Klokketårnet i Vail er et flott syn, med den snødekte fjellkjeden Gore i bakgrunnen. Foto: iStock

Klokketårnet i Vail er et flott syn, med den snødekte fjellkjeden Gore i bakgrunnen. Foto: iStock

Det er klarvær når gondolen er på vei oppover Rocky Mountains, utsikten er fortryllende og det er absolutt verdt å ha dotter i øra. Når du befinner deg 3,500 meter over havet påvirkes kroppen på flere måter. Foruten dottene, blir man lettere andpusten, fortere full og man er tørst hele tiden. Heldigvis påvirkes også snøen av høydemetrene. Champagnepudder blir snøen i Vail kalt – fordi den er så tørr og lett.

LES OGSÅ: EUROPAS BESTE SKISTEDER

Mange veivalg

Fra toppen kan du velge mellom hele 200 nedfarter. Vi har heldigvis med oss guiden Kelley McCafferty (53), som kan ta veivalgene for oss. Hun har bodd i Vail hele sitt liv, og mener bestemt at Vail har verdens beste skibakker.

– Jeg har vært i Norge, og snøen var betraktelig våtere enn den er her, så bare gled dere, sier hun på vei oppover i høyden.

Skianlegget er enormt, men med gode kart og de mange behjelpelige guidene i bakkene finner du alltids frem. Fordelen med det enorme er at du får stått mye på ski. Du føler at du står og står i evigheter før du kommer halvveis ned til enda en stolheis som bringer deg til nye høyder. Og nesten ikke kø.

Gode skifasiliteter og puddersnø gjør Vail til et av USAs beste skisteder. FOto: Jack Affleck

Gode skifasiliteter og puddersnø gjør Vail til et av USAs beste skisteder. FOto: Jack Affleck

Den lengste nedfarten heter Riva Ridge og er hele 6,4 km lang. Da er det også godt å ta seg noen pauser innimellom, og bakkene er godt utrustet med spisesteder.

Med happy hour på øl og god lokal mat til en billig penge er Moe´s et naturlig samlingsted i bakken. Foto: Mari Bareksten

Med happy hour på øl og god lokal mat til en billig penge er Moe´s et naturlig samlingsted i bakken. Foto: Mari Bareksten

Fra beitemark til skibakker

Ute-indianerne var de første som bosatte seg i det som i dag heter Vail, lenge før hvite bosettere. Dalen var et kjølig sommersted for indianerne, som kalte fjellene for «The Shining Mountains». På midten av 1800-tallet kom de første hvite nybyggerne til dalen og tvang indianerne til å flytte.

Dalen ble raskt hjemmet til amerikanske bønder og beitemark for dyrene deres. Under andre verdenskrig ble fjellene brukt som treningssted av «The 10th Mountain Division», som etter krigen returnerte til Vail og ble viktige aktører i den voksende skiindustrien. I 1962 hadde Vail sin første sesong, og siden har skistedet raskt utviklet seg fra å være et sted med noen få skiheiser til å bli et berømt skisted i verdensklasse.

AKTIV KOMBINASJON I ZAKOPANE

Vail er Wall Street, Aspen Hollywood

Skisportstedet Aspen, som ligger to timer unna Vail med bil, er kanskje enda mer kjent for oss nordmenn enn Vail. Selv om Vail regnes som USAs største skisted, og har lenge vært ansett som det beste (Vail har toppet Ski Magazines årlige avstemning 14 ganger de siste 19 årene) har Vail ofte definert seg i forhold til sin rival, Aspen. Aspen er Hollywood, Vail er Wall Street.

Aspen har den sjarmerende landsbyen, en gammel gruveby i autentisk stil, mens Vail har det beste fjellet, flest heiser -og et litt mer nyoppusset og moderne bysentrum. Fra starten av har begge trukket publikum som elsker å gå på ski – og som liker å bruke penger.

At Vail tiltrekker seg pengesterke folk er noe den lokale eiendomsmegleren Jeffrey Cloonan er glad for. Foto: Mari Bareksten

At Vail tiltrekker seg pengesterke folk er noe den lokale eiendomsmegleren Jeffrey Cloonan er glad for. Foto: Mari Bareksten

– Jeg elsker Vail, ikke bare på grunn av skiforholdene, men også på grunn av de fine hotellene og de gode restaurantene, sier Jeffrey Cloonan på vei oppover i en av de mange stolheisene.

Han driver et eiendomsselskap i Vail og nyter godt av at Vail tiltrekker seg pengesterke mennesker.

Moderne og hipt

Og pengesterke folk vil ha gode fasiliteter. Hvis du tar Gondola One som går fra Vail Village har den både setevarmer og gratis Wi-Fi, perfekt for den som vil dele Vails vakre vesen med dem der hjemme. Vail tilbyr også profesjonelle fotografer til din disposisjon på toppen av de største heisene.  Ved hjelp av appen EpicMix og fotografens skanning av skikortet ditt får du bildene overført til din mobil. På denne app’en kan du også få en oversikt over hvor langt du har kjørt og hvilke bakker du har vært igjennom.

Det er ikke bare puddersnøen som frister, Vail har også et sjarmerende sentrum og fancy restauranter. Foto: Mari Bareksten

Det er ikke bare puddersnøen som frister, Vail har også et sjarmerende sentrum og fancy restauranter. Foto: Mari Bareksten

– Appen er veldig populær. Du kan via den til og med kjøre om kapp med den verdenskjente alpinisten Lindsey Vonn, forklarer guiden vår.

Etter lange dager i bakken, er det godt å lege såre lår og legger i boblebadet på Marriot Hotel. Foto: Mari Bareksten

Etter lange dager i bakken, er det godt å lege såre lår og legger i boblebadet på Marriot Hotel. Foto: Mari Bareksten

Lindsey flyttet til Vail da hun var elleve år gammel, noe som mest sannsynlig førte til at hun ble en av verdens beste kvinnelige utforkjørere. Og Vails innbyggere er stolte av stjerna si, og har oppkalt en egen løype, som selvfølgelig er sort, etter henne. I tillegg til Lindsey kan guiden vår opplyse at stjerner som Cameron Diaz og Orlando Bloom er gjengangere i bakkene.

BOND I BAKKEN

Wine and dine

Vail er også en by med et stort utvalg av restauranter og barer. Og det er mer vanlig å spise et godt måltid på en finere restaurant, enn å bli på after-ski. Selv om det selvfølgelig er lokale puber også her. På Moe’s samles de som er i Vail for å stå på ski så mye som mulig, og som har tatt seg en jobb som «løypeprepper» eller skiinstruktør mot å få ubegrenset tilgang til den tørre puddersnøen. De som verken bryr seg om pelskåper eller merkeklær. På Moe’s får du god lokal mat til en billig penge og med happyhour på øl, er det et naturlig samlingssted for de som jobber i bakken.

– Selv om maten på Moe’s er bra, kan jeg også anbefale å spise på en av de mer fancy restaurantene i byen, for dem er det mange av, sier en av skigutta på nabobordet.

Flott utsikt, puddersnø og gode bakkeforhold – man kan ikke be om mer da. Foto: Mari Bareksten

Flott utsikt, puddersnø og gode bakkeforhold – man kan ikke be om mer da. Foto: Mari Bareksten

Vi skal teste én av de samme kveld, og dropper after-skien til fordel for litt wine and dine. På restauranten Mountain Standard blir vi servert lokale spesialiteter som fjellørret og lam fra nærområdet. Ikke så verst det heller.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN