St. Markuskatedralen er et av høydepunktene i gamlebyen. Foto: Neve N. Facinic

St. Markuskatedralen er et av høydepunktene i gamlebyen. Foto: Neve N. Facinic

Og det kan godt være at det stemmer– for Korčula er i dag en av Adriaterhavets fineste og mest idylliske øyer.

Langsom lykke

Det er ikke lange fergeturen over til Korčula fra fastlands-Kroatia, men det som venter på andre siden er tydelig annerledes. Her går tiden litt saktere, vannet er enda litt klarere og atmosfæren er om mulig enda koseligere.

I havnen dupper båtene fredelig i takt med bølgene, oliventrær og lavendelåkrer stråler om kapp i solskinnet og furutrærne står tett i tett. Og i den sjarmerende gamlebyen ligger gamle steinhus med røde teglsteinstak flott innrammet av en mektig bymur. 

DET GODE LIV I DUBROVNIK 

Svart øy – hvit vin 

Øyas historie er lang og rik. Arkeologer har funnet spor etter mennesker fra steinalderen, andre mener at grunnleggeren av byen Korčula var den greske helten Antenor, som flyktet fra Troja etter den trojanske krigen. Det sies også at Korčula er fødestedet til selveste Marco Polo, den store oppdageren.

Havnen i Korčula by er delt i to – på den ene siden ligger små fiskebåter, mens cruisebåter og ferger legger til på den andre. Foto: Ida Anett Danielsen

Havnen i Korčula by er delt i to – på den ene siden ligger små fiskebåter, mens cruisebåter og ferger legger til på den andre. Foto: Ida Anett Danielsen

Det synses mye. Men ganske sikkert er det at det var oldtidens grekere som først grunnla kolonier her. De kalte øya for Korkyra Melaina, som kan oversettes til Sorte Korfu, et navn som mest sannsynlig spilte på de mørke pinjeskogene og olivenlundene som dekker øya.

Langs havnen sitter lokale fiskere og drar inn storfangst. Foto: Ida Anett Danielsen

Langs havnen sitter lokale fiskere og drar inn storfangst. Foto: Ida Anett Danielsen

I dag er kontrastens farge like så fremtredende. I form av edle dråper. Her produseres nemlig noen av de mest anerkjente hvitvinene i Dalmatia.

Unike dråper 

Kroatia har en rik vintradisjon, og vinbønder har i lang tid dratt nytte av Dalmatiakystens varme klima og nærhet til Adriaterhavet, og vinranker og olivenlunder preger også store deler av Korčula. På restaurantene rundt om på øya får man gjerne servert restaurantens egne bordvin, og man trenger ikke rynke på nesen av at den kommer i litersdunker. Her er den nemlig som regel svært velsmakende og unik.

Landsbyen Lumbarda på østsiden av øya er faktisk det eneste stedet i verden hvor druen Grk dyrkes, mens det i landsbyen Smokvica midt på øya, er druen Pošip som gjelder.

Et must på Korčula er å dra på vinsmaking på en av de mange lokale vingårdene. Foto: Ida Anett Danielsen

Et must på Korčula er å dra på vinsmaking på en av de mange lokale vingårdene. Foto: Ida Anett Danielsen

På Vinarija Toreta, som har vært i familiens eie i over 100 år, driver Frano Baničević sammen med søsteren Martina Marelić vinproduksjon på gamlemåten.

IMG_2964

Den australske familien Sherlock syntes vinen på Vinarija Toreta var så god at de måtte ha med en flaske hjem. – Kroatere er også så vennlige og hjelpsomme, vi elsker å være på ferie her, legger Tracy til. Foto: Ida Anett Danielsen

– Er dere klare for å smake verdens beste vin?, spør Martina og plasserer syv ulike varianter på bordet.

– Wow, så mange, da tror jeg at jeg deler glass med mannen min, ler australske Traci Sherlock, som er på ferie med mannen Charlie og datteren Annie.

For i tillegg til noter av fiken, fersken og pinje i smaken, er Pošip-vin kjent for å ha en relativ høy alkoholprosent. Likevel glir dråpene av PošipTrojeta 2015 rett ned.

– Jeg tar et eget glass likevel jeg, ler Annie etter å ha smakt Martinas dessertvin. Og etter endt smaking får også en flaske bli med den australske familien hjem.

Etter at lokalbefolkningen og turistene har forsynt seg er det nemlig lite igjen av Korčulas edle dråper til distribusjon ut av landet, så da gjelder det å nyte den mens man kan.

KROATIAS 9 BESTE NASJONALPARKER

Tradisjonsrikt 

Men det er ikke bare vin som frister. På bakeriet Cukarin som ligger midt i Korčula by venter mer spiselige godsaker.

– Ta en større bit, du er vel ikke en mus?, ler Smiljana Matijaca bak disken så høyt at det runger i veggene.

Hun har akkurat tilbud meg sin mest tradisjonsrike kake cukarini, en slags halvmåneformet sitronkake, og venter spent på reaksjonen. Jeg blir overrasket, for selv om den ser ganske så kjedelig ut der den ligger, er det lenge siden jeg har satt tennene i noe bedre. Og det blir mange flere biter, til Smiljanas store glede.

Smiljana Matijaca på bakeriet Cukarin er kjent for sine gode kaker – og har alltid et smil på lur til de som titter innom. Foto: Ida Anett Danielsen

Smiljana Matijaca på bakeriet Cukarin er kjent for sine gode kaker – og har alltid et smil på lur til de som titter innom. Foto: Ida Anett Danielsen

I over 20 år har hun stått opp klokken fem hver morgen for å bake de tradisjonelle kakene, og bakeriet besøkes flittig av både lokale og turister. Om sommeren er det hektisk, og Smiljana baker opptil 13 timer om dagen.

Vinteren brukes til å skrelle over 500 kg sitrusfrukter, som hun dyrker selv, og bruker i kakene. Oppskriftene er over 100 år gamle, og har gått i arv fra oldemoren, og ellers blitt samlet inn fra andre eldre damer i byen.

Kakene til Smiljana er både ferske og velsmakende – og elskes av både lokale og turister. Foto: Ida Anett Danielsen

Kakene til Smiljana er både ferske og velsmakende – og elskes av både lokale og turister. Foto: Ida Anett Danielsen

  Alt er slik det alltid har vært, og det er kun på Korčula at disse kakene blir laget. Sånn sikrer jeg kvaliteten, som selvfølgelig er av den beste, ler Smiljana før hun sender meg av gårde med en stor eske fylt av godsaker.

Gamlebyen er full av koselige smug og trange gater. Foto: Ida Anett Danielsen

Gamlebyen er full av koselige smug og trange gater. Foto: Ida Anett Danielsen

– Nå mangler du bare å dyppe cukarinen i litt hvitvin, så er du en ekte korčulaner, sier hun.

Korčula er kanskje en liten øy, men den er jammen stor på tradisjoner.

Mini-Dubrovnik

Øyas største juvel er og blir likevel gamlebyen, ofte omtalt som «lille Dubrovnik». Den er ikke særlig stor, men etter å ha vandret opp trappetrinnene og gjennom hovedinngangen i Revelin-tårnet, åpnes nærmest en ny verden. Marco Polos angivelige fødeby har både fremragende arkitektur, kirkebygg og god mat. Smart bygget er den også.

Fra oversiden ser nemlig byen ut som et fiskebein, der gatene er rette mot øst og buede mot vest, slik at de svale vindene kommer inn, og de iskalde vindene stenges ute. Som en slags air-condition om du vil.

Å vandre rundt i varme sommertemperaturer blir dermed ingen problem. I verste fall kan man sette seg ned med en avkjølende drink på en av de mange koselige restaurantene, eller søke ly i St. Markuskatedralen, som ligger på torget midt i byen. Her ligger også flere spennende kunstgallerier og butikker.

IMG_2755

Det beste er å leie bil eller sykkel og dra litt rundt på øya – slik oppdager man de største perlene. Foto: Ida Anett Danielsen

Den gamle middelalderbyen har nok forandret seg siden opphavets tid, men sjarmen – den er beholdt.

FLERE SAKER FRA KROATIA 
Plaza Przina ligger i Lumbarda og er en av øyas beste strender. I tillegg til myk sand har den også både restaurant og bar. Foto: Ida Anett Danielsen

Plaza Przina ligger i Lumbarda og er en av øyas beste strender. I tillegg til myk sand har den også både restaurant og bar. Foto: Ida Anett Danielsen

Nyoppdaget perle

Noen som virkelig falt pladask for Korčula var det britiske paret Rachael and John Flynn. Etter å ha backpacket gjennom Europa endte de opp på Korčula, og ble værende.

– Vi forelsket oss i roen her. Vi ville bort fra kjas og mas i England, og da var Korčula perfekt. Vi har bodd her i over 10 år nå, forteller John.

– Her finnes jo alt. Historie, god mat og ikke minst fine strender! Og så slipper man de store turisthordene som man ofte møter på andre steder i Kroatia.

Selv om flere og flere turister kommer hit, tror ikke John at det vil bli like populært som i f.eks. Dubrovnik.

– Har du vært der når cruiseskipene legger til? Det er jo helt kaos! Nei da er det nok bedre å gjemme seg bort her. Og blir man for rastløs er det supre muligheter for kajakk, eller å ta seg en sykkeltur rundt øya, mener han.

God mat, vin, sol og vakre strender – på Korčula er det lett å trives! Foto: Ida Anett Danielsen

God mat, vin, sol og vakre strender – på Korčula er det lett å trives! Foto: Ida Anett Danielsen

På Korčula er det altså fortsatt mulig å finne roen, og det er hit du drar om Dubrovnik og andre charterfavoritter som Makarska og Hvar blir for hektisk.

Men det gjelder å dra nå. Apollo startet i år charterturer hit, og det tar nok ikke lang tid før enda flere vil få opp øynene for Kroatias fineste juvel.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN