Et smart tips er å skrive pakkeliste – så slipper du å glemme noe. Foto: Mari Bareksten

Et smart tips er å skrive pakkeliste – så slipper du å glemme noe. Foto: Mari Bareksten

 LES OGSÅ: 17 TIPS TIL BILLIGERE FERIE

1. Hvor mye bagasje kan jeg ta med? 

De fleste cruiseselskaper har ikke et begrenset antall kolli, så sjekk med flyselskapet ditt hvor mye bagasje som er tillatt. Men selv om cruiseselskapene ikke har begrensninger, er det lurt å begrense seg – du får ikke plass til alt i en liten lugar.

2. Hva bør jeg pakke i håndbagasjen?

På noen cruise kan det ta flere timer fra du har gått om bord, til du får bagasjen din. Da er det greit ha det mest vesentlige med i håndbagasjen: badetøy, medisiner, pass, kamera og lommebok. Et skift kan også være lurt. Elektriske gjenstander trengs ikke lenger å pakkes i håndbagasjen.

3. Skriv pakkeliste

En liste gjør deg mer bevisst på hva du legger ned i kofferten. Legger du frem alt før du begynner å pakke ned i kofferten, er det lettere å se om det er noe du kanskje ikke trenger. Dessuten: Du kan lære av dine feil. I tillegg til å skrive ned hva du har med deg på tur, bør du notere hva du faktisk bruker. Slik slipper du å ta med deg unødvendige ting neste gang du skal på cruise.

4. Sjekk værmeldingen

Det er alltid lurt å sjekke værmeldingen dit man skal, og tenke igjennom hvilke aktiviteter man skal være med på.

5. Badetøy

Om du skal til varme strøk er badetøy, bikini, shorts og sandaler essensielt!

6. Sjal og langbukser

Det er ikke bare skipets kleskoder man må passe på. Besøker man land hvor det ikke er vanlig å vise mye hud skal man som besøkende heller ikke gjøre det – uansett hvor varmt det er. Det kan for eksempel gjelde hvis du skal besøke religiøse bygninger. Dekk til knær og skuldre.

Det kan være lurt å ha det aller mest nødvendige i håndbagasjen. Foto: Mari Bareksten

Det kan være lurt å ha det aller mest nødvendige i håndbagasjen. Foto: Mari Bareksten

7. Pent tøy

De fleste skip har formelle aftener eller gallamiddager. Sort dress, slips og pen kjole må ned i kofferten. Om man ikke ønsker å delta på de formelle tilstelningene, vil det som regel finnes et mer avslappet tilbud i en annen restaurant. Men man bør fortsatt pakke en del pent tøy, om ikke gallakjolen. For herrer vil det si pene langbukser som ikke er jeans, og skjorter og piquetrøyer. Damene kan pakke ned kjoler, bukser og bluser.

8. Treningstøy

På de fleste cruiseskip er det mange muligheter for å ta seg en treningsøkt eller ti. Det er som regel treningsstudio, svømmebasseng og løpebaner. Unngå trening/løping i bar overkropp.

9. Dropp hårføneren

De aller fleste cruiseskip har hårføner på lugaren.

10. Temafest?

Noen cruiseskip arrangerer temafester. Sjekk med cruiseselskapet om hvilke. Kanskje du må pakke ned ett hvitt antrekk for «White Party» eller diskoantrekket til 70-tallsfesten?

11. Fritidstøy

På utflukter og på skipet om dagen er det greit å ha med fritidsklær du føler deg komfortabel i. Sjekk værmeldingen de stedene dere skal stoppe, og pakk i henhold til de utfluktene du har planlagt å bli med på. En god genser kan være kjekt å ha hvis man vil på dekk etter at solen har gått ned. Husk gode sko!

12. Ta med ørepropper

Ikke bare er det lytt om bord, det kan også være noe støy fra selvet skipet. Dessuten kan det være deilig å stenge ut all støy hvis du skal lese en bok ved bassenget, eller ta en ettermiddagslur under parasollen.

En godt pakket koffert til cruise er en koffert med litt av alt. Foto: Mari Bareksten

En godt pakket koffert til cruise er en koffert med litt av alt. Foto: Mari Bareksten

13. Vask underveis

Skal du være borte en stund kan du vaske klær underveis. Enten leverer du klærne til vask eller vask dem i vasken. De aller fleste cruiseselskaper tilbyr både klesvask, rens og press mot avgift. Avgiftene varierer, sjekk med ditt cruiseselskap.

14. Ulovlige gjenstander

Det er noen ting som faktisk er ulovlig å ta med om bord: Strykejern, stearinlys, røkelse, kniv/Leatherman, vinåpner, kaffemaskin/vannkoker, saks, alkohol (det er som regel lov å ha med to flasker vin om bord), elektriske transformatorer, brannfarlig væske, eksplosiver (som fyrverkeri), HAM radioutstyr, hockeykøller, ulovlige rusmidler, skateboard og surfebrett. Sjekk med cruiseselskapet før avreise.

FLERE CRUISESAKER FINNER DU HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN