Kan du holde på en hemmelighet? Da skal jeg fortelle deg om et spesielt sted. Men ikke si det til noen andre – denne saken handler om et sted vil vi helst ha for oss selv. Bare vi to.

Se opp for giraffer! De langstrakte skapningene er populære innslag i nasjonalparken, og flotte fotomotiv i tett kratt. Foto: Runar Larsen

Se opp for giraffer! De langstrakte skapningene er populære innslag i nasjonalparken, og flotte fotomotiv i tett kratt. Foto: Runar Larsen

Både Kenya, Tanzania og Sør-Afrika har lenge markedsført seg som land hvor du kan kombinere strand og safari. Problemet er at det ofte er svært lange reiser fra det ene til det andre. Saadani er Tanzanias yngste og minst kjente nasjonalpark, og et sted hvor du bokstavlig talt må dele stranda med ville dyr. Dette er safari for strandløver!

– Senest i går så vi løvespor i sanden, sier servitøren Ally på Saadani Safari Lodge.
Han serverer omelett, appelsinjuice og kaffe, og peker ned på stranda fem meter unna frokostsalongen. Denne morgenen er det kun spor av mer menneskelige strandløver i sanden, men Simba er stadig i nærheten. Enten for å drikke ved lodgens vannhull, eller bruke stranda som en autostrada nordover eller sørover i nasjonalparken for å jakte.
– Men ikke vært redd for at den skal plage deg; løver holder seg godt skjult for menneskene. Noen ganger er den nærmere enn du fatter, forteller Ally med et glimt i øyet.

Les også: En natt under stjernene i Sør-Afrika

Ny giv for dyrene 

I Tanzania stjeler steder som Ngorongoro og Serengeti det meste av oppmerksomheten hva gjelder dyreliv og natur. Saadani er den eneste nasjonalparken som ligger ved kysten, og helt fram til slutten av 90-tallet ble området benyttet til jakt – både lovlig og ulovlig.
– Nettopp derfor er dyrene litt mer sky. De er jo vant til å bli skutt på! Men det er fullt mulig å se de fem store på en eneste gamedrive her også. Bestanden øker for hvert år, sier safarguide Isack Mnyangabe.
Han har tidligere jobbet både i Ngorongoro og Serengeti, med sine enorme mengder av ville dyr, men han synes ikke Saadani står noe tilbake.
– Der oppe blir det ofte slik at vi kjører etter informasjonen vi får over radioen. Her har vi ikke noe utviklet samband, og sånn sett er opplevelsen mer ekte. Det er sjelden at vi møter andre biler. Jeg trives bedre med dette. Dessuten er luften mye friskere, sier Isack.

Frokost og kaffe i skyggen med utsikt ove Det indiske hav. Kan det bli bedre? Foto: Runar Larsen

Frokost og kaffe i skyggen med utsikt ove Det indiske hav. Kan det bli bedre? Foto: Runar Larsen

Vi kjører ut fra lodgen når den verste heten har gitt seg og ettermiddagssola er i ferd med å bli virkelig gyllen. Turens mål er todelt: Se etter nasjonalparkens varierte dyreliv, og finne et passende sted for en solgangsdrink – et selvsagt høydepunkt på enhver safari.

– Landskapet er helt unikt. Vi har kyst- skog og savanne på samme område. Det er flere steder å gjemme seg, så hvem vet, kan- skje står det en løve bak krattet der, smiler sjåføren som lover å gjøre sitt ytterste for å spore opp de mest imponerende dyrene. Han er imidlertid svært opptatt av å være forsiktig.

Hver morgen tar lokale fiskere fatt på ei ny øtk ute på bøljan blå. Foto: Runar Larsen

Hver morgen tar lokale fiskere fatt på ei ny øtk ute på bøljan blå. Foto: Runar Larsen

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også! 

– Dette er på en måte begynnelsen av en ny tid. Dyrene har endelig fått beskyttelse, og det tar tid før de skjønner at vi ikke er ute etter å drepe dem. Det er ikke sikkert jeg slår av motoren med en gang vi stanser; det er for å unngå at dyrene skal bli redde, påpeker han.
En flokk med gaseller stopper hundre meter fra bilen vår.
– Lichtenstein’s hartebeest! Den har du neppe sett andre steder; de er nemlig utrydningstruet, forteller Isack engasjert.
Vi rygger for å la dem slippe forbi, og med det samme møter vi en kvintett giraffer som beiter høyt oppe i trærne. De langhalsede dyrene stirrer nysgjerrig på oss, men er mest opptatt av å sanke mat.
– Det er ikke lenge siden vi så en flokk med 30 elefanter akkurat her. Siden det er tørketid er de litt lengre unna, tror guiden om muligheten for å se snabeldyr.

Saadani Safari Lodge er et lekkert sted uavhengig av både strand og safari. Foto: Runar Larsen

Et evighetsbasseng har orkesterplass til soloppgangen helt ute ved sjøen. Foto: Runar Larsen

Løve i solnedgang

Etter et par timer med sightseeing i dyrenes verden, er det
på tide å gjøre klart for sundowner. Bord og stoler dekkes med peanøtter og øl. Isack forteller historier fra sine år som safariguide. Favoritten er fra Saadani.
– For en tid tilbake hadde vi et par gjester som på død og liv skulle se løver. Det er jo umulig å garantere noe, men jeg gjorde så godt jeg kunne, begynner han.
– Vi kjørte langt og lenge, men måtte til slutt gi opp. Da vi kom tilbake til lodgen kunne de ansatte fortelle at et løvepar på kjærlighetsreise hadde kost seg ved vannhullet rett ved lodgen i flere timer mens vi var ute, flirer Isack.

Nesten samtidig går sola ned over savannen i vest. Den observante guiden gir meg kikkerten og peker inn i skumringen. Fire elefanter vandrer stoisk inn i mørket. Bare dager tidligere har jeg vært bare noen meter unna langt større flokker av den samme arten. Likevel blir jeg umåtelig begeistret av å se dem akkurat her. Vi skåler i vann og duggfriskt øl – og hører et brøl fra skogen. Simba!
– Jepp, der har du den, bekrefter Isack.

Luksus ved havet

Saadani Safari Lodge er et lekkert sted uavhengig av både strand og safari.

Dyrebestanden er ikke på nivå med Ngorongoro og Serengeti, men det blir stadig flere elefanter og andre spennende arter å se i Saadani. Foto: Runar Larsen

Dyrebestanden er ikke på nivå med Ngorongoro og Serengeti, men det blir stadig flere elefanter og andre spennende arter å se i Saadani. Foto: Runar Larsen

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og store bungalower byr på komfort så vel som stil. Gjennom det myggtette, men ikke lufttette vinduet slipper vind inn, så hver kveld sovner du til bølges- kvulp og sjøbris. De største bungalowene har dusj både ute og inne, og økologisk såpe fra øya Mafia lengre sør. Et evighetsbasseng har orkesterplass til soloppgangen helt ute ved sjøen, mens det mindre bassenget inne blant palmetrær og bambus skjermer bedre for den sterke sola. Trenger du et avbrekk fra det gode liv i solstolen, er det bare å trekke seg tilbake til biblioteket – hvor du kan fordype deg i bøker om fauna og dyreliv, eller sjekke e-post over trådløst internett. Selv her ute er den digitale verden lett tilgjengelig.

Brorparten av de ansatte kommer fra lokalområdet, mens matproduktene er så kortreiste som mulig. Når tidevannet trekker seg tilbake hver morgen, kommer lokale fiskere ut med sine nett. Noe av det kan havne på middagsbordet på lodgen. Nærheten til havet og beliggenheten midt i en nasjonalpark gjør imidlertid lodgen til et utopisk sted som passer den kresne afrikafa- rer. Her får vi alt servert på et brett.

Elvesafari

Frokost, lunsj og middag er inkludert i prisen når du sjekker inn. Det samme er én aktivitet, og foruten tradisjonelle gamedrives tilbyr lodgen elvesafari i umiddelbar nærhet. Tidlig neste morgen er Isack igjen klar med safari- bilen, som etter en kort kjøretur byttes ut til fordel for båt på elva Wami.
– Det er best å være tidlig ute. Det er da vi ser mest aktivitet. Selv synes jeg fuglelivet er spesielt spennende om morgenen, sier guiden.
Fargerike isfugler (kingfisher) sitter på små mangrovetrær- ne som delvis vokser nede i vannet. Flodhestene senker sine gigantiske kropper ned i det grumsete elvevannet når båten nærmer seg. De nesten komiske øynene følger oss med stramt blikk.

– Flodhester er svært territoriale. De holder seg i vannet hele dagen, men om natta går de flere mil på gressbeite, forteller Isack – og legger til at det er en dårlig idé å irritere dyrene mer enn nødvendig.
– De er faktisk de farligste av alle, sier han.
Tilbake på safarilodgen er det bare 40 kilometer fra Saa- dani til Afrikas mest kjente øy – strandfavoritten Zanzibar. Sistnevnte er gjerne stedet hvor safariturister reiser for å slappe av etter en uke med støvete rundreiser i innlandets nasjonalparker. I Saadani får du det beste av begge disse verdenene – fritt for turisthordene. Og noen kilometer ute i havgapet venter korallrev med fargerike fisker og nydelige undervannsvekster, lett tilgjengelig med båt.
Men ikke si det til noen.

Til hovedsiden