Med lærstøvlene godt festet i tøylene står den ulastelig antrukne unge mannen oppreist mens hesten løper i full galopp. Rytteren har en liten metallpinne i hver hånd som han peker framover, og i en tråd ned fra en bjelke 50 meter lengre framme henger en ring. Treffer han midt i ringen, skal den unge gauchoen ta den med til sin utkårede – og be om hennes hånd.

Historisk sirkus

Et «ping!» høres i det hest og rytter passerer bjelken. Det blir frieri!

En overbegeistret chilensk dame i sin beste alder løper mot gjerdet som skiller en gjeng med turister fra gauchoenes forestilling. Hun har veldig lyst på denne ringen, men neppe for å gifte seg.

Et spill for galleriet og tilreisende turister, men likefullt et historisk sirkus og spennende innblikk i en gammel kultur. Vi er på dagstur til en såkalt estancia på pampasen utenfor Buenos Aires for å møte lokale gauchoer, spise biff og nyte dagen på en argentinsk ranch.

Gauchoene er Argentinas cowboyer, og en essensiell del av historien i et land hvor kvalitetskjøtt er som religion å regne. De var sønner av europeiske immigranter, og tok jobben med å gjete kyr på landets slettelandskap – pampasen. – Glade kyr, forklarer Lolo Guevara på spørsmål om hvordan biffen i Argentina kan være så god.

MER FRA ARGENTINA

Biff og tango

Han er pensjonert gaucho, men holder ferdighetene på hesteryggen ved like ved å opptre for turister på Estancia Santa Susana.

– Det ville vært synd og skam om generasjonene etter meg ikke så gleden i dette. Sånn sett hjelper turismen til å bevare tradisjoner. Sønnen min er også med her og viser fram gauchoferdigheten for dere, forklarer 67-åringen mens han tilbereder en klassisk asado, hvor kjøttet langstekes over forkullet tre.

Gården driver utelukkende med dagsturisme, og et solid program med show fra hesteryggen, dans og dikt krones med Argentinas nasjonalrett: Biff og rødvin.

For en gangs skyld spiller det ingen rolle at vi har havnet i en veloljet turistmaskinens sitt gap.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN