Man kan både dra til Koh Chang på dagstur eller bli her over natten. Foto: Marte Veimo

Man kan både dra til Koh Chang på dagstur eller bli her over natten. Foto: Marte Veimo

– Her er det slik som Phuket og Pattaya var for 20 år siden, sier servitøren, Mister Pingpong.

Restaurantbordet og -stolen i plastikk står halvskjevt i sanden, men Pingpong er stram når han serverer iskald drikke og glohet kamskjellsuppe på White Sands Beach. Den ligger på den mest hektiske delen av Koh Chang, med flere butikker, hotell og barer enn på resten av øya. Men ikke mer enn at servitøren har tid til å slå av en prat.

LES OGSÅ: THAILANDS HEMMELIGE ØYPARADIS

Tropisk øyparadis

Koh Chang er Thailands nest største øy, som først i løpet av de siste årene har begynt å bli skikkelig oppdaget av turister. Men Koh Chang er også navnet på en hel klynge tropiske øyparadis, omtrent 50 i tallet, ikke langt fra Thailands grense mot Kambodsja. Helt glimrende for øyhopping, altså.

Det beste utgangspunktet er hovedøya Koh Chang. Selv om dette er den travleste og mest utviklede av øyene, er den en liten bit Thailand, slik landet egentlig er: Lange fine strender, hyggelig lokalbefolkning og god mat – men uten de største turisthordene. Vestsiden av øya er desidert mest utbygd, og det er på denne siden de fleste besøkende velger å bo. White Sands Beach i nord har vært mest attraktiv, men nå har Klong Prao-området fått flere eksklusive hoteller og resorter, mens Lonely Beach-området i sør er ryggsekkturistenes paradis.

Strendene på Koh Chang er ikke akkurat overfylte – her er det godt med plass. Foto: Marte Veimo

Strendene på Koh Chang er ikke akkurat overfylte – her er det godt med plass. Foto: Marte Veimo

Om du ikke ser etter noe annet enn myk strand, flatt vann og utsikt mot horisonten, som kun brytes av en og annen fiskebåt, har du virkelig kommet til rett sted. Enten du bor i en enklere bungalow, eller på hotell med privat strand: Her er det sand nok til alle.

Øyloffing

Men du kan altså også pakke sekken og besøke neste øy. Selv om øygruppen består av 52 øyer, er det bare en håndfull som er bebodde. Disse har både båthavn og overnattingsmuligheter. Også på noen få av de ubebodde øyene finnes det et hotell eller to som er åpne i høysesongen. Hele øygruppen er beskyttet med nasjonalparkstatus, blant annet på grunn av imponerende mangroveskog og fantastiske koraller, som er flotte å snorkle over.

Koh Wai, Koh Mak, Koh Kham og Ko Kood er de mest populære øyene å hoppe til. Hit går det minst én båtavgang daglig fra Koh Chang i høysesongen. Koh Wai ligger bare en 20-30 minutters båttur unna, og er et perfekt dagsturmål, om man ikke vil oppleve å ha øya nesten helt for seg selv etter at de andre har reist. De to forholdsvis små, men kjempeherlige strendene er øyas eneste attraksjoner. Til gjengjeld lyser de som gull mellom den klare sjøen og grønne skogen.

FINN DITT THAILAND 

Perfekt avslapning

Blir du med båten et kvarters tid lenger ut, havner du på Koh Mak. Den er heller ikke stor, men i motsetning til Koh Chang, er den flatere og mer utbygd med kokos- og gummiplantasjer. Her er ikke mange biler, men leier du sykkel eller moped (under 100 kroner dagen) kan du finne lange, fine og øde sandstrekker.

På Koh Chang lar ikke lokalbefolkningen seg affektere av turistene, og gjør unna sin daglige sjømatfangst ved strendene. Foto: Marte Veimo

På Koh Chang lar ikke lokalbefolkningen seg affektere av turistene, og gjør unna sin daglige sjømatfangst ved strendene. Foto: Marte Veimo

Er ikke Koh Mak øde nok for din indre Robinson Crusoe, ligger det også noen enda mindre øyer like utenfor (Koh Kham, Koh Rayang Nok og Koh Kra Dad) med overnattingsmuligheter.

Fra billig til luksus

Lengst sør i øygruppen, halvannen times reise fra Koh Chang, ligger Koh Kood. Dette er den største øya etter Koh Chang, den har et par-tre tusen innbyggere, men heller ikke her skjer det stort utenfor hotellene.

Overnattingsmulighetene varierer i pris og standard fra helt enkle gjestehus med noen få sengeplasser til under hundrelappen natta, til en av verdens stiligste luksusresorter, nemlig Soneva Kiri by Six Senses. Dette er som en liten, luksuriøs landsby i seg selv, med flere restauranter og aktivitetsmuligheter.

FLERE SAKER FRA THAILAND 

Muligheter

Hver dag i sesongen er det flere muligheter med både ferge og hurtigbåt fra Koh Chang til de mest populære øyene. Ønsker du ikke å reise med bagasje, kan du fint besøke en eller flere øyer på dagsutflukt, enten med de ordinære båtene, eller kjøp det som en tur med guide.

Det blir nok med tid til deilige dager i solen på Koh Chang. Foto: Marte Veimo

Det blir nok med tid til deilige dager i solen på Koh Chang. Foto: Marte Veimo

Ønsker du derimot å overnatte, anbefales det å ordne det før du forlater Koh Chang. Slik vil hotelleierne sørge for at du blir hentet når båten kommer, for forvent ikke at det finnes busser eller taxier på de mindre øyene!

Til gjengjeld finnes de vakreste strender, en hjertelig og ekstra hjelpsom befolkning, som sørger for at du får et så fantastisk eventyr som mulig!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN