I Algarves fjellområde er det lett å finne roen. Foto: Runar Larsen

Det er et lite fjell å bestige, men en sted for store opplevelser.

– Så mange glemmer å se seg om! Det er jo dette som er det virkelige Algarve, sier Tiago Carvalho.

42-åringen er egentlig bygutt fra Lisboa, men blir skikkelig engasjert når han snakker om sitt adopterte hjemsted i Algarves fjellområde.

– Det gode liv handler om ro og fred, ikke masete strender. Jeg kunne aldri jobbet der nede, selv om det ville vært langt enklere å tjene penger der, sier han og gestikulerer mot kysten.

LES OGSÅ: SPREK OG SPORTY PÅ TENERIFE

Panorama

For Tiago er fjellets kall langt sterkere enn strendenes sjarm. Fjellguiden med base i Monchique mener flere burde følt det sånn.

– Dette er det ekte Algarve, sier han.

Denne solskinnsdagen har Tiago tatt oss med til toppen av fjellet Foia – 902 meter over havet. Lufta er krystallklar, og fra Algarvekystens høyeste punkt ser vi helt ut til Cabo de São Vicente i vest. I motsatt retning skimtes de enorme resortbyene ved kysten, hvor de fleste turistene holder til – intetanende om at en aldri så liten naturperle venter et par mil innover i landet.

Turstiene er godt merket. Foto: Runar Larsen

Fra regionens tak minner tidevannskanalene i Ria Formosa om små grener ute i sjøen. Store radiomaster og et militært kommunikasjonssenter ødelegger noe av idyllen på toppen, men så fort vi vandrer videre på grusveiene mot Monchique er det som å bli hensatt til en annen tid.

FLERE SAKER FRA PORTUGAL

Ro og fred

– De fleste assosierer oss med strandliv og puber. Dette er noe annet, gliser Tiago mens han plukker bjørnebær fra en busk.

– Skal det være litt snacks?

Algarvekysten er mer enn sol, sommer og stranda. Foto: Runar Larsen

Vi følger den merkede stien Via Algarviana ned mot Monchique, som skinner hvitt og vakkert nede i dalen. Eukalyptus og pinjetrær vokser tett. Det er grønt og frodig, og de rullende åsene minner mer om Toscana enn Portugal slik vi har sett det før. Det er ingen slitsom vandring, men en times nedtur er på alle måter en skikkelig opptur.

Selv et av Europas mest populære ferieområder kan by på spennende overrasker. Algarvekysten er mer enn sol, sommer og stranda.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTEN? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN