LES OGSÅ: VINTERLIGE NORGESFAVORITTER

1. Hold til høyre

Det finnes ingen trafikklover for skiløypene, men er du i tvil, så tenk som i trafikken ellers: Er det to spor, så hold til høyre. Gå alltid forbi til venstre. Er det opptatt i sporet til venstre når du vil forbi? Senk farten og vent til det blir ledig. Når du må ut i fiskebein oppover, skal du ta hensyn til de som kommer nedover.

2. Skravletur

Pratetempo er et fint tempo, men er dere flere i følge i en folksom løype, så vent med det meste av skravlingen til dere er framme ved skistua, eller har gått ut av løypa for en rast. Gå heller etter hverandre slik at skøytesporet holdes ledig for forbikjøringer i begge retninger. Når du møter gamle kjente, er det selvfølgelig lov å stoppe for å prate om det fine været. Men gå ut av løypa, slik at andre har fritt leide.

SPASTRESSET? DETTE ER ETIKETTEN

3. De som gode løpere skal bli

Skal barna få glede av, og mulighet til å bli gode på ski, må de tas hensyn til i løypa. Skal du trene til Birken, så hold deg unna de mest populære familieløypene i helgene. Har du med barnepulk, så gå kun i sporet dersom pulken står på ski (ja, det finnes).

4. Freidig fotturist

Ikke alle liker å gå på ski. Sverger du til sko under beina, så prøv å finn et annet sted å gå tur enn i skiløypa – ikke minst for din egen del – for dette er litt som å heie på Lillestrøm i Vålerenga-svingen. Går du likevel tur i skiløypa, så gå for all del utenfor selve sporet, ei heller i skøyteløypa i midten dersom skoene synker igjennom og lager dype spor.

SLIK REDDER DU FERIEN

5. På to hjul

Dette er en problemstilling vi for få år siden ikke så komme, men nå har sannelig fatbike’n gjort sin inntogsmarsj og rullet helt inn i løypene. Sykkelen med de brede gummihjulene er nemlig som skapt for nypreppa skøytespor. Men sporet er kanskje ikke skapt for den. Er snøen så hardpakket at sykkelen ikke lager spor, så la gå i mindre folksomme løyper. Eller finn en sti eller skogsvei som ikke er preparert for ski. For vi skjønner at det er moro!

6. Firbente til glede og besvær

Hvor moro er det ikke å bli trukket av en ivrig voffvoff bortover slettene? Hund i skiløypa er et eget kapittel. For det første: Hunder er velkomne! Men for en best mulig opplevelse krever det at eieren har kontroll. Hold hunden i bånd (eller trekksele, alt ettersom). Går den ved siden av deg, skal den gå til høyre, utenfor sporet. Trekker den, bør dere nok holde dere i skøytesporet i midten, slik at hunden ikke ødelegger sporet. Vær obs på at farlige situasjoner kan oppstå med hund i bånd i nedoverbakker. Hunden bør selvfølgelig gjøre sitt fornødne utenfor skiløypa, men vi har forståelse for uhell. Uansett: Plukk opp bæsjen og ta den med deg i tett pose til du kommer til en egnet søppelkasse.

HER FINNER DU VARMEN I VINTER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN