Randi Skaug (60) er eventyrer, forfatter og foredragsholder og var første norske kvinne som besteg Mt. Everest. De siste fem årene har en av vår tids største eventyrere funnet lykken på den lille øya Naustholmen i Nordland hvor hun driver med aktivitetsturisme. 

For fem år siden kjøpte du øya Naustholmen i Steigen i Nordland hvor du tilbyr både overnatting og naturopplevelser. Hva skjer der i sommer? 

– Det er masse som skjer på Naustholmen i sommer, både for grupper, vennegjenger og enkeltpersoner. Det blir mange såkalte drømmehelger med yoga, kajakk og fjellturer. Og i midten av juli arrangerer vi en småskalafestival som heter «Kajakk & blues» med guidede kajakkturer i Steigenskjærgården på dagtid og livemusikk på brygga om kvelden.

Steigen blir kalt «Norges Bora Bora» mye på grunn av sitt krystallklare vann og kritthvite strender. Er det like fint som bildene tilsier? 

– Det er mye finere enn på bildene! Etter fem år i Steigen må jeg fortsatt klype meg i armen. Det irrgrønne vannet, de kritthvite strendene og de flotte snødekte fjelltoppene er veldig fascinerende. Landskapet er like vakker i all slags vær, det er virkelig et magisk lite stykke Norge! Perfekt kombinasjon av spennende mennesker, vakker natur og aktive opplevelser. 

SE OGSÅ: 10 NORSKE TURKLASSIKERE

Du var første norske kvinne som besteg Mount Everest og har nådd toppen på alle de såkalte «Seven Summits» – de høyeste toppene på verdens syv kontinenter. Har du en yndlingstopp i Norge? 

– Det må være Hamarøyskaftet på Hamarøy, den toppen har jeg besteget to ganger og jeg drømmer om en tredje. Kombinasjonen av spennende klyving for å komme opp og to morsomme rappeller på vei ned gjør turen helt unik. På toppen har du 360 graders utsikt mot Lofotveggen, Ofotfjellene, Vestfjorden, Ness ved Hamarøy og til Strauman hvor det er helt grønt vann. På toppen av fjellet er det så vakkert at det nesten ikke er til å tro – helt klart min yndlingstopp! 

Har du ellers noen Norgesfavoritter? 

– Turen opp til Skålatårnet i Nordfjord på Vestlandet. Dette er Norges lengste motbakke, starter ved havet og strekker seg opp til toppen på 1843 moh. hvor du har veldig fin utsikt. Ellers syns jeg at alle bør besøke Nord-Norge i sommer og legge ut på padletur i Steigen. Grøtøya rundt er en fin og enkel tur hvor man padler i beskyttet farvann. Da får man virkelig følelsen av å være på Bora Bora. Turen kan legges opp så langt du vil, fra 2-3 timer til en hel dag med stopp. Man kan velge flere ruter, gå i land på kritthvite strender, gå til en av toppene på Måløya eller øyvandring på Måsøya. Er man en trygg padler kan man padle ut til de gamle bosettingene på Engelvær mitt ute i havgapet. Å være der og tenke over hvordan det var å bo der i gamledager gjør noe med deg. Da får du ydmykhet for naturen. 

Hvordan ser en perfekt sommerdag ut?  

– Blankt hav, lav ettermiddagssol og stillheten som er på kvelden. Så drar jeg ut på en padletur og det eneste jeg hører er åra som går i vannet og litt fugleskrik. Etter å ha padlet en stund finner jeg meg en strand, fyrer et bål, griller en fisk, drikker en pils og tar et bad. 

I 2012, 2013 og 2014 brukte du sommeren til å padle «Sakteruta» langs Nord-Norgekysten. Oppdaget du noen skjulte perler langs veien? 

– Mange! Et av stoppene jeg husker best er ved Ytre Sauhamn i Finnmark. Det var en perfekt sommerdag med 26 grader og når vi gikk i land var øya full av kreklingbær. Det var som å gå på bobleplast! Å våkne der om morgenen, lage kreklingbærsaft, pannekaker med kreklingbærsyltetøy og bade naken i Barentshavet var en helt spesiell opplevelse. Der fikk jeg følelsen av å være helt alene i verden, men også veldig trygg. Det var en perle! 

Du er en av Norges mest allsidige eventyrere. Er det fortsatt en ekspedisjon du drømmer om å gjøre? 

– I mars skulle jeg egentlig ha vært i Mongolia for å gå på fjellskitur i 3 uker, så det drømmer jeg fortsatt om å gjennomføre. Jeg har et sideprosjekt om å gå på ski «Der ingen skulle tru at nokon kunne…» så jeg har allerede gått på ski i Marokko og Iran og drømmer også om skitur i Armenia. 

Selv om favorittlandet er Norge. Hvilket land gleder du deg mest til å besøke når verden åpner igjen? 

– Nepal! Jeg har et hjelpeprosjekt for utdannelse i Nepal kalt «Why» og den første legen i minoritetsgruppen Bhotefolket er utdannet som en følge av dette prosjektet. Jeg har veldig lyst til å være med når han får papirene sine. Når jeg først er i Nepal blir det vel en fjelltur også. Jeg drømmer om et fjell jeg var på sist, som fortsatt er uklatret. 

Hvor går den ultimate drømmereisen? 

– Jeg kunne svart Antarktis, men jeg trenger ikke reise så langt og dyrt når jeg har Nord-Norge. Norge er superfint hele veien, men aller finest her i nord. Det ultimate er å ha god tid, oppleve det unike nordnorske lyset og varmen fra menneskene rundt meg. Her trives jeg aller best! 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN