Flypersonalet er vant til å ha med flypassasjerer med flyskrekk og vil alltid være der for å hjelpe. Det er jobben deres. Foto: iStock

Flypersonalet er vant til å ha med flypassasjerer med flyskrekk og vil alltid være der for å hjelpe. Foto: iStock

Det er større sjanse for at noe skal skje i trafikken, enn at noe skal skje med flyet ditt i lufta. Likevel er det så fort kabindøren er lukket at frykten for mange sniker seg på. Det handler om angst, og statistikk sier at en av fem personer sliter med flyskrekk.

– Vi har som regel alltid passasjerer med flyskrekk i større eller mindre grad om bord. Kabinpersonalet er vant til å håndtere dette, så det er bare å ta kontakt under flyturen, forteller Carina Bergqvist i KLM, som forsikrer om at de vil gjøre det de kan for å få passasjerene til å slappe av.

LES OGSÅ: SLIK REDDER DU FERIEN

Her er noen gode råd for deg som sliter med flyskrekk:

1. Møt opp forberedt

Print ut flybilletter, boardingkort, hotellinformasjon osv. før du drar. Dette vil gi deg en følelse av kontroll. Kom tidlig til innsjekk for å unngå stress, og ta det rolig kvelden før reise. Hvile og søvn er nøkkelord.

2. Identifiser din redsel

Mennesker kan være redde for forskjellige deler av flyreisen. Noen sliter med klaustrofobi, mens andre kan bli urolig av de mange lydene på flyet. Å fastslå hva det er som gjør deg redd kan være ett steg nærmere å overkomme redselen.

3. Ikke drikk kaffe

Hold deg unna koffein i form av kaffe, te eller brus. Koffein har en stimulans som virker på adrenalinet som fører til at man fort bare blir mer oppkavet og redd. Med et forhøyet angstnivå i kroppen trenger kroppen heller ting som beroliger deg.

4. Slapp av og pust med magen

Dette er nok det vanskeligste å gjøre, men prøv å hold musklene dine avslappet. Lær deg avslappingsteknikk som autogen trening. Slik kan du lure hjernen til å tro at det ikke er grunn til bekymring. Ha også på komfortable klær. Det kan høres banalt ut, men du vil få en langt bedre flytur enn du ville hatt i trange bukser og sko med høye hæler.

5. Snakk med folk

Distraher deg selv ved å snakke med reisefølget ditt, den ukjente sidemannen eller flyvertinnen. Dette forhindrer at du selv gir brennstoff til angsten ved å sitte fast i irrasjonelle tankebaner. Noen ganger kan andres beroligende ord være nok til at du føler deg tryggere.

Et av de beste tipsene er å prøve å tenke på noe annet – om det så er ved hjelp av en god bok, musikk på ørene eller en prat med sidemannen. Foto: iStock

Et av de beste tipsene er å prøve å tenke på noe annet – om det så er ved hjelp av en god bok, musikk på ørene eller en prat med sidemannen. Foto: iStock

6. Vær åpen om flyskrekken

Flypersonalet er der for deg og er vant til å gjøre reisen mer behagelig for passasjerer med flyskrekk. Det er jobben deres.

7. Husk at turbulens ikke er farlig

Turbulens er ubehagelig for alle, selv de uten flyskrekk, men det er ikke farlig. Minn deg selv på at ingen fly noen gang har styrtet på grunn av turbulens.

8. Prøv å nyte flyturen

Det høres kanskje vanskelig ut, men les en god bok, prøv å sove litt, se på film eller les deg opp i guideboken for stedet du skal besøke. Alt som kan distrahere deg fra angstfylte tanker er bra. Tenk også på hvor i flyet du vil trives best, og velg sete ut ifra det når du bestiller. Ofte er det best å sitte lengst frem, hvor det er mindre lyd og bevegelse.

Kilde: KLM

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN