Kashfa King Gashamura (29), kjent som Kash King, er skuespiller og programleder. I høst er han aktuell med dokumentarserien «Hotell Kash King» på NRK. Premiere i september. 

Kan du oppsummere prosjekt «Hotell Kash King»?

– Det startet med NRK-programmet «Hva har du i bagasjen» fra 2013, da norske kjendiser skulle reise tilbake til røttene sine. Jeg dro til Rwanda og møtte bestemor for første gang på 12 år. Hun sa: «Kom tilbake når du er blitt en mann, så kan du ta over hotellet mitt slik at det får leve videre». Da jeg noen år senere fikk meg kjæreste nevnte jeg historien om bestemor og Hotel «Chez Rose». Hun var med! Så møtte jeg en tv-produsent, og ballen begynte å rulle. Nå har vi reist en del fram og tilbake. Jeg kan ikke si så mye om selve innholdet, men vi har nok kommet så langt med hotelldriften som det var mulig å komme. Resultatet får du se i høst. 

Du flyktet fra Rwanda som 2-åring sammen med din mor da landet var herjet av borgerkrig på 90-tallet. Hva slags sted er dette landet nå?

– Rwanda har hatt en fenomenal utvikling. Det er viktig å forstå at det på mange måter begynte helt på nytt i 1994. Økonomien blir stadig bedre, og Rwanda er blitt et mulighetenes land. Trafikken fungerer, det er trygt og rent, og de har hatt forbud mot engangsplast siden 2010. Kaster du noe på bakken ser folk stygt på deg. Dette er dessuten et av landene i verden med høyest andel kvinner i parlamentet. Men mange forbinder fortsatt Rwanda med krig og elendighet. Det var også en av grunnene til at jeg ønsket å lage et tv-program derfra.

LES OGSÅ: MIN VERDEN MED LEVI HENRIKSEN

Hvorfor bør turister besøke Rwanda?

– Det er så vakkert! Rwanda er kjent som «de tusen åsers land», med grønne trær, fargerike blomster og en himmel så blå at det nesten ikke ser ekte ut. Det er også et herlig reisemål for den som vil dra på kaffesmaking. Jeg var på min første safari i Akagera nasjonalpark. Det var veldig gøy å komme tett på dyrene, nesten som å være i et tv-program. Skjer dette på virkelig, liksom? 

Kan vi i Norge lære noe av et land som Rwanda?

– Ja! Nå er jeg på mange måter heldig som er oppvokst i Norge – det har vært spennende og bra. Men vi har et litt lukket samfunn her, og er ikke alltid like inkluderende. Kanskje har det noe med temperaturen å gjøre? Man merker jo forskjell på Norge fra vinter til sommer. I Rwanda er det 23 gode grader året rundt, og til tross for alt de har vært gjennom er det en glad lokalbefolkning. Det er et behagelig og vakkert land. Hver gang jeg lander i Kigali tenker jeg: «Her kunne jeg bygd hytta mi!»

Hva slags feriemenneske er du?

– Jeg er en überslapp type, og en storbyferie passer meg best. Da beveger jeg meg sakte gjennom byen på jakt etter god mat og drikke. Jeg har mye familie rundt omkring i Europa, og feirer jul i London hvert år. Det er en så stor og variert by at det nesten ikke er mulig å skjønne. Ellers trives jeg godt i Los Angeles. Men dykking har også blitt noe jeg liker, og drømmelocation er i Mexico.

Du har også jobbet med musikk og teater. Er dette noe som preger dine reiser?

– Drømmen er Broadway. Først se, så spille selv. Jeg liker generelt å få med musikalske innslag når jeg er på reise. Det kan være alt fra å «jamme» med gatemusikanter i Los Angeles til å se Les Miserables i London. Og så er jeg en utpreget festivalfyr. 

Hva med Norge som reisemål?

– Fjellturer er det bare kjæresten min som kan få meg med på. Og maks en gang hvert tredje år. Som 15-åring var jeg på en lang tur på Hardangervidda sammen med onkel. Det var slettes ikke gøy. Det regnet hele tiden, og han gikk ekstremt fort. Dette har nok preget meg siden. 

Men du drives godt på dypt vann?

– Ja, jeg fikk et dykkerkurs i bursdagsgave for et par år siden og tok dykkerlappen i Moss. Det syntes jeg var så kult at jeg reiste alene til Madeira for å dykke mer og fikk dykke blant skipsvrak og i undervannshuler. Spennende!

Mat og drikke på reise – noen favoritter?

– Uansett hvor jeg er så må jeg teste burgerne. Gjerne to-tre ganger om dagen. Sånn på generelt grunnlag leder Amsterdam, foran New York. Jeg er også glad i mojitos, og basert på min research lages de beste drinkene i Lisboa. 

Noen gang gått galt på reise?

– Jeg blødde mye neseblod da jeg var ung. Minnes spesielt en episode i Amsterdam hvor jeg var på ferie med familien. Plutselig fosset det blod ut av nesen, midt i sentrum. Jeg fikk lagt en skjorte foran ansiktet og tok taxi til sykehuset. Men siden jeg ikke hadde med reiseforsikringa fikk jeg ikke komme inn. Det så litt ut som jeg skulle dø. Utrolig stressende. 

Verste reisemål?

– Belgia. Har vært der to ganger. Hatet det. 

Drømmereisemål?

– Gjerne en idyllisk øy. Det trenger ikke være så mye å gjøre, men det må være varmt. for eksempel Mexico, Thailand eller Maldivene. Jeg drømmer også om å «jamme» med gatemusikanter i New Orleans.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN