Først må jeg komme med en innrømmelse: Også jeg ble kjent med Weymouth ved en tilfeldighet. Vi skulle på kortcruise fra Southampton, og tenkte vi kunne gjøre noe mer når vi først var på de kanter. 

– Weymouth, forslo en anglofil kollega, med mye større innsikt i de britiske øyer enn undertegnede. 

ENGLANDS TROLLTUNGA. Jurassic Coast skjuler mange hemmeligheter, men Durdle Door er ikke en av dem. Det berømte landemerket er et populært utfluktssted i finvær. Foto: Toril Moland og Ronny Frimann

– Det er dit britene drar på badeferie. Lange strender, livlige puber. Fossiler og krigshistorie. Men det er nesten ikke turister der. 

LIVLIG BY: Trange smågater, fiskebåter, gamle hus, og god stemning. Weymouth er en liten perle av en by. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Kunne det være sånn at Weymouth var noe så sjeldent som en uoppdaget britisk perle?

Så vi booket en langhelg på et lite gjestehus i hovedgaten ved stranda, tok flyet til Gatwick og bil tre timer sydvestover for å sjekke. 

Kongelig feriested

Helt ukjent må det jo sies at Weymouth ikke er. For helt siden kong Georg III la sine ferier hit på slutten av 1700-tallet, har dette vært et fasjonabelt feriested for fiffen. Med sin lange, gylne sandstrand og beliggenhet i en beskyttet bukt, ble det kongens foretrukne feriested. På veggene i det lille gjestehuset Alendale Guesthouse vi tar inn på, henger det bilder fra et århundre der damer i omfangsrike kjoler spankulerer ned hovedgaten i selskap med herrer i flosshatt. 

I dag rager kong Georg III fortsatt over byen, fra sin posisjon på en pidestall midt i sentrum. 

Jurassic Coast er et 150 km langt ­UNESCO verdens­arvsted med 185 millioner års historie

Kongen begynte en trend, som har fortsatt helt til i dag. Men nå er fiffen byttet ut med barnefamilier, middelklasse, gjengangere og en og annen turist. 

– Weymouth er en perle, og da vi først kom hit på ferie bare elsket vi stedet, forteller Jamie Smith, som nå er eier og vertskap ved Alendale Guesthouse. 

ENGLANDS KYSTPERLER

For Jamie og kona Nicola pakket sakene for fem år siden og flyttet sørover, og angrer ikke. 

FLOTT BELIGGENHET: Restaurant Al Molo er verdt et besøk mer for beliggenheten enn maten. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

– Det er stille og rolig, og litt utenfor det vanlige tråkket. Jeg tror det skyldes at hovedveien fra Bournemouth til Exeter gjennom Dorchester ikke går ned hit, så man må vite om det og svinge av. Og mange turister vet det ikke. 

Og enda denne kysten er det eneste naturlige stedet i hele England på UNESCOs verdensarvliste. 

Fossilkysten

FRED OG RO: En liten hvilepause i en grønn park er optimalt for å leve like rolig som Weymouths lokale innbyggere. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Weymouth ligger omtrent midt på strekket som kalles Jurassic Coast – et 150 km langt UNESCO verdensarvsted med 185 millioner års historie, rikt på eldgamle fossiler, lange strender, hemmelige huler, bratte klipper og unike steinformasjoner. 

Det er et eksepsjonelt vakkert landskap der sandsteinsformasjoner strekker seg ut i havet og grønt gress vaier i vinden over klipper som stuper ned i vannet, avbrutt av en og annen gammel landsby med små, grå steinhus. 

Her bader folk bokstavelig talt midt i verdensarven. 

Havet utenfor den UNESCO-vernede kysten er fullt av krabber, fisk og annen sjømat, som best nytes i et lite skur ved stranda, akkompagnert av en gyllen solnedgang og britiske bobler. Det skal vi komme tilbake til. Men først en utfordring: 

– Her er en gåte: Hvem eier halvøya Portland? Jeg skal gi dere to hint: Først må dere finne Tesco-butikken der ute. Og så er det et hint helt ute ved Portland fyr, sier Jamie med et lurt smil.

ROADTRIP I EUROPA?

– Av alle mine gjester jeg har sendt ut dit, er det bare fire som har klart det. Og så er det ikke lov til å google! formaner han strengt i det vi går ut døren. På jakt etter Portlands hemmelighet. 

ROLIG OG FOLKSOMT: Til tross for at Weymouth er en mindre populær by blant turister, er de trange gatene på sommeren fylt med både mennesker og firbeinte venner. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Kongelig utflukt

Vi kjører ut forbi langstrakte Chesil beach, forbi Portland Castle og D-Day og WW2-museet, gjennom småbyer med steinhus og snirklete gater, og skal være så ærlige å innrømme at formaningen om å ikke bruke Google er det første vi bryter. Hvordan ellers skulle vi funnet Tesco-butikken? Den ligger godt gjemt, gjennom et torg og bak flere rekker med gamle steinhus – umulig å se fra hovedveien.

KYSTENS KRONER: De små, fargerike hyttene befinner seg rett ved sjøen og Portlands fyr. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Og det skal vise seg å være «cluet», uten at vi skjønner det da. Men siden landet var eid av Kronen, kunne ingen kommersielle interesser være synlige. Hintet er litt mer tydelig ute på tuppen av halvøya, der noen små hytter ved siden av Portland fyr har fått navnet Crown Estate Cottages.

Portland har en unik geologi og er kanskje mest for sin sandstein, som fortsatt blir brukt i dag. Både St. Pauls katedralen og FNs hovedkvarter har biter av Portland i seg. Portland havn mellom øya og Weymouth er en av verdens største menneskelagde havner, og ble bygget på siste halvdel av 1800-tallet. Havna var base for The Royal Navy, og et viktig punkt under både første og andre verdenskrig. Blant annet var Portland en av havnene som ble benyttet under D-dagen i 1945. 

Coastal Path er et ­nettverk av merkede stier som snart strekker seg langs hele kysten av England

Lokalbefolkningen er spesielt stolte av Northe Fort, Portlands største attraksjon, og det er de som har bidratt til å restaurere og holde fortet ved like. I dag «patruljerer» fire av dem i gamle uniformer og øver på å holde militær disiplin ute i sola mellom kafébordene på den sentrale gårdsplassen. Uten veldig stor suksess, men med veldig entusiasme. 

HISTORISKE MINNER: Fort Northe var viktig under andre verdenskrig og er den største attraksjonen på halvøya Portland, som i seg selv også er verdt et besøk. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Verdens lengste fottur

Langs hele denne kysten går også fotturen Coastal Path, et nettverk av merkede stier som snart strekker seg langs hele kysten av England. Når den er helt ferdig, blir det verdens lengste sammenhengende merkede fottur, hele 450 mil lang. 

Men det holder å gå små biter av den. For eksempel går det et vakkert strekke i begge retninger fra det kjente landemerket Durdle Door – en portal som går ut i vannet og er blitt et slags britisk Trolltunga. 

UT PÅ TUR: Når sola skinner og vinden har løyet, er muligens Coastal Path verdens vakreste fottur. Stien går langs hele kysten av England, men man kan gå dagsturer og kortere etapper også. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

For om folk ikke har hørt om Weymouth, har de hørt om Durdle Door. 

I helgene er den enorme parkeringsplassen på jordene ovenfor severdigheten stappfull, og det går en jevn strøm av folk den korte kilometeren ned til Durdle Door. Strendene i nærheten er pakket med solslikkere, selv om vi bare snakker mai. Definitivt ikke en ukjent perle. 

Vi bruker bare det som svømmer i Den engelske kanal

Derfor lander vi heller noen kilometer lenger øst, og bruker dagen på å lete etter fossiler på stranda. Uten spesielt stort hell. De beste fossilstrendene ligger vest for Weymouth, som Charmouth beach. Dessuten er det større sjanse for lykke om vinteren, etter at regnet har skylt smuss og steiner fra klippene og ned i vannet. Og så bør det i tillegg være lavvann.  

Nei, da er det bedre å skylle ned skuffelsen med britisk bobler, som jo også kommer fra dette området, og mer levende saker som havet har dratt inn. 

TRENDSETTER. Nigel Bloxham (t.h.) har med sin shabby-chic Crab House Cafe skapt en trend for sjømatrestaurantene i Weymouth. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Fra fjord til bord

– Vi har jo verdens beste beliggenhet, og kan hente råvarer rett fra havet, fastslår Nigel Bloxham, eier og kokk ved berømte Crab House Cafe. 

– Så vi bruker bare det som svømmer i Den engelske kanal, og vi kjøper bare fra visse båter – drevet av britiske fiskere så det kommer den britiske økonomien til gode, fortsetter han. 

Restauranten har til og med sin egen østersfarm der de dyrker Dorset østers bare et steinkast unna. For iherdig fokus på lokale råvarer, og en kjendisstatus hjulpet av suksessboken med det klingende navnet «Nigel Bloxhams Crab House Cafe: Simple Rustic Recipes from Dorsets Famous Seafood Restaurant», er Nigel rettmessig kjent som en av Englands beste sjømatkokker. Restauranten er en av kystens mest populære. 

For ikke la deg lure av det shabby utseendet, der man sitter på piknikbord og krakker i et telt omkranset av gammelt tauverk, halve båtskrog og diverse maritime effekter som mest hører hjemme i en gammel løe på Vestlandet. 

For maten, den er eksepsjonell. I 2019 ble Crab House Cafe stemt frem som årets restaurant, i konkurranse med blant annet Gordon Ramsey og Iklyi. 

CRAB HOUSE CAFE: Store, feite, tilberedte krabber. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

– Da jeg kom hit for 17 år siden, var det absolutt ingenting her, vi var den første strandrestauranten, minnes den arbeidsomme kokken.  

Siden har det jo kommet mange andre, men ingen kan måle seg med Crab House Cafes sjarm og servering. 

Spesialiteten er som navnet tilsier – lokale krabber. Store, feite eksemplarer fanget i kanalen, fersk kokt, delt i to og så stekt med hvitløk, chili, ingefær og urter. Krabbene serveres på store trebrett med en hammer, nøtteknekker, diverse gafler – og en smekke. 

EUROPAS HAWAII?

Aktiv ferie

For den som orker, er Weymouth også et utmerket sted for aktiviteter – det blåser en jevn bris her de fleste dager i året, og både kitere og windsurfere er gjengangere på stranda. Sup er blitt populært, bare slått av den nye trenden flight board – et slags motorisert flyvebrett som funker som et skateboard på vannet. 

Men med magene fulle av alt Den engelske kanal kan by på, som har vist seg å være svært mye, søker vi heller inn i gjestehuset rolige favn. Noe må vi spare til neste besøk. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN