– Kan de ikke spytte på oss?

Søstrene Elvira og Amelie er godt kjent med alpakkaens rykte, og går alpakkaflokken på Sørum i møte med sunn skepsis. 

– Bare kom inn hit. De er kjempesnille, lover alpakkabonde Bjørn Brændshøi og hjelper jentene på seks og syv år med å feste tøyler til Joey og Hendrix.

Foto: Runar Larsen

Vi er på gårdstunet til Smedsrud Gård, hvor alpakkavandring i organisert form har pågått siden 2018. Dette er hjemmet til 80 alpakkaer, en fjern slektning av kamelen, og ullprodusent i verdensklasse.

LES OGSÅ: EVENTYRLIG VINTEROVERNATTING

Pumaspytter

– Dere vet kanskje at alpakkaen opprinnelig kommer fra fjellene i Sør-Amerika? Der er pumaen hovedfienden, og dersom alpakkaen blir angrepet kan den faktisk gulpe opp magesyre og spytte i ansiktet som forsvarsteknikk, forklarer Bjørn.

Jentene griper tak i tøylene og lar de firbeinte lede veien ut på jordet. Her er det ingen fiender, og kvartetetten finner raskt tonen – selv om det er åpenbart hvem som bestemmer.

– De har alltid sin egen agenda, og turene skal skje på dyrenes premisser. Om vi har tenkt oss til venstre, men de vil gå til høyre, ja, da blir det høyre. Det er vi som får være med dem på tur, forklarer Bjørn.

80 alpakkaer­­ holder til hos alpakkabonde Bjørn ­
Brændshøi på Smedsrud Gård i Sørum. Foto: Runar Larsen

Bjørn og kona Alexandra Martinsen har drevet alpakkagård siden 2008, men da det helt uoppfordret dukket opp stadig flere skuelystne nærmest daglig på tunet, fant de ut at det var mer hensiktsmessig å organisere det hele. 

Ull og turisme

– Vi ville ikke ha en besøksgård. Så vi dro på studietur til ­England, hvor alpakkavandring allerede var etablert, og fant ut at dette kunne fungere også her, sier Bjørn.

VIL DU HA MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE BOKA

De siste tre årene har de hatt organiserte alpakkavandringer på jordene rundt gården, en aktivitet som har blitt så populær at mange alpakkabønder ellers i Norge har kopiert ideen.

Ulla brukes til produksjon av garn, og i tillegg er alpakkaene hyggelige turkamerater. Foto: Runar Larsen

– Alpakkaen er først og fremst et landbruksdyr. Den produserer en av verdens fineste ullsorter. Men i tillegg har den et fantastisk sjarmerende vesen. De er snille og myke dyr, og gode turkamerater, forteller alpakkapappaen fra Sørum og demonstrerer hvor tykk ulla på vinterpelsen blir – og hvorfor dette er en såpass ettertraktet ullsort.

– Dette er som en vandrende vott, smiler han og dytter hendene inn i ullpelsen til Joey.

Alpakkavandring er vinterens luneste eventyr!  

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN