Den tøffeste reisen. Det går sakte. Skinnegang gjennom øde natur, oppover i fjellet, forbi byer. Utsikten er stadig i endring. Målet? Det er reisen i seg selv. Selvsagt har også verdens beste togturer både start og mål for turen, men noen ganger er det opplevelsen av å reise langsomt som er det viktigste. Her er ti heftige reiser på sporet av både luksus i førsteklassen og heftige naturopplevelser.

NB! På grunn av pandemiens stadige reiserestriksjoner er dette ment som inspirasjon heller enn en praktisk guide til turer du kan legge ut på akkurat nå.

Foto: Runar Larsen

1. Machu Picchu med tog

Hvor: Cuzco – Aqua Caliente

En tur til Peru er ikke fullkommen uten at underverket Machu Picchu besøkes: Byen som ble forlatt omtrent samtidig som spanjolene koloniserte Peru på begynnelsen av 1500-tallet, og oppdaget av en amerikansk geolog i 1911. Hvis du ikke får plass på The Inka Trail, eller vi gå, kan du ta toget fra Cuzco til Aqua Caliente – en fire timers lang togtur som byr på praktfull natur. Oppgraderer du til førsteklasse kan den flotte naturen akkompagneres med sprudlevann og gourmetmat. 

MER INFO: Billetter kan bestilles på Inca Rail sine hjemmesider. Pris fra 900 kroner t/r. www.incarail.com Det er også mulig å bestille pakketurer som inkluderer mat, drikke og guide.

Foto: Matt Hind Belmond

2. Orientekspressen

Hvor: London – Venezia  

Om bord den klassiske Orientekspressen får du en følelse av at du lever på 1930-tallet, perioden da Orientekspressen hadde sin storhetstid. Ruten har blitt endret flere ganger, og i dag er det flere ruter som kaller seg Orientekspressen. Men den opprinnelige gikk mellom Paris og Istanbul, og hadde sin jomfrutur 4. oktober 1883. I dag går en rute mellom London og Venezia, delvis med det opprinnelige luksuriøse vognmateriellet. Du vil bli vartet opp med frokost på senga, gourmetmat og luksus hele veien – skikkelig romantisk.

MER INFO: Det tar to dager og en natt fra London til Venezia, og pris fra 28 000 kroner per person. www.belmond.com

Foto: Royal Rajasthan on Wheels

3. Helt konge i India

Hvor: New Dehli – New Dehli

Den indiske provinsen Rajasthan var kongens hjemland frem til maharajaenes arvelige status ble avskaffet i 1971.  Denne tiden kan du gjenoppleve på det luksuriøse toget Royal Rajasthan on Wheels, som tar deg med på en syvdagers oppdagelsesferd igjennom den spennende, pulserende og fargerike provinsen.  Om bord kan du forvente kongelig luksus – kupeene er designet i kongelig indisk stil, med fløyel og klassiske møbler. På de innholdsrike dagene får du blant annet se Taj Mahal og en av verdens eldste byer Varanasi.

MER INFO: Åtte dager, syv netter om bord koster fra 38 000 kr. Inkluderer mat, aktiviteter og guider. Alkohol betales i tillegg. www.royalrajasthanonwheels.co.in

LES OGSÅ: JAPAN MED TOG

Foto: Visit Portugal

4. Elvelangs i Portugal

Hvor: Porto – Pocinho

Togturen Linha do Douro gjennom UNESCO-vernede Dourdalen og langs den vakre elven Douro tar deg igjennom vakker natur og sjarmerende landsbyer på den Iberiske halvøy. Togturen tar kun en og en halv time, men vil gi deg minner for livet. Langs elven dyrkes det druer til den berømte portvinen. Toglinjen strekker seg rundt 160 kilometer fra storbyen Porto i øst til Pocinho i nord. Byen Pinhão, kjent for portvinsproduksjon er verdt et stopp, og fra endestasjonen Pocinho er det ikke langt til Parque Arqueológico do Vale do Côa, som er kjent for sine gamle hulemalerier.

MER INFO:  Kombiner elvecruise med togturer i Portugal. Escape (escape.no) kan skreddersy reiser.

Foto: Wikimedia

5. Mexicos villmark

Hvor: Los Mochis – Chihuahua

Siden 1961 har Chihuahua al Pacifico Railway, kjent som El Chepe, fraktet turister igjennom vakre Copper Canyon – Mexicos svar på Grand Canyon. Den 655 kilometer lange turen går i et langsomt tempo, over 36 broer og igjennom 87 tunneller, og tar 16 timer hvis du tar den i ett strekk. Men det er også mulig å legge inn en overnatting underveis. Hotellet Posada Barrancas Mirador ligger helt ved kanten av Cooper Canyon og er et godt alternativ å stoppe omtrent halvveis på togetappen. 

MER INFO: Du kan velge mellom to tog, en med litt mer komfort som aircondition og restaurantvogn og ett uten som er litt billigere. Toget går fra byen Chihuahua som kan nås med innenriksfly.

Foto: Runar Larsen

6. På skinner i høylandet

Hvor: Glasgow – Mallaig

Jernbanestrekningen med The Great Western Rail fra storbyen Glasgow til fiskelandsbyen Mallaig er alt annet enn en transportetappe. The West Highland Line handler ikke om å komme seg fra a til b. Dette er reisen hvor selve transporten er høydepunktet. At toget tøffer gjennom noe av den flotteste naturen Storbritannia har å by på, får bli som en bonus å regne. Og trenger du ytterligere eventyr, er det bare å ta fergen fra Mallaig videre ut i Hebridene. Den karakteristiske Glenfinnan-viadukten oppe i det skotske høylandet er også kjent som Hogwarts Express sin mest berømte strekning fra Harry Potter-filmene.

MER INFO: Togpass på www.raileurope-world.com koster 1400 kroner og kan brukes 4 dager på en periode på 8 dager. Sjekk www.rail.co.uk for rutetider fra Glasgow-Mallaig (ca 5 timer). Damplokomotivet The Jacobite tøffer mellom Fort William og Mallaig (1,5 timer) om sommeren, www.westcoastrailways.co.uk.

LES OGSÅ OM EUROPA PÅ SKINNER

Foto: Viarail

7. Canada på tvers

Hvor: Toronto – Vancouver

4466 kilometer, fem provinser, fire stopp og en gigantisk reise. Togturen med «The Canadian» fra Toronto til Vancouver blir regnet som en av verdens vakreste togturer. Fra pulserende Toronto til avslappede Vancouver, forbi langstrakte prærier og imponerende. The Canadian går mellom Toronto og Vancouver tre ganger i uken. Du kan gå av toget når du vil, men husk at det kan det ta noen dager før neste kommer. Underveis er det mye fint å se, fra prærieprovinsen Manitoba til Canadas Dødehav og magisk fjellandskap i Rocky Mountains.

MER INFO: Priseksempler fra Toronto til Vancouver: sovekupé fra 6495 kr (måltider inkludert) og prestisjeklasse fra 22 649 kr (alt inkludert). Ett stopp inkludert i prisen www.viarail.ca.   

Foto: Kinareiser

8. Klassikeren

Hvor: Moskva – Vladivostok

Over 100 år etter at den nesten 10 000 km lange togstrekningen fra Moskva til Vladivostok ble fullført, er Den transsibirske jernbane en av verdens mest ikoniske reiser. Med overdådige privattog eller rustne rutetog: Skinnegang gjennom Sibir er reisen for livet og en unik transportetappe fra Europa til Asia. Og bare for å oppklare en offentlig misforståelse: Den transsibirske jernbane går ikke til Kina. Den nesten 10 000 kilometer lange jernbanestrekningen forbinder Moskva i vest med Vladivostok i øst. Den transmongolske følger samme rute helt fram til Ulan-Ude ikke langt fra Irkutsk og Baikalsjøen, og svinger så inn i Mongolia og deretter Kina.

MER INFO: Turen fra Moskva til Vladivostok tar åtte dager. For turister er det mest populært å ta Den transmongolske jernbane videre gjennom Mongolia og til Kina. KinaReiser (www.kinareiser.no) har 12 dagers reise inkludert fly Oslo-Moskva og tog til Beijing fra kr 19 795 per person.

Foto: Torild Moland

9. Tilbake til fortiden

Hvor: Pretoria – Cape Town

Den 1600 kilometer lange reisen fra Pretoria til Cape Town kan gjøres på to timer med fly, men er mye mer spennende om man bruker to dager med Rovos Rail. Tog er nemlig den perfekte tidsmaskin. Alle de gamle vognene er møysommelig kjøpt på auksjon, og tidsriktig restaurert i edwardiansk stil fra begynnelsen av 1900-tallet. Denne klassiske togturen går gjennom noe av Sør-Afrikas vakreste, men minst besøkte landskap, via små landsbyer og historiske diamantgruver, til vinområder og townships i Cape Town.

MER INFO: Den 1600 kilometer lange turen fra Pretoria til Cape Town (eller omvendt) tar 48 timer. Fra kr 9500 per person. Prisen inkluderer reise, helpensjon, alle drikkevarer (inkl. alkohol) og utflukter www.rovos.com.

Foto: The Ghan

10. Australia på langs 

Hvor: Darwin – Adelaide

Australia byr på mange lange og eventyrlige togreiser, men The Ghan som går mellom Darwin i nord og Adelaide i sør er den aller mest kjente. «The Ghan» er oppkalt etter kameldriverne, de såkalte «afghans» som kom med dromedarene fra Pakistan og Afghanistan på 1800-tallet. Dromedarene var i mange år det viktigste transportmiddelet i ørkenen, inntil toget kom. Hele turen fra Darwin til Adelaide tar to døgn hvis man tar den i ett strekk, men man kan også deler av året bli med på det som kalles The Ghan Expedition hvor du på tre dager og fire netter bruker tid i både Katherine, Alice Springs og Coober Pedy. MER INFO: Gull-klassen som inkluderer sovekupé, mat og drikke koster kr 12.000. En rimeligere klasse hvor mat og kupé ikke er inkludert koster 5000 kroner. www.greatsouthernrail.com.au

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN