Ingen kjenner Masai Mara bedre enn masaiene. Guidene Mpandi Sayialel (t.v) og Caleb Moriaso vet akkurat hvor de skal lete – og lærer velvillig bort sin kunnskap underveis. Foto: Ida Anett Danielsen

Masai Maras savanne ligger vakker fremfor oss, med åpne gressletter og mektige akasie-trær stikkende opp som små spir. Spente tar vi plass i en åpen jeep, som tar oss med på de humpete veiene inn i Kenyas – og kanskje Afrikas – rikeste dyrerike.

Ønskeløve

– Så hva vil dere se i dag?, spør masaiguide Caleb Moriaso (26) entusiastisk.

– Løve!, svarer jeg raskt.

– Skal bli, ler Caleb og ber sjåfør Mpandi Sayialel (37) svinge av veien ut i offroad-land.

Så det er så enkelt, tenker jeg for meg selv. Men tar meg likevel i å krysse fingrene i skjul. Å få se løve står jo tross alt høyt på ønskelisten til en førstegangsreisende på den afrikanske savannen.

Det kryr av dyreflokker på savannen i Masai Mara, et riktig safariparadis! Foto: Ida Anett Danielsen

En nysgjerrig sjiraff kom og hilste på. Foto: Ida Anett Danielsen

Savannemagi

Vi farer forbi store flokker med gnu og sebra som gresser i rosa-oransje ettermiddagssol. Titt og stadig hopper topier og små dikdik-antiloper rundt bilen, en ørn sirkler over oss, og da vi stopper foran to store bøffelhanner poserer de velvillig for knipsende kameraer.

Det tar ikke lang tid i Masai Mara før man forstår hvorfor dette er et av verdens mest populære områder for safari. Det kryr av dyr i alle former og størrelser, faktisk finnes over 450 fuglearter og opp mot 100 forskjellige pattedyr her, i et område som er omtrentlig tre ganger så stort som Oslo. Masai Mara er også verdenskjent for den årlige migrasjonen der over én million gnu, sebraer og gaseller forflytter seg over til Masai Mara fra Tanzania.

Rundt hver en sving venter altså noe nytt og spennende.

Det er kort mellom høydepunktene i Masai Mara. Foto: Ida Anett Danielsen

De fem små

Plutselig stopper Mpandi bilen. Vi reiser oss spent og titter ut. Men ser ikke noe annet enn horisonten.

Det er noe helt spesielt å få se dyr i sitt naturlige habitat. Denne elefanten lekte seg rett foran oss, og lagde litt av et show. Foto: Ida Anett Danielsen

– Se ned, så kan dere krysse av en av De fem små, ler Caleb, og peker ned på leopardskilpadden som langsommelig prøver å krysse veien foran oss.

Sammen med maurløve, elefantspissmus, bøffelvever og neshornbille utgjør den en humoristisk motvekt til artene som danner De fem store: Løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn. Samlebetegnelsen på De Fem Store henviser derimot ikke til størrelsen, men hvor krevende det var å jakte på dem i gamledager.

Vi må le, men peker både øyne og kamera nedover og beundrer skilpaddens langsomme ferd over den enorme sletten.

Løvelykke

Vi humper videre. Det er på tide å lete etter Afrikas mest imponerende rovdyr. Plutselig sakker sjåføren på farten. Våre veivisere i Masai Mara hvisker ivrig til hverandre. Pulsen i baksetet stiger kraftig. Caleb drar opp kikkerten.

– Ha øynene åpne, oppfordrer han.

Med åpne safarijeeper kommer vi tett, men trygt, på dyrene. Foto: Ida Anett Danielsen

Med forventningsfulle blikk kjører vi litt til. Og der! Helt ut av intet har gutta fått øye på en hel løveflokk. Tre løvinner og sju løveunger er midt i middagshvilen. Noen av de små løper rundt som kattunger og lekeslåss, mens andre har lagt seg for å hvile på poten til mor. Det er lett å glemme at det er rovdyr vi har med å gjøre, der de så fredelig og uanfektet ligger kun noen meter unna bilen.

Vel tilbake på campen sørger hyggelige ansatte for god service og oppvartning. Foto: Ida Anett Danielsen

Beviset på savannes brutale hverdag ligger imidlertid rett bak dem: To nylig drepte og nesten oppspiste gnu. De fleste av kattedyrene er dessuten ganske så røde i barten etter å ha forsynt seg grådig av dagens middag. Fra trygg plass i jeepen beundrer vi det majestetiske synet, omtrent samtidig som solen sakte glir ned i horisonten. Snakk om fullklaff på første safaridag!

Glamping

På Basecamp Masai Mara, en av norske Basecamp Explorers tre camper i området, innlosjeres jeg i et stort og romslig telt. Utstyrt med stor seng, lekker utedusj og ordentlig toalett i sideteltet er det ganske langt unna det klassiske bildet på camping. Dette er «glamping» på sitt beste. Og med resirkulert regnvann i dusjen og strøm fra solceller er det lov å nyte luksusen med god samvittighet. Basecamp Explorer har tross alt fått flere priser for sin bærekraftige drift – både med fokus på mennesker og natur.

Jeg tar plass i stolen utenfor teltet, og lytter til koret av kvitrende fugler. En apeflokk leker seg på telttaket og på motsatt side av av elven rusler en gjeng giraffer.

På Basecamps Eagle View Camp, en av de tre i området, får man perfekt utsikt over savannen fra sin egen balkong. Foto: Ida Anett Danielsen

Grønt er skjønt

Det står ikke på serveringen på Basecamp Masai Mara. Foto: Ida Anett Danielsen

Glamping i villmarken er noe for seg selv, og for 11 år siden valgte selveste Barack Obama å legge ferien hit. Er det godt nok for en av verdens mektigste personer, holder det også for oss. Campen består av 12 telt, samt et restaurantområde og resepsjonslounge. Alle byggene er laget av naturlig materiale. Dermed vil det ikke være igjen noen spor dersom campen en dag skal flyttes. Og det hele er omringet av trær.

– Alle trærne du ser rundt her har blitt plantet av gjester, forteller Tonkei Ole Taek (36), campens assistentmanager og pådriver for Basecamps treplantingsprosjekt.

Før år 2000 var hele campens område flatt, og man kunne se hele veien fra veiporten til enden ved restaurantteltet. Nå er området dekket av en grønn og frodig skog.

Tonkei Ole Taek er pådriver for treplantningsprosjektet, og viser stolt frem treet som ble plantet av selveste Barack Obama. Foto: Ida Anett Danielsen

– Siden oppstarten har det blitt plantet rundt 80.000 trær. Og det blir stadig flere, sier Tonkei og viser vei inn i det grønne området.

På Wilderness Camp, den minste av Basecamps camper i området, sørger de ansatta for varmt vann i dusjen midt i bushen. Foto: Ida Anett Danielsen

Hedert besøk

Målet med prosjektet er blant annet å gjenopplive den nærliggende elven Taleks økosystem. Da Barack Obama besøkte campen sammen med familien sin, plantet de det som i dag har fått navnet Obama Forest. Litt bortenfor ligger Gruve 3-skogen, hvor treplantingen er finansiert av gjester som har besøkt Basecamps camp på Svalbard. Der betaler de en sum for å jevne ut karbonutslippet ved å fly til det kalde nord, og alt blir donert til treprosjektet i Kenya.

For gjestene i Masai Mara koster det rundt 150 kroner å plante et tre. Og siden 2006 er det altså mange som har fulgt i den tidligere presidentens spor.

Super service

Denne dagen er det norske Knut Bogan (64) og kona Tove (62) som er innlosjert i samme teltet som USAs forrige president bodde i.

– Det er jo litt morsomt å tenke på at jeg har gått på samme do som Obama, ler Knut under lunsjen.

Teltene på Basecamp er godt utstyrt, og mer som «glamping» enn camping. Foto: Ida Anett Danielsen

Men president eller ei, her behandles alle likt. Lunsjen består blant annet av en velsmakende gulrot– og chilisuppe med navnet vårt skrevet i. Her blir alle gjester sett og tatt godt vare på.

Safari med stil. Foto: Ida Anett Danielsen

Også på kjøkkenet er det bærekraftig drift som gjelder. Matavfall blir kompost, all plast resirkuleres og noe av matemballasjen blir brukt til Basecamps Masaai Brand-prosjekt, hvor lokale masaikvinner lager smykker og håndverksprodukter for videresalg.

Når mørket er i ferd med å legge seg er det tid for bålkos, historiefortelling og «sundowners». Rundt bålet knyttes det vennskapsbånd mellom nordmenn, franskmenn og masaier denne kvelden.

Trygt og godt

En dag på safari begynner tidlig. Allerede før sola har stått opp blir vi vekket av en masai som er armert med lykt og spyd, pil og bue. Mellom solnedgang og soloppgang er det forbudt å vandre rundt på campen uten følge. Men trygt på plass i safaribilen er vi klare for nok et eventyr.   

Basecamp har flere gode prosjekter i tillegg til treplantingen, blant annet Maasai Brand, der masaikvinner får muligheten til å perle for å tjene sine egne penger. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er når dagen gryr at dyra er mest aktive. Det kan også by på de mest spennende opplevelsene. Vår morgentur er intet unntak, og vi får blant annet møte en flokk elefanter, oppleve fem gepardbrødre på ivrig jakt og se en antilopefødsel på nært hold.

På safari i Masai Mara vet man aldri hva som skjer, men det er garantert mange høydepunkt. Foto: Ida Anett Danielsen

God samvittighet

– Det skjer så mye spennende nå. Frokosten får bare vente, ler Knut.

Livet på savannen er noe for seg selv. Og som gjest hos Basecamp Explorer er det ekstra godt å vite at du samtidig gir noe tilbake til både dyrene, miljøet og lokalsamfunnet.

For det eneste stedet en safari bør sette spor. Det er i hjertet. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN