Trendsetterne i Lonely Planet har for lengst omtalt øya som en kommende stjerne – med sin rike kultur, sol, strand og gode surfemuligheter. Foto: Runar Larsen

Trendsetterne i Lonely Planet har for lengst omtalt øya som en kommende stjerne – med sin rike kultur og gode muligheter for både sol, strand og surfing. Foto: Runar Larsen

Nicolas Schmidt (31) og Bianca Freude (30) ser riktig så nyforelsket ut der de vandrer hånd i hånd på puddermyke Goyambokka Beach foran det nyåpnede luksushotellet Anantara Peace Haven i Tangalle.

– Vi gjør research før vi bestemmer oss for hvor vi skal på bryllupsreise. Sri Lanka overrasker positivt, sier Nicolas.

Paret er skjønt enige om at hotellresorten er ypperlig, men synes det er kombinasjonen av luksus ved sjøen og eksotiske opplevelser i innlandet som skaper det lille ekstra.

– Og forhåpentligvis rekker vi en safari. Her har vi alt, slår det vordende ekteparet fra Frankfurt fast.

Strandløver

For romantikerne som helst skulle sett at verdens vakreste strender forble urørt av turisme, er mange av Sri Lankas beste sandstrekker en tapt sak.

Men innimellom finnes fortsatt perlene. Som Tangalle, denne beskjedne havnebyen lengst sør på øya, hvor det er fullt mulig å nyte livet i moderne sus og dus, samtidig som du leker bohemsk strandløve. 

Badeferie i sør kan være både luksuriøst og øde. Foto: Runar Larsen

Badeferie i sør kan være både luksuriøst og øde. Foto: Runar Larsen

Goyambokka Beach er en av øyas flotteste strender. Og nå har den også en av øyas bedre luksusresorter. Anantara Peace Haven er både fredfullt, stilig og behagelig. Perfekt for late dager sammen med en kjæreste, på deilige solsenger ved bassenget. Hver kveld hylles solnedgangen med en egen seremoni med hornblåsing og instrumenter. Her er en italiensk restaurant med terrasse som troner over sjøen. Det er luksuriøst, men ikke prangende. Fra hotellet arrangeres det tuktuk-tur til landsbygda, og en populær utflukt er kokkekurs kombinert med besøk på et lokalt marked.

På Anantara Peace Haven blir man ønsket velkommen med en drink. Foto: Runar Larsen

På Anantara Peace Haven blir man ønsket velkommen med en drink. Foto: Runar Larsen

– Planen var å reise videre etter to netter. Nå har vi snart vært her ei uke. For et sted!, skryter  australske Caroline Thomasen (32), som er på bryllupsreise med mannen Christian.

De er ikledd kokkelue og forkle, og sammen med huskokken Somasiri smaker og smatter de seg fram til lokale spesialiteter. Hotellets egen kokkeskole, Spice Spoons, byr på et fint avbrekk fra det søte liv under sola. Siden Somasiri tar seg av det meste av hakking og skjæring, blir det en parademarsj fram til ferdig middag, som serveres inne i et rom med aircondition. Med hete smaker på fatet og 30 varmegrader i lufta utendørs, er det helt greit!

Laidback

Tangalle kan også være rustikke bungalower og hytter på stranda. Bare et kokosnøttkast unna selve hotellet åpenbarer det seg en strandverden som selv den mest kresne ryggsekkturist vil la seg begeistre av. Bab Krishnan (42) driver en liten restaurant i strandkanten og byr på Lion Lager i et frossent glass. Føttene på plaststolen er boret langt ned i sanda, bordet er laget av drivved. Parasollene har han flettet sammen av palmeblader. Kontrasten til luksusboblen like ved er formidabel.

– Om jeg er fornøyd med naboen? Tja. Det er jo stort!

Bab skuer bort mot luksushotellet. Han ler litt, og slår ut med armene. Peker på palmene som svaier dovent i kveldsbrisen.

Fra resorten Anantara Peace Haven kan man følge den enkle veibeskrivelsen til Goyambakka Beach, en av øyas flotteste strender. Foto: Runar Larsen

Fra resorten Anantara Peace Haven kan man følge den enkle veibeskrivelsen til Goyambakka Beach, en av øyas flotteste strender. Foto: Runar Larsen

– Før var det bare kokospalmer på hele området. De har heldigvis beholdt en del av dem, sier han – og innrømmer at det kunne vært verre.

– Jeg er født og oppvokst her og kan ikke tenke meg et bedre sted å bo. Bare det ikke blir altfor mange hotell.

Han krysser fingrene for en bærekraftig utvikling. Takket være øyas vanvittige allsidighet, er utviklingen uunngåelig. Hvor ellers i verden kan du hilse på en elefant om morgenen og snorkle med skilpadder i Det indiske hav – med et par timers mellomrom?

Fugl Føniks

Sri Lanka er i vinden som reisemål. Likevel er det mange som forbinder den lille øya sør for India med alt annet enn ferieluksus. Det er tross alt bare åtte år siden den nesten 30 år lange borgerkrigen tok slutt.

På markedet i Tangalle er smilene like brede som utvalget av frukt og grønt. Foto: Runar Larsen

På markedet i Tangalle er smilene like brede som utvalget av frukt og grønt. Foto: Runar Larsen

Sri Lanka var dessuten et av landene som ble hardest rammet av tsunamien i 2004. Minst 30 000 mennesker døde i naturkatastrofen, som skapte enorme ødeleggelser særlig på øst- og sørkysten. Men som en fugl Føniks har den tidligere britiske kolonien reist seg på mesterlig vis. 

Politisk har det vært stabilt. Infrastrukturen blir stadig bedre, og ny motorveien mellom hovedstanden Colombo og Galle har gjort underverker for trafikken. Trendsetterne i Lonely Planet har for lengst omtalt øya som en kommende stjerne. Som en lettvariant av India, uten alt maset – hvor det er rimelig og enkelt å reise rundt. Rikt på kultur, sol og strand. Og tendensen er tydelig: Antallet turister er firedoblet siden 2009. I fjor valgte over to millioner utlendinger å legge ferien sin hit.

Elefantsafari

Med økt popularitet følger økt komfort. Gamle te-fabrikker i innlandet bygges om til eksklusive overnattingssteder, kokosplantasjer og ødemark forvandles til turiststeder langs kysten.

Elefantsafari i Udawalawe er Sri Lankas svar på den afrikanske savannen. Foto: Runar Larsen

Elefantsafari i Udawalawe er Sri Lankas svar på den afrikanske savannen. Foto: Runar Larsen

Vi reiser videre. Fra Tangalle tar det en liten time til Udawalawe, Sri Lankas svar på den afrikanske savanne, hvor man garantert kommer i nærkontakt med elefanter. Som en ettermiddagsstopp på vei østover er det en overraskende spennende utflukt. Elefantene er mange, fuglene varierte. Turistene færre. Et godt alternativ til nasjonalparken Yala, som er så populært at det kan bli litt vel mange biler om gangen.

Men vi skal til Yala likevel. Her er det nemlig i ferd med å åpne seg en ny verden, på dørstokken til selve nasjonalparken. Her kan du vente på at dyrelivet kommer til deg. I ro og mak, på stranda – mens du sitter med en drink i hånda.

Avslappende strandliv finner vi også like utenfor Yala nasjonalpark, en av de mest urørte delene av sørkysten. Foto: Runar Larsen

Avslappende strandliv finner vi også like utenfor Yala nasjonalpark, en av de mest urørte delene av sørkysten. Foto: Runar Larsen

– Det hender jo at elefantene kommer helt bort til restaurantområdet, sier Chamara Amarasinhe (31).

Han jobber som naturguide på Jetwing Yala, en svipptur fra inngangsporten til nasjonalparken. Hotellet åpnet for to år siden, og byr på en ny dimensjon for den som vil kombinere safari med strandliv.

– Men vi unngår for tett kontakt, og gir dem selvsagt ikke mat. Vi er her på dyrenes premisser, ikke motsatt. Derfor har vi heller ingen støyende underholdning eller kraftige lys om kveldene. Dette er dyrenes rike, sier Chamara.

Sjø og snabeldyr

Hotellet er blant en håndfull som har fått tillatelse til å bygge i området som tradisjonelt ikke har vært kjent for strandliv. Her er strendene nærmest urørte, og naturen villere enn på de mer kjente strandbyene andre steder på øya. Yala er på ingen måte et nytt reisemål, men kombinasjonen av strand og safari på samme sted er unik på Sri Lanka.

Det er ingen tvil om hva som gjelder på Sri Lanka. Foto: Runar Larsen

Det er ingen tvil om hva som gjelder på Sri Lanka – helst i kombo med safari. Foto: Runar Larsen

– Yala er en av de beste stedene å se leopard på i verden, sier Chamara.

Om du ikke får øye på de store kattene, kommer det kanskje en «strandløve» med snabel innom stranda.

Stolt på stylter

Som fotomotiv er Jagath Kumara (31) nesten like ettertraktet som leoparder og elefanter. Han er ikke ukjent med rollen som modell, og smiler bredt da jeg ber sjåføren stoppe ved en øde strand et sted mellom Tangalle og Unawatuna på vei mot kolonibyen Galle. Jagath er ikledd shorts og t-skjorte, og lurer på hvor mange jeg vil ha.

– Hva mener du?

– Hvor mange styltefiskere vil du ta bilde av.

De ikoniske styltefiskerne er blitt en levende turistattraksjon. Jagath Kumara er spesielt fornøyd med at han har vært avbildet i Lonely Planets guide til Sri Lanka, og innrømmer glatt at han er mer fotomodell enn fisker. Foto: Runar Larsen

De ikoniske styltefiskerne er blitt en levende turistattraksjon. Jagath Kumara er spesielt fornøyd med at han har vært avbildet i Lonely Planets guide til Sri Lanka, og innrømmer glatt at han er mer fotomodell enn fisker. Foto: Runar Larsen

– Det holder med en.

– Ok, et øyeblikk.

Så forsvinner han over veien, men er tilbake bare sekunder senere – antrukket i mer klassisk fiskeroutfit.

– Jeg har vært avbildet i Lonely Planet. Mange kjenner meg igjen, smiler Jagath.

Friskt og fargerikt – maten på Sri Lanka er både spennende og velsmakende. Foto: Runar Larsen

Friskt og fargerikt – maten på Sri Lanka er både spennende og velsmakende. Foto: Runar Larsen

Styltefiskernes arbeidsplass er såpass spesiell at det er vel verdt å gå i turistfella. Et fåtall fisker fremdeles på den tradisjonelle måten for matens skyld, flere fisker etter turistenes penger – noen til og med uten krok på snøret. Det er et spill for galleriet. Men hva så?

– Det er en jobb det også.

– Hva med fiskelykken?

– Små sardiner. Noen flyndrer. Godt til curry. Men trålerne tar jo det meste der ute uansett.

Jagath går ut mot bølgene og klatrer opp på en trestokk noen meter ute i sjøen. Poserer til ære for fotografen, napper litt halvhjertet med fiskestanga før han vasser i land igjen.

Noen sedler bytter hånd.

– Det beste er når en hel busslast vil ta bilde. Da får vi virkelig fangst. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN