Koh Samui er det perfekte sted for en avslappende dag ved bassenget – gjerne med en forfriskende drink. Foto: Mari Bareksten

Koh Samui er det perfekte sted for en avslappende dag ved bassenget – gjerne med en forfriskende drink. Foto: Mari Bareksten

– Sun, sand and sea, that’s Koh Samui, sier guiden Sura Sit «Pek» Chaimoh (37) og viser vei til bilen sin.

– And Singha beer, legger han til og ler. 

«Pek» skal vise oss den populære øyas høydepunkt. En klassisk rundtur inkluderer kulturelle skatter som templer, en gigantisk buddhastatue og en mumifisert munk(!), men også mer naturlige attraksjoner som en sommerfuglhage, frodige fossefall, elefanttrekking, jungelsafari og spesielle steinformasjoner. For ikke å snakke om alle de fine strendene.

FINN DITT THAILAND

Kameleon

For den populære ferieøya er litt hva du vil den skal være. Den kan være romantisk kulisse for kjærlighetsferien, stedet for innholdsrike familieferier, eller øya for festlige venneturer.

– Vi har sett masse fargerik fisk og en stor rokke, sier Mary Yuan (29) og forsvinner ned under havoverflaten igjen.

Hakk i hæl følger kjæresten med et undervannskamera.

Båten deres har lagt til utenfor korallrevet som omkranser vesle Koh Tam, rett utenfor øyas sørspiss. Paret fra Sør-Korea har «rømt» fra bobla på luksushotellet Conrad, hvor de har tatt inn i en villa med privat svømmebasseng for å feire sin første bryllupsdag.

Sol, strand og luksus

Thailands tredje største øy er landets mest luksuriøse. Her finner vi noen av verdens fineste strandresorter, med prisvinnende spaavdelinger, smakfulle gourmetrestauranter og romantiske villaer.

De fleste ligger i nord, som Anantara, SixSenses, Four Seasons og «adults only» resorten Sensimar. Er du opptatt av helse og velvære? Se mot den holistiske resorten Kamalaya i sør. Her kan du spise, trene, meditere og spa deg til et sunnere liv. Stedet tilbyr ulike programmer, avhengig om du vil fokusere på trening, yoga, detox eller massasjebehandlinger.

Strandvillaer, spa, smaksmenyer og ikke minst solfylte strender – Koh Samui passer for luksusdyrene! Foto: Mari Bareksten

Strandvillaer, spa, smaksmenyer og ikke minst solfylte strender – Koh Samui passer for luksusdyrene! Foto: Mari Bareksten

Og du er i gode hender: Resorten ble i år kåret til verdens beste destinasjonsspa av reisemagasinet Condé Nast. 

THAILANDS SLARAFFENLIV

Slaraffenliv

Tilbake på rundturen med Pak er det mer strand i vente.

– Dette er øyas fineste strand, slår guiden fast og svinger inn mot Chaweng.

Deilig myk sand, og varmt og deilig badevann – Koh Samui leverer! Foto: Mari Bareksten

Deilig myk sand, og varmt og deilig badevann – Koh Samui leverer. Foto: Mari Bareksten

Stranden er den lengste, vakreste og mest populære på hele øya. Palmer vaier over kritthvit, finkornet sand. Spisestedene byr på lekre thairetter, mens barene lokker med iskald øl og eksotiske drinker. Langs stranden er det også mulig å boltre seg i vannaktiviteter.

Livlige markeder

Hvor turister ferdes i Thailand, er det alltids butikker. Parallelt med Chaweng-stranden går det en gate med både kjøpesentre og småbutikker. Men skal du gjøre de aller beste kuppene, er det best å se mot de store kveldsmarkedene som holdes ulike dager på ulike steder rundt på øya.

På onsdager er det kveldsmarked i Chaweng, fredager i «Fisherman’s Village» Bo Phut og om søndagene i Lamai. Da selges lokale produkter som kokosolje, duftsåper og håndmalte skåler. I tillegg til de mer vanlige markedsvarene som sandaler, sommerkjoler og fargerike bikinier. Innimellom salgsbodene står provisoriske matvogner og frister med alt fra kyllingspyd til fylte pannekaker.

MER FRA THAILAND

Fra gatemat til gourmet

Veien fra enkel gatemat til sofistikerte restauranter er også kort. De fleste luksushotellene har flotte restauranter, og man trenger ikke bo der for å bestille bord. Hva med å spise i tretopprestauranten til Anantara Lawana, hvor hvert av de åtte bordene er plassert i et privat «trehus»? Eller kanskje en åtteretters smaksmeny på restauranten «Dining on the Rocks» – signaturrestauranten til luksushotellet SixSenses?

Koh Samui er ikke bare hvite strender men også fargerik historie kultur. Tilbudet her er mer variert enn på mange andre øyer. Foto: Mari Bareksten

Koh Samui er ikke bare hvite strender, men også fargerik historie kultur. Tilbudet her er mer variert enn på mange andre øyer. Foto: Mari Bareksten

Gå heller ikke glipp av de billige men gode sjømatsrestaurantene langs stranden i «Fisherman´s Village», som serverer alt fra grillet hummer til tigerreker «thai style».

Og etter middag er det ikke langt til de deilige sakkosekkene til strandbaren Coco Tam’s. For en iskald Singha er alltid godt etter en lang dag med sol, strand og saltvann – uansett hvilken øy man befinner seg på.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN