Ordsammensetningen Tyskland og strandferie vekker kanskje ikke tanker om den eksotiske drømmereisen. For det er lett å være forutinntatt overfor regionen som mange forbinder utelukkende med transportsentralen Kiel, og i beste fall den litt alternative storbyen Hamburg. Og strandliv i Tyskland – er ikke det utelukkende for nudister?

Få utlendinger

Den nakne sannhet er selvsagt en annen. – Urørt natur, historiske byer, asurblått hav og evige strender, beskriver Albrecht Kurbjuhn.

Han driver hotellet Polar Stern i badebyen Kühlungsborn, og mener det er på høy tid at andre enn tyskere får opp øynene for det som er en svært tilgjengelig men likevel ukjent del av landet.

De ikoniske trekonstruksjonene strandkörbe er som private sofaer på stranden blant annet i Kühlungsborn. Foto: Runar Larsen

De ikoniske trekonstruksjonene strandkörbe er som private sofaer på stranden blant annet i Kühlungsborn. Foto: Runar Larsen

– 97 prosent av turistene er fra eget land. I utlandet assosieres Tyskland som regel med Berlin, Rhindalen og Oktoberfestivalen. Østersjøkysten er altså en hemmelig perle, stråler mannen. Så må det også røpes at han er en av initiativtakerne bak et ferskt markedsføringsprosjekt hvor begrepet «Tysklands riviera» skal innarbeides.

Les mer om å reise i Tyskland her!

Fra vest til øst

Turisme er ikke noe nytt her oppe ved den baltiske kysten hvor strendene er lange, sommeren varm og attraksjonene mange. Samtidig har det skjedd mye siden slutten på den kalde krigen og jernteppets fall.

Fram til 1989 var Kühlungsborn en del av Øst-Tyskland, og ved stranda står et utkikkstårn som symbol på mørke tider. Herfra passet armerte vakter på at beboerne ikke rømte mot vest. Et lite museum ved foten av tårnet presenterer gamle avisutklipp som beskriver fluktforsøk – med svømmeføtter og seilbrett. Mange drømte om vesten, hvor Kurbjohn selv vokste opp.

– Jeg hadde ingen interesse i det vi omtalte som østblokken. Det var et vagt og abstrakt sted, litt truende, minnes Albrecht Kurbjuhn.

Hyggelige kneiper med ølhage og god lokalmat finner du overalt i Tyskland, også her i nord. Foto: Runar Larsen

Hyggelige kneiper med ølhage og god lokalmat finner du overalt i Tyskland, også her i nord. Foto: Runar Larsen

Siden ble skillet – som fysisk sett gikk øst for Lübeck – visket ut. Nysgjerrigheten våknet.

– Fordommene stemte ikke på noen måter. Arkitekturen var skjønn, landskapet nydelig og folket vennlig, sier Albrecht Kurbjuhn.

Etter en reise langs kysten ble han så betatt av regionen at det ble hans nye hjem.

Flere artikler om sol og bad

Tar frem gammel prakt

– Det var en hemmelighet for folket fra Vest-Tyskland, men er fortsatt en hemmelighet for utlendinger. Personlig mener jeg vi er et godt alternativ til den Rivieraen folk kjenner fra Middelhavet, uten at vi er noen form for kopi. Vi har vår egen identitet, slår han fast.

– Den østlige delen hadde behov for modernisering etter tiden bak jernteppet. Her i Kühlungsborn har det tatt tid å hente tilbake den gamle prakten som rådet før 2. verdenskrig. Men med den nye marinaen og stilige hotell ser du at vi har tatt et skritt mot framtiden, sier Kurbjuhn.

På to hjul

Kühlungsborn syder av liv når badetemperaturen i Østersjøen er på sitt varmeste. Uterestauranter byr på lokalrøkt fisk og delikat sushi, tyske spesialiteter og internasjonale retter. Det er noe for enhver mage.

Lite smaker bedre i sola enn en skummende tysk øl! Foto: Runar Larsen

Lite smaker bedre i sola enn en skummende tysk øl! Foto: Runar Larsen

Den relativt korte sesongen tatt i betraktning; dette er også et fint reisemål på kanten av sesongen – med mindre du er badeløve og frossenpinn. Da er folkemengdene mindre, og boltreplassen større.

De lange sandstrendene er pepret med selve symbolet på Nord-Tyskland; «strandkörbe». Disse ikoniske trekonstruksjonene beskytter mot vind og sol, og fungerer som en privat sofa nede på stranden. Mens mange faktisk er utleid hele sesongen, er det mer enn nok av den tyske varianten av solseng som kan leies for en dag.

Det samme gjelder sykkel. Cruise langs de tilrettelagte strandpromenadene på vei til neste «strandkörb», eller tråkk deg inn i landlige omgivelser og kulturlandskap. Landskapet er flatt, så regionen er således godt egnet til og utforskes med sykkel.

Togene som går langs kysten har dessuten egne avdelinger for tohjulinger, så om du ikke gidder å tråkke hele veien er det lov å ta skinnegang i de lengste transportetappene. Fra Flensburg ved grensen til Danmark i vest til Heringsdorf ved grensen til Polen i øst er det over 1095 kilometer med tilrettelagte sykkelløyper langs kysten, via spennende byer som Lübeck og Rostock.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også!

Hansabyen

Vi reiser vestover, til selve postkostmotivet av Nord-Tyskland. Lübeck er bare en liten time fra Hamburg, men et relativt ukjent reisemål til tross for tilgjengeligheten.

Historiske Lübeck er den vakreste byen i Nord-Tyskland. Foto: Runar Larsen

Historiske Lübeck er den vakreste byen i Nord-Tyskland. Foto: Runar Larsen

Cruiseskippassasjerer på svipptur innom Travemünde rekker en kjapp omvisning i de historiske gatene på dagtid, men for øvrig er dette en sjarmerende by vel verdt mer enn en svipptur.

På grunn av sin geografiske beliggenhet var den ledende i hansaforbundet på 1300-tallet, og Lübeck var lenge en av Europas viktigste handelsbyer. Byens arkitektur bærer tydelig preg av dette. En spasertur i gatene er som en vandring til middelalderens storhetstider, og det kompakte sentrum er utvilsomt et av kystens mest severdige steder.

Lübeck er omringet av kanaler, men mangler en essensiell del av det gode liv på en riviera. Strand. Den venter imidlertid ti minutter med tog unna, ved Travemünde, en av landets eldste ferieresorter – og inngangsporten til det som er en uoppdaget kyst for nordmenn flest.

Livet langs Tysklands riviera føles fjernt fra det klassiske bildet på nordeuropeisk strandliv, men med historie rundt hvert hjørne, paradisiske strender og kort reisevei er det lite som står tilbake for den klassiske ferien i Middelhavet.

Til hovedsiden