Det engelske kjæresteparet blir litt forundret over spørsmålet. ­– Hva vi gjør på øya?

Palmesus og bølgeskvulp er vakkert lydspor på Isla Mujeres. Foto: Runar Larsen

Palmesus og bølgeskvulp er vakkert lydspor på Isla Mujeres. Foto: Runar Larsen

Ikke så mye. Men det er jo hele poenget! Sam Porter og Annie Buckie ligger langflate i korallsanda på Playa Norte, den mest bildeskjønne stranda på Isla Mujeres.

De reiste i utgangspunktet til Mexico for å sole seg på fastlandets resorter, men fant fort ut at den litt mer avslappende stemningen her på øya passet dem bedre.

– Neste gang drar vi rett hit. Perfekt sted for kjærlighetsferie, synes den engelske duoen.

Les mer om Mexico her

Mens kommersialiseringen av Cancun og litt mindre grad Playa del Carmen har gjort Riviera Maya kjent som amerikanernes Gran Canaria, er Isla Mujeres et lite men godt bevis på at turisme ikke er nødt til å gå på akkord med den avslappende stemningen og lokale koloritten. Den åtte kilometer lange øya huser omtrent 12000 fastboende, og fiske er fortsatt den store industrien foruten turisme. Det tar en knapp halvtime med hurtigbåt fra havna i Puerto Juarez nord for Cancun, og vips så er du er du så langt øst du kan komme i Mexico. Fortsetter du videre ut i Karibia, er Cuba neste stopp…

Slapp av og nyt

Etter den korte transportetappen er det best å gjøre følgende: Slå av mobiltelefonen, legg vekk laptopen – og finn roen i strandkanten.

Ta fram ei bok. Glem kjas og mas. Og bestill en forfriskende Margarita eller iskald Corona.

Hit kommer du nemlig for å slappe av og nyte livet. Hotellstandarden er veldig god, restaurantene smakfulle – og strendene innbydende.
– Vi kaller det for «Anti-Cancun», smiler Nalam Fierro Lopez, mens han fikler på en smykkedekorasjon han skal selge fra boden sin, som ligger i skyggen av et palmetre noen meter fra der de rolige bølgene plasker inn over stranda. Mayaindianeren kommer opprinnelig fra Chiapas lenger sør, men har funnet roen – og dermed lykken – på Isla Mujeres. Akkurat som de andre fastboende holder han aktivitetsnivået til et minimum mens sola er på sitt høyeste. Solbrune turister ligger henslengt på strandsengene eller kjøler seg ned i det lunkne vannet. Nalam skuer over på høyblokkene og lar blikket gli over den nydelige stranda, trekker lett på skuldrene og smiler.
Selv skyggesiden av Mexico er en solskinnshistorie når det er snakk om massasje på stranda. Foto: Runar Larsen

Selv skyggesiden av Mexico er en solskinnshistorie når det er snakk om massasje på stranda. Foto: Runar Larsen

Damenes øy­

– Et lite utopia! Det er ikke langt, men likevel som en annen verden, sier han. Yucatan-halvøya med statene Yucatan og Quintana Ro er stappfulle av høydepunkt. Mye handler om mayaenes mektige templer, innlandets fargerike kolonibyer og kystens luksuriøse hotell. På damenes øy – Isla Mujeres – er attraksjonene få. Likevel er det en sånn type sted hvor du kanskje har planlagt å tilbringe et par dager, men førdu vet ordet av det har det gått en hel uke.

Den melkehvite stranda er det eneste som skiller knallblått hav og grønne palmer, og historien til Isla Mujeres er like fargerik.

Legendene er mange, men den mest rasjonelle forklaringen på hvor Damenes Øy har fått sitt navn er religiøs. I mayaenes storhetstid var dette helligdommen til Ixchel; gudinnen for fruktbarhet, medisin, glede, fornuft og månen. Hennes tempel lå på det sørligste punktet, men i dag er det bare en statue av den barmfagre damen igjen. Da spanjolene oppdaget øya tidlig på 1500-tallet fant de mange idoler og små statuer som symboliserte den samme Ixchel. Derfor var det helt naturlig å omtale den som nettopp Isla Mujeres. Men så fornuftige forklaringer skal ikke stå i veien for gode historier. En av de mer eksotiske legendene sier nemlig at navnet ikke nødvendigvis har noe med Ixchel å gjøre. Den feminine betegnelse stammer fra da spanske sjørøvere herjet i farvannet utenfor Yucatan-halvøya og kidnappet kvinner som de satte av her ute. Mens piratene seilte opp og ned langs kysten på tokt etter gull, ble øya en trygg havn for deres elskerinner.
Du trodde kanskje du hadde smakt en god guacamole? Bare vent til du kommer til Mexico. Que rico! Foto: Runar Larsen

Du trodde kanskje du hadde smakt en god guacamole? Bare vent til du kommer til Mexico. Que rico! Foto: Runar Larsen

Mañana

Ankommer du øya i dag, er det fristende å tro at horder med lettkledde damer på solferie er forklaringen på navnet, samtidig som det ikke finnes tvil om at også den moderne mann heller vil tilbringe kvalitetstid men sin kjære her, enn å dra inn til fastlandet for å plyndre. De første fastboende var fiskere fra mayakulturen som flyttet ut til fred, ro og godt fiskevann etter Mexicos uavhengighetskrig på 1800-tallet. Samfunnet vokste sakte, og etter hvert fikk turister øynene opp for det lille paradiset som fortsatt har noe av det tradisjonelle særpreget i behold. I sentrum av øya er Hidalgo en gate for fotgjengere, krydret med små barer hvor trubadurer spiller opp til dans om kvelden og det stort sett er «happy hour» hele døgnet, så det er ingen grunn til å sove bort sommernatta! Jakter du de gigantiske nattklubbene, bør du imidlertid se mot fastlandet. Stemningen er god, men deilig avslappende selv sent på kvelden.
Les mer: Slik blir tequilaen til
Her finner du også gode restauranter med alt fra mexicanske spesialiteter til internasjonale retter, mens hengekøyer, sombreroer og andre klassiske gavegjenstander selges fra små boder i samme gate. Tilbake på Playa Norte er det engelske kjæresteparet litt i tvil om hva de skal gjøre resten av dagen. De har hørt om et spennende undervannsmuseum i nærheten av øya, samt muligheten til å svømme med delfiner. Sola steiker fra en nesten skyfri himmel.
– Vi får ta aktiviteten i morgen. Dette er mer enn bra nok, konkluderer de når hengekøya mellom to palmetrær tilsynelatende kaller på dem.
Det er lov å ta det med ro på den vakreste øya i Riviera Maya
 
Fra Playa Norte har du orkesterplass til solnedgangen. Foto: Runar Larsen

Fra Playa Norte har du orkesterplass til solnedgangen. Foto: Runar Larsen

TIL HOVEDSIDEN