SE FULL LISTE OVER STEDER MED VENSTREKJØRING I FAKTABOKSEN TIL HØYRE/ NEDERST

Kort historie:

Da hest var det vanligste fremkomstmiddelet red alle som regel på venstre side av veien. Det var først når hestevognene ble introdusert at det for noen ble naturlig å holde seg på høyre side av veien. Dette fordi at føreren ofte satt på bakerste hest til venstre og holdt pisken i høyre hånd. Når møtende trafikk kom på venstre side, hadde man bedre oversikt til at vognhjulene gikk klar for de man møtte. I Storbritannia hadde man mindre vogner og føreren satt ofte til høyre på vogna. Derfor ble det naturlig for dem å fortsette med å holde seg på venstre side. I dag gjelder venstrekjøring for det meste i land som har eller har hatt en tilknytting til Storbritannia. Et av unntakene er Canada, som byttet til høyrekjøring fordi det gjorde det lettere å krysse grensen over til USA.

Kjøretips

En undersøkelse gjort av Holiday Autos viser at hver tredje nordmann kjenner uro når de skal leie bil i land med venstretrafikk. Én av fem dropper å leie bil på disse stedene. Her er noen tips som kan gjøre det lettere:

Gjør deg kjent med leiebilen før du legger ut på biltur i et land med venstrekjøring. Blinklyset er som regel på motsatt side av hjemme. Og der blinklyset pleier å være er som regel vindusviskerne. Det kan bli forvirrende på vei ut av en rundkjøring.

Og apropos rundkjøringer. Husk å kjør til venstre inn i rundkjøringen!

Lei bil med automatgir! En mindre ting å tenke på.

Tving sidemannen til å holde seg våken og snakk om venstrekjøringen i starten. Ikke kjør på autopilot!

Fun facts

Ca. 34 % av verdens befolkning kjører på venstre side, mens 66 % har høyrekjøring.

Mye tyder på at romerne holdt seg på venstre side av veien.

I Norge ble høyrekjøring formelt innført ved dansk lovgiving i 1793.

Napoleon likte høyrekjøring best og fikk landene han erobret til å kopiere franske normer.

Man tror at japanere holdt seg til venstre fordi samuraiene bar sine sverd på venstre side og de som møtte dem ville unngå å støte på det. De fikk også hjelp av britene til å bygge sin første jernbane, etter britenes kjøremønster.

Svenskene hadde venstrekjøring frem til 1967, så frem til da måtte nordmenn bytte side hvis de krysset svenskegrensen.

Som regel sitter føreren på motsatt side av den siden av veien de kjører. Men det finnes masse unntak!

Postbilene i Sverige har førersetet på høyre side, selv om de kjører på høyre side av veien. Dette fordi det skal bli lettere å levere post.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN