Det er så mange fine steder i Norge. Derfor ville vi skape noe annet enn et ordinært hotell. Målet er at gjestene virkelig skal huske at de har vært akkurat her, sier Torild Langklopp,  daglig leder på Stokkøya Strandhotell og Strandbaren, som hun eier sammen med ektemannen Roar Svenning, samt søsteren Ingrid Langklopp og hennes mann Niels Stagegaard. 

Torild og Ingrid Langklopp er to av grunderne bak det som opprinnelig var en strandbar på Stokkøya, men som etterhvert har blitt et prosjekt som handler om verdiskapning på hele øya. Foto: Runar Larsen

Under jorda

Den lille øya i Åfjord kommune et par timers kjøring fra Trondheim – inkludert fjordkryssing med ferge – er et godt stykke utenfor det typiske turisttråkket, men hadde åpenbart potensial også utover campingturistene som fant veien ut hit da Torild og Roar tok over Roars hjemgård  for 20 år siden. Med en halvmåneformet og finkornet strand, milde fjell og uforstyrret havutsikt som rammer for det nye prosjektet, traff de blink da de utviklet en ny sjanger innen overnattingsenheter: 
SUB-lugarer. Sov under bakken, eller sub-terrain. 

På Stokkøya kan du overnatte i unike betonglugarer under jorda. Foto: Runar Larsen


13 lugarer er gravd et stykke ned i jorda bare noen meter fra stranda, og danner avlange rom skjermet fra hverandre – og verden for øvrig.

De 13 lugarene er gravd et stykke ned i jorda bare noen meter fra stranda. Foto: Runar Larsen

Utenfra ser de ut som fargerike omkledningsrom ikke ulikt det britene ofte har i sine strandbyer. Men så fort du låser deg inn, venter både oppholdsrom, sengeplass til tre og et romslig bad. Det kan høres litt klaustrofobisk ut, særlig når du får høre at stilen er inspirert av gamle jordkjellere, men gjennom en glasskuppel i taket strømmer det dagslys rett ned i bunkerens hjerte.

BESTILL BOKEN «110 UNIKE OVERNATTINGER» HER

Allsidig øy

Og det fungerer overraskende godt: Spennende arkitektur, i skjønn harmoni med naturen. SUB i kategori, alt annet i standard. Et trøndersk Hobbitun, med Atlanterhavet på dørstokken, designet av Pir 2 Arkitektkontor. Og et ekte eventyr innenfor reiselivet.

Du får ikke midnattssol i Trøndelag, men det er sannlig ikke langt unna. Her er sommerdagene lyse og lange. Foto: Runar Larsen


– På det tidspunktet fantes det ikke mange lignende steder hvor både arkitektur, natur, mat og opplevelser var en del av konseptet. Vi ville heller ikke gjøre store inngrep i naturen, og løsningen ble SUB-lugarene, sier Torild Langklopp. På lune sommerdager er det et koldtbord av aktiviteter relatert til sjø og strand, fra kiting og bading til padling og yoga, mens det stadig dukker opp dyktige musikere for å underholde bygdas innbyggere og feriegjestene. 
Dette er også et yndet reisemål for den som er glad i havets delikatesser. Torild viser vei fra de karakteristiske SUB-lugarene og over en liten slette, gjennom et kratt av tindved og inn en bunkerlignende gang og ut til et stort, lyst rom med vindu fra gulv til tak.

Smaken av kyst, servert ved stranda. Kan det bli bedre? Foto: Runar Larsen

Kreativt felleskap

– Utsikten er viktig, både her og i lugarene, sier gründeren fra Trøndelag som ikke hadde noen konkrete planer om å drive med turisme da hun flyttet til Stokkøya for å bosette seg på familiegården til ektemannen. 
Kreative ideer og standhaftig gjennomføringskraft utviklet seg likevel til en slags hjertestarter for det døsige kystsamfunnet.

De utviklet først et hyttefelt i 2003, så kom strandbaren på plass et par år senere. Ikke lenge etter at SUB-lugarene åpnet i 2009, var den glemte øya plutselig blitt en destinasjon – effektivt markedsført gjennom arkitektur utenom det vanlige.

Bygda 2.0

– Men mange var skeptiske i starten. Hvordan skulle dette gå? Var planen vår virkelige å selge «agn» som mat?, minnes Torild om lanseringen av Strandbaren og blåskjellretten som etterhvert har blitt så populær at folk kommer langveisfra bare for å spise skjell i sjøkanten. 

Kysten av Trøndelag er fortsatt ukjent for mange. Med base på Stokkøya Strandhotell er det aldri langt mellom godbitene, både på fat og fjord. Foto: Grim Berge


I likhet med mange andre kystsamfunn i Norge har også Stokkøya og Åfjord vært preget av fraflytting. En av utfordringene med å drive turistvirksomhet i distriktet, blir derfor å skape et miljø som gjør at folk vil bli boende. Nøkkelen til gode turistopplevelser er nemlig dyktige ansatte.

LES OGSÅ: 10 UNIKE OVERNATTINGER FOR VENNINNETUREN

Gjengen bak Stokkøya Strandhotell og Strandbaren har hele tiden vært tydelig på at de ville skape liv og røre året rundt, ikke bare være et feriested i høysesong.

Gjennom prosjektet «Bygda 2.0» er målet å legge til rette for at Stokkøya blir et attraktivt sted for fastboende. Og stadig flere lar seg friste av livet på øya. 

Nye tilskudd

De siste årene har innflyttere åpnet både destilleri og bryggeri, mens Stokkøy Bakeri er startet opp av samme gjengen i Bygdeboksen – en blanding av kulturhus og coworking-sted i regi av Bygda 2.0. En italiensk baker med samboer kom flyttende fra London for å drive bakeriet.

Den lille bygda har bakeri med varer av aller beste kvalitet. Foto: Runar Larsen

I fjor åpnet dessuten Naustet, et annet overnattingstilbud med særpreg, og på andre siden av Stokkøybrua ligger Kuringen Bryggehotell. Stokkøya Strandhotell og Strandbaren banet vei, og har skapt nye tider på øya ytterst i Fosen. 
– Det urbane kan også komme ut til distriktet. Det er på tide å tenke annerledes hva gjelder bygdeutvikling, mener Torild Langklopp. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN