fotturen og bidrar med ønsker.

Få barna til å bidra underveis - gi dem ansvaret for kartlesingen for eksempel. Foto: Torild Moland

Få barna til å bidra underveis – gi dem ansvaret for kartlesingen for eksempel. Foto: Torild Moland

2. En lykkelig flytur

Flyreisen er bøygen for mange småbarnsforeldre, og den går mye lettere om man passer på et par ting: gi dem noe å drikke, spise eller tygge på så de ikke får vonde dotter i ørene. Lær dem å blåse ut dotter straks de er store nok (fra 3-4 år). Velg nattflyvninger! De små sover, det er de voksne som ikke får nok søvn. Det kan dere ta igjen på stranda når dere er fremme. Husk ørepropper, for av en eller annen grunn selges det gjerne taxfree midt på natten.

Å reise med barn trenger ikke å være et mareritt. Foto: Torild Moland.

Å reise med barn trenger ikke å være et mareritt. Foto: Torild Moland.

3. Få en hvilepause

Ha gjorde man før Ipadens tid, spør mange. Vet du – det gikk helt fint! Ta med en kortstokk og tegnesaker til flyturen, sørg for at de har med nok lesestoff enten du må lese for dem eller de leser selv, og last inn noen filmer på ipaden (jada, den er fin å ha) så barna kan slappe av på hotellrommet mellom slagene. For det trengs, alltid.

4. Reis saktere

Som ung backpacker var én natt per sted kanskje greit, men det er for slitsomt med barn. Ikke bare fordi barna blir slitne, men fordi de voksne blir utslitt! Dessuten blir det for mange inntrykk, og barna husker ikke noe av opplevelsene etterpå.

5. Barnevennlige aktiviteter

Barnlige aktiviteter trenger ikke være kjedelige – legg inn opplevelser som også er interessant for de voksne: Besøk i et akvarium eller en dyrepark, ta en halv dag på stranden eller en dag i badeland. Det blir en gulrot; på ”kjedelige” dager har barna da noe å se frem til.

dyrpark_reisemedbarn_foto torildmoland

Barnlige aktiviteter trenger ikke være kjedelige. Foto: Torild Moland

6. Husk at barn liker det vi voksne liker

Gi dem en deilig massasje i Thailand, ta dem med på shopping i Barcelona, se favorittlaget spille fotballkamp, spis mange tapas – det meste er faktisk gøy, om vi voksne er litt entusiastiske.

Husk! De små liker også det vi vokse liker: fotballkamp i Barcelona, massasje i Thailand...Foto: Torild Moland

Husk! De små liker også det vi vokse liker: fotballkamp i Barcelona, massasje i Thailand…Foto: Torild Moland

7. La dem spise lokal mat

Magen er laget slik at vi bygger opp immunsystemet ved å tilføre fremmede bakterier. Så jo mer forskjellige bakterier barn har i magen, desto mindre syke blir de etter hvert på reiser. Men la det gå sakte – et barn som aldri har reist må ikke få all verdens mat på første utenlandstur. Buffetmat er en dødssynd, og alt med majones bør unngås.

Lokal mat er gøy - men innsikter? Ja, hvorfor ikke! Foto: Torild Moland

Lokal mat er gøy – men innsikter? Ja, hvorfor ikke! Foto: Torild Moland

8. Lær noe i ferien 

Gå en fottur med lokal guide som kan lære dem å koke te på lokale blader, bli surfeeksperter i ferien, ta et kokkekurs eller gjør noe annet spennende, og dere vil bli overrasket over hvor moro barna synes det er!

9. Begynn tidlig

En niåring som kun har vært på bamseklubb og spist store iskremer i ferien, er mindre mottakelig for å dra på skinkeferie i Italia eller forstå skjønnheten i den australske ørkenen enn en som har reist annerledes siden første ferie.

Begynn å reis tidlig - og ikke bare til steder med bamseklubber. Foto: Torild Moland

Begynn å reis tidlig – og ikke bare til steder med bamseklubber. Foto: Torild Moland

10. Finn selskap

Om mulig, reis med en annen familie eller avtal møter underveis (særlig ved lengre reiser på over en måned). De kan helt greit leke med utenlandske barn underveis, men på grunn av språkbarrieren er det også visse begrensninger.

LES OGSÅ: SLIK REDDER DU FERIEN
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN