Nazneen Khan-Østrem (50) er forfatter og forlagsredaktør. Har bl.a. gitt ut boken «London – blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet», Kagge forlag.

Forfatter Nazneen Khan-Østrem har lagt sin elsk på bydelen Tooting, sør i London. Foto: Kagge Forlag
LES OGSÅ: SOM DE LOKALE I LONDON

Upolerte London

– «Hvor finner jeg den beste indiske maten i London?» er det vanligste spørsmålet jeg får fra venner.

Jeg kunne ha sendt dem til Dishoom, en sofistikert kjede som har filialer i King’s Cross, Soho, Shoreditch, Covent Garden eller Kensington som både kulinarisk og estetisk ligger langt unna de vanlige indiske restauranter preget av fortidens røde plysjstoler og indiske prinser malt i glorete farger. Eller til eksklusive Bombay Brasserie i South Kensington der du observerer gulfsjeiker komme vandrende inn.

Men jeg sier i stedet: «Sett deg på The Northern Line og reis sørover til Tooting Broadway!» for da kommer du til Tooting, en bydel ganske langt sør i London der de indiske restaurantene ligger så tett at gaten omtales som The Curry Mile.

Dawat er favoritten – en stor kantinelignende restaurant der kokker står på rekke og rad bak en glassdisk og tilbereder alt du kan drømme om av indisk mat, som selvsagt er en sekkebetegnelse på mat som kommer fra alle regionene i India og Pakistan.

Tooting er også hjemstedet til Londons nåværende ordfører Sadiq Khan, som vokste opp i en kommunalbolig omringet av syv andre søsken – en litt annen bakgrunn enn hans forgjenger, Boris Johnson som hadde studert på eksklusive Eton med en far som var politiker og forfatter.

Men Tooting er mer enn et mikrokosmos av India, Pakistan og Sri Lanka. Her finner du også Tooting Bec Lido, Storbritannias største utendørsbasseng, nesten 100 meter langt, som åpnet i 1906. Har du sett britiske reklamefilmer vil du ha sett de røde, gule og grønne dørene til omkledningsrommene.

London er full av parker og i Tooting Commons kan du spankulere rundt før du går til Tooting High Street der de unge fremadstormende har overtatt slitne lokaler og gjort dem om til innbydende kafeer med hjemmebrygget kaffe og lavendelkaker, eller oppsøke Tooting Market som har vært der siden 1930, der hipstere og tradisjonelle indiske isenkram boder tilbyr alt du trenger.

Tooting er både upolert og skinnende på samme tid. Her handler det om å bruke sansene, og senke skuldrene, og ta innover seg det beste London rommer.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST NÅ!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN