Det var en søvnig fiskerlandsby som møtte blikket til Kong Luis  I og hans hoff da landets hersker for første gang kastet sine øyne på Cascais’ gylne strender en varm sommerdag i 1870.

Cascais har flere fine strender. Foto: Runar Larsen

Cascais har flere fine strender. Foto: Runar Larsen

– Her vil jeg bade! befalte kongen – og gikk i vannet.

Den rojale herren trivdes så godt i det våte element at Cascais snart fikk status som boltreplass for adelen. I årene som fulgte kongens første forfriskende svømmetur i Atlanterhavet, blomstret byen skikkelig.

Aristokratene fikk sine slott og herskapshus i nærhet til havet, og etter hvert var det et internasjonalt klientell som ferierte på det vestligste punktet i hele Portugal. At landets første elektriske jernbane ble ferdigstilt nettopp mellom Lisboa og Cascais på 20-tallet, var neppe tilfeldig.

Fortsatt folkelig

I dag tar det bare 40 minutter med toget fra Lisboa til Cascais. Siden den portugisiske hovedstaden ikke kan skryte av verken badevann eller strender, er Cascais et godt alternativ for den solhungrige som helst vil holde seg unna turistmaskinene i Algarve.

Mange fastboende velger den andre løsningen; de bosetter seg i Cascais og naboen Estoril, men pendler inn til Lisboa på jobb. Uansett, en kombinasjon av de to stedene slår aldri feil, ei heller for turister.

– Når de blir lei av storbylivet, søker folket fra Lisboa tilflukt her ute ved havet, sier Marina Costa.

Hun driver butikken Mathana i det bilfrie sentrum av Cascais, og synes stemningen i byen er aldeles fantastisk.

Marina Costa elsker stemningen i bilfrie Cascais. Foto: Runar Larsen

Marina Costa elsker stemningen i bilfrie Cascais. Foto: Runar Larsen

– Vi har en fin internasjonal blanding av ulike typer mennesker. Cascais er fortsatt en fiskerlandsby, påpeker den lokale damen mens hun rydder litt inne i butikklokalene og venter på at sommeren skal starte for fullt.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også!

Sand og strand

Praia Conceicao, Praia de Ribeira og Praia da Rainha er alle populære strender med gode bademuligheter. Praia da Ribeira er selve bystranden lengst nord, og aller best skjermet. Det er her fiskebåtene ligger fortøyd og utleie av seilbrett og kajakk foregår.

Fortsetter du sørover gjennom gågaten Rua Fredrerico Arouca, kommer du til da Rainha, som igjen er et par minutters spasertur unna den mest attraktive av de tre: Praia da Conceicao, som har en rekke koselige fiskerestauranter og barer i ryggen.

Herfra går det en flott strandpromenade mot nabobyen Estoril.

Sentrum av Cascais byr på små butikker som selger alt fra billig krimskrams til eksklusiv design. Det store samlingspunktet er torget Largo Luis de Camoes, hvor britiske barer byr på engelsk øl, internasjonal mat og DJ-er ut i de sene nattetimer.
Her finner du alt om Portugal!

Helvetes munn

Rundt omkring i byen har kommunen gratis sykkelutleie, og så lenge du stiller med legitimasjon kan du få leie sykkel og utforske nærområdet uten å betale en eneste euro.

En enkel, men spennende rute går nordover til Boca do Inferno, Helvets Munn. Atlanterhavet slår inn mot en tunnel i klippen og resulterer i en slags geysir som stiger til værs. En kafé troner over utsiktspunktet, så legg gjerne inn en liten pause mens du beundrer den siste delen av fastlandet som Vasco da Gama og de andre sjøfarerne så før de reiste ut i det ukjente for å oppdage verden.

Cascais har både koselig shopping og morsomt uteliv. Foto: Runar Larsen

Cascais har både koselig shopping og morsomt uteliv. Foto: Runar Larsen

Fem kilometer lenger nord har surferne gode forhold i bølgene utenfor stranda Praia do Guincho.

Tilbake i Cascais tøffer fiskerne inn mot havna etter sin tokt på havet. I bukta utenfor Praia da Ribeira ror en rauslig mann fra fiskebåten sin og inn mot kaia. Han heiser opp en gigantisk eske med nyfisket sjømat, og setter kursen mot auksjonshallen.

– Bare ta bilde! Blekksprut, forklarer den værbitte karen og drar fram to beist av noen sleipe havmonstre fra det svarte vannet i boksen.

– En bra dag, smiler han.

Det er fortsatt fiskerne som regjerer i Cascais.
Topp 10 høydepunkter i Portugal

 

Til hovedsiden