– Lillesøsteren min rådet meg til å ta med bøttehatten. Hun og hipstervenninnene hennes var her i sommer, som resten av Oslo, sier Ida Cecilie Stakkestad (31). 

Sammen med venninnen Kristin Kvithyll (32) har hun både besteget fjelltopper og vært på yoga denne dagen. Nå sitter de tilbakelent i en skinnsofa på Trevarefabrikken i Henningsvær, mens den fløyelsmyke bossanovamusikken til João Gilberto runger fra anlegget. 

Bli med på yoga med Rina Dula i lokalet til det gamle trandamperiet til Trevarefabrikken. Foto: Mari Bareksten

Hipsterfaktor

Om sommeren yrer det av liv på den gusjegrønne Trevarefabrikken. Andreas «B» Alfsen og Martin Hjelle er to av gründerne. Foto: Mari Bareksten

Den gamle trevarefabrikken som i dag er både overnattingssted og kulturhus kunne glidd rett inn i hippe nabolag som Williamsburg i New York og Shoreditch i London, med betongvegger, vintagemøbler og mikrobrygg. Den store uteserveringen er hver sommer arena for flere konserter, inkludert festivalen Trevarefest hvor både Sondre Justad, Sondre Lerke og Fay Wildhagen har stått på plakaten. 

At et sted av dette kalibret holder hus i et lite fiskevær med rundt 500 innbyggere er ganske unikt. Men det passer fint inn.

De siste årene har Henningsvær utviklet seg til å bli Lofotens svar på Grünerløkka, med gatekunst, koselige kafeer og nisjebutikker. Riktignok hvor oppbrettet lue og trange jeans må vike for turklær og klatreutstyr.

Den lille byen på sørspissen av Austvågøya er også kjent som Lofotens klatreparadis. 

De siste årene har Henningsvær utviklet seg til å bli Lofotens svar på Grünerløkka, med gatekunst, koselige kafeer og nisjebutikker. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: NORGES 14 BÆREKRAFTIGE REISEMÅL

Henningsværs Høydepunkt

Tilbringer du noen dager i Lofotens «Løkka» er det et par steder du bør innom; den ikoniske Klatrekafeen som drives av Nordnorsk Klatreskole, Engelskmannsbrygga med lokal glasskunst og keramikk, den bærekraftige gourmetrestauranten Einvær og klesbutikken MIN i sitt rosa Pippi-hus med merker som HAY, Patagonia og American Vintage.

Bittesmå paradisøyer og turkist hav omringer det lille fiskeværet Henningsvær. Foto: Mari Bareksten

En gåtur over til Finnholmen hvor du kan se «Fiskeren» av graffitikunstneren Pøbel er også en fin tur.

Det lille fiskeværet huser også et av landets fremste museer for samtidskunst, KaviarFactory. 

En gåtur over til Finnholmen hvor du kan se «Fiskeren» av graffitikunstneren Pøbel er også en fin tur. Foto: Mari Bareksten

– I Henningsvær kommer verden til deg. Det er en helt unik plass, spesielt for kulturturisten, sier Venke Hoff og ønsker velkommen til den gamle kaviarfabrikken som hun og mannen Rolf har forvandlet til et moderne museum av internasjonalt kaliber. 

Venke Hoff ønsker velkommen til den gamle kaviarfabrikken som hun og mannen Rolf har forvandlet til et moderne museum av internasjonalt kaliber. Foto: Mari Bareksten
LES FLERE SAKER FRA NORGE

Samtidskunst

Dørhåndtakene inn til den hvite, firkantede murbygningen er det Bjarne Melgård som har laget og på veggene utstilles kunst av noen av verdens viktigste samtidskunstnere. I 2018 hadde selveste Yoko Ono en lysinstallasjon fra Henningsvær fyr, som Venke også eier.

Moderne kunst i verdensklasse på The Kaviar Factory. Foto: Mari Bareksten

At stedet til Venke og Rolf har en unik tiltrekningskraft er det ingen tvil om. Utsikten fra galleriet er helt spesiell. Gjennom de store vinduene ser du rett ut mot Vestfjorden og fisketrålere som putrer forbi. 

Før var det flest utenlandske turister som besøkte det vakre øyriket i nord, men siden 2014 har både Lofoten og Henningsvær for alvor blitt satt på reisekartet også for nordmenn. Foto: Mari Bareksten

Henningsvær er en herlig blanding av urbant storbyliv og Distrikts-Norges ro. Det beste av to verdener på samme plass.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN