Den lille kenguruen Hope er turistenes favoritt. Foto: Mari Bareksten

Den lille kenguruen Hope er turistenes favoritt. Foto: Mari Bareksten

– Naaaaaaaaw, sukker de fremmøtte i kor når Chris «Brolga» Barnes tar frem lille Hope – en kengurubaby på fem måneder.

Det er to måneder siden lille Hope måtte reddes ut av mammas pung da moren ble påkjørt av en bil. Hope sin historie er typisk for kenguruene Brolga redder.

10 PÅ TOPP: AUSTRALIA 

Kengurumamma

Hvert år blir nemlig tusenvis av kenguruer overkjørt av biler i Australia. Mange av barna overlever, men dersom det ikke blir hentet fort ut av pungen på magen, blir de som regel drept av rovdyr som dingo eller ørn. Da er det godt å ha en to meter høy kar som kan redde deg.

Bare en liten kjøretur utenfor Alice Springs midt i Australias røde hjerte har Brolga skapt et hjem for disse kengurubarna. De fleste slippes fri igjen, men noen blir for knyttet til mennesker og må bli på senteret. Omsorgen går også andre vei – Brolga blir oppriktig glad i kenguruene han redder.

– Jeg er en kengurumamma, ikke pappa, men mamma, sier han og hyler ut noe som skal være kenguruspråk.

LES OGSÅ: KATA TJUTA – AUSTRALIAS HJERTE 

Eventyr

Historien om Brolga og hans litt annerledes familie er et skikkelig eventyr. Brolga var en bygutt som etter å ha sett tv-serien om Skippy drømte om et liv i outbacken med kenguruer. For ti år reddet han sin første kengurubaby langs veien mellom Uluru og Alice Springs, der han jobbet som turguide. Da var det gjort. Samme år bestemte han seg for å bli kengurumamma på heltid.

For noen år siden ble engasjementet hans fanget opp av BBC som bestemte seg for å lage tv av livet til Brolga. Nå har de laget to sesonger og er i gang med en tredje.

Brolgas turer gjennom senteret blir satt stor pris på av turistene; aktiviteten er den mest populære på TripAdvisor. Foto: Mari Bareksten

Brolgas turer gjennom senteret blir satt stor pris på av turistene; aktiviteten er den mest populære på TripAdvisor. Foto: Mari Bareksten

For å få senteret og det nye sykehuset til å gå rundt har Brolga åpnet for at turister kan bli med på en tur gjennom senteret ved skumring tre ganger i uken, noe mange tydeligvis setter pris på: Aktiviteten er den mest populære på TripAdvisor.

FLERE SAKER FRA AUSTRALIA FINNER DU HER 

Bakvendtland

Om kvelden våkner kenguruene til liv og skal ha frokost, for de lever litt i bakvendtland. Om dagen sover kenguruene i skyggen av et tre, om natten spretter de rundt. Det bor i dag 40 kenguruer på det store natursenteret. På den to timer lange matrunden bytter turistene på å bære lille Hope.

– Hun er så liten og søt, sier Pia McClernon (6) og titter ømt ned på Hope som nok aldri blir satt fri – hun er for nært mennesker. 

Men besøket har hatt sin effekt: Bussen kjører ekstra sakte tilbake. Vi skal i hvert fall ikke være årsaken til at enda en som Hope mister mammaen sin.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN