Det dufter av humle. Foto: Runar Larsen

Det sies at tsjekkere drikker mer øl enn noen andre nasjonaliteter – inkludert irene som heller ikke er kjent for å spytte i glasset. Øl er både kultur og historie. Det er derfor med andakt vi stiger inn i det aller helligste rommet ved Plzens verdensberømte bryggeri.

– Bryggemesteren brygger ølet. Men det er bartenderen som lager det, sier Jiri Nocar (44) og tar et rutinert grep rundt en seidel og fyller på med edle dråper av typen Pilsner Urquell.

– Dette er pils rett fra kilden, smiler tsjekkeren.

LES OGSÅ: OSLOS 10 BESTE UTESERVERINGER

Liten by

Plzen ligger bare en times kjøring fra Praha, en av Europas mest populære storbyer. Den har på ingen måte den samme turiststrømmen, og heller ikke status som europeisk kulturhovedstad i 2015 har ført til at antallet besøkende har tatt helt av. Og nettopp her ligger litt av kjernen i Plzens attraksjon. Med sitt postkortvakre sentrum, underjordiske tuneller, overraskende utvalg av severdigheter og få turister er det lett å la seg begeistre.

Mens byens sjarmerende arkitektur og hyggelige stemning er en bonus for ølhunder på pilegrimsreise, blir noen faktisk overrasket over at Plzen i det hele tatt eksisterer.

Bryggeriet Purkmistr like utenfor Plzen arrangerer ølfestival i september. Også i pilsens hjemland er det stadig mer fokus på mikrobrygg, og her har du muligheten til å sjekke ut småskalaprodusenter i en livlig festival med god stemning, mat og drikke. Foto: Runar Larsen

– Vi så tilfeldigvis «Pilsen» på et kart over Tsjekkia mens vi vandret rundt i Praha. Vi ante ingenting om byen. Men det var bare å hoppe på toget, sier Bruno Santos (28) og Marina Arruda (32).

Pils i Plzen

Paret fra Rio i Brasil var godt kjent med pils og hadde frydet seg over den gode kvaliteten på Tsjekkias mest berømte eksportvare under oppholdet i hovedstaden. Men de visste lite om at ølsorten har sin opprinnelse her lengst vest i Tsjekkia. Dermed ble det dagstur uten andre ambisjoner enn å ta et par øl. Etter guidet tur på bryggeriet har de lært at gyllen pils har strømmet ut fra kranene ved Pilsner Urquell i 176 år.

En pils i Plzen er et must! Foto: Runar Larsen

– Det er jo litt spesielt å skåle i pils på selve fødestedet. Byen er også ganske fin. Litt som Praha, men mye mindre, sier Bruno mens han nyter en duggfrisk øl inne på bryggeriet bare noen minutters gange fra sentrum av Plzen.

Bryggeriet er blitt selve symbolet på byen, og er lett gjenkjennelig på flaskeetiketter over hele verden. På grunn av automatisering er produksjonen endret radikalt siden den spede begynnelsen, men den gamle hjørnesteinsbedriften er fortsatt en viktig del av bybildet.

– Fra jeg var barn minnes jeg lukta av humle som lå over hele byen. Her i byen vet alle hvor viktige historien til øl er, forteller Patricia Slacif  (21) mens hun viser oss rundt i produksjonslokalene.

DET UKJENTE POLEN

Historisk brygg

Den unge damen hevder hun har pils i blodet, og er åpenbart stolt over Plzens historie.

Skål! Foto: Runar Larsen

– 70 prosent av all øl som serveres rundt omkring i verden er lys lager, basert på teknikken som oppsto her. Uansett hvor jeg reiser, så vet alle noe om min hjemby – men kanskje ubevisst, begynner hun – og tar kortversjonen av pilsens historie.

Gylne dråper på flaske. Foto: Runar Larsen

Pilsen har hatt tillatelse for å brygge øl siden 1300-tallet. Den gang var det mer enn nødvendighet enn et nytelsesprodukt: Vannet var ofte av elendig kvalitet, mens brygging av øl med lav alkoholprosent sørget for at det kunne drikkes trygt og fikk noen næringsnyttige kvaliteter i prosessen.

– Problemet var at ølen ikke var særlig god. Tidlig på 1800-tallet hadde vi over 300 små bryggerier i byen. Til slutt gikk mange av dem sammen for å lage et felles bryggeri. De hentet inn eksperthjelp fra tyskeren Josef Groll, og oppskriften på pils fra 5. oktober 1842 er fortsatt den vi bruker i dag, sier hun.

Husmannskost

Dette er også oppskriften på en turistmagnet. Den gamle gjæringskjelleren huser en enorm restauranten formet som en tysk ølhall. Her serveres tsjekkisk husmannskost på løpende bånd. Gjester fra hele verden slurper i seg store fatet med dumplings, svineknoker, gulasj og potetpannekaker.

Det hele skylles selvsagt ned med kortreist øl. På vei ut igjen går ferden gjennom suvenirsjappa som byr på ølseidler spesialpakket for frakt, glass, flaskeåpnere og annet nips med Urquells logo.

FLERE SAKER OM MAT OG DRIKKE

Ølspa, ølrestauranter og verdens mest kjente bryggeri – Plzen er som skapt for ølhunder! Foto: Runar Larsen

Bad i øl 

Men Plzen er mer enn Urquell. Inne i den historiske gamlebyen ligger barene tett i tett. Samt et rådhus i renessansestil, en gotisk katedral og Europas nest største synagoge. For den som er mest opptatt av utelivsløypa, venter den perfekte avslutningen på en dag i brusende brygg en kort taxitur utenfor sentrum.

Mikrobryggeriet Purkmistr byr på spabehandlinger skreddersydd ølhunder. De lærde strides om hvorvidt øl er godt for både kropp og sjel. Men hva gjør vel det når du kan bade i varmt badevann tilsatt humle og pils – med en egen tappekran for hånden?

Na zdravi, Plzen!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
 TILBAKE TIL HOVEDSIDEN