Etter en lang dag i bakken, kan inntrykkene fordøyes på afterski – også den av Alpenes beste kvalitet. Foto: Sxc.hu

Etter en lang dag i bakken, kan inntrykkene fordøyes på afterski – også den av Alpenes beste kvalitet. Foto: Sxc.hu

Gondolheisen skrangler og vaier i vinden. Høyt der oppe ser vi toppen av Aiguille du Midi (3812 moh) og en bitteliten tunnel gondolen skal inn i. Den kan da umulig klare å treffe i denne vinden?

Men det gjør den jo, hver eneste gang. Turen opp til toppen av Aiguille du Midi er en av Frankrikes, for ikke å si hele Europas, mest berømte og populære heisturer. Men det er jo ferden ned som virkelig fester seg til minnebrikka.

LES OGSÅ: ALPIN KOMBINASJON I ZAKOPANE

På ski over isbre

La Vallee Blance er en av Alpenes store klassikere – en verdensberømt 20 kilometer og nesten 2800 høydemeter lang nedfart fra toppen av Aiguille du Midi, over Mont Blanc-isbreen, ned i skogen og rett inn på afterskien i Chamonix sentrum, som ligger på 1035 moh. Det er mange, mange timer med morsom, utfordrende, spennende og om man ikke er forsiktig – farlig – skikjøring, det.

Det finnes fire ruten ned i dalen, og langt de fleste velger klassikeren Voie normal. Den er ganske grei om man følger guidens råd. De tre andre inkluderer trange passasjer med korridorer og renner, og egner seg kun for veldig erfarne alpinister.

Som de fleste andre tar vi La Valle Blance-turen over isbreen som en dagstur. Vi er heldige og har lite kø i heisen, men på populære dager kan turen opp til Auille de Midi ta (nesten) like lang tid som turen ned. Om det er lite snø må man dessuten ta en buss tilbake til Chamonix, hvor det også kan være mye kø. Altså ingen grunn til å stresse – vi rekker bare én nedfart. Og den skal vi nyte!

Høyt opp og langt ned

Vel ute av istunnelen fra gondolen venter en overraskelse for de med høydeskrekk: L´Arête – en egg hvor fjellet tilsynelatende stuper rett ned, i mange hundre meter. Og lang, langt der nede – husene i Chamonix på størrelse med erter.

Potensielt er dette et av de farligste stedene på hele turen, særlig når vinden uler og røsker tak i omfangsrike kropper. Men i dag er det strålende sol og en ganske grei bris. Så vi klamrer oss til sikkerhetstauet og marsjerer over. Deretter er det på med skiene.

Kulissene i bakkene i Chamonix er uendelig vakre. Foto: Runar Larsen

Kulissene i bakkene i Chamonix er uendelig vakre. Foto: Runar Larsen

Vi skal i all hovedsak egentlig bare følge dalsøkket nedover. Første del ned mot passasjen kjent som Gros Rognon, som egentlig bare betyr Den stor steinen, går i en bred og enkel dal. Sola skinner og under oss brer en hvit verden seg utover, kantet med dramatiske fjellsider og dype daler.

Over dalen tårner snø- og iskledde topper på 4800 meter – Mont Blanc er det høyeste fjellet i Europa utenfor Kaukasusfjellene og rager 4809 meter over havet. Det er rett og slett bare wow!

ÅRETS VINTERNYHETER I NORGE

Over bresprekker og snøblokker

For de som følger normalruta er ikke selve kjøringen noen utfordring – mange hevder det er som å kjøre en rød løype – det er isbreen og snøskredfaren som gjør turen utfordrende. Så om man velger å kjøre uten guide, må man være skikkelig utstyrt!

Vel forbi Gros Rognon svinger ruta mot nord og smalner betraktelig. Det blir også mer tydelig at vi er på en isbre – store sprekker i breen henger nedover dalen på høyre side og på venstre side tårner isblokker på størrelse med hus og ser ut som de kan bikke over når som helst. Skummelt, men også utrolig vakkert, der isen glitrer og skinner i sola i en rekke nyanser fra lys turkis til dyp isblå.

Også utenfor bakkene finnes det flere høydepunkt, som eksklusiv shopping, fine restauranter og det gode liv, rett og slett. Foto: Runar Larsen

Også utenfor bakkene finnes det flere høydepunkt, som eksklusiv shopping, fine restauranter og det gode liv, rett og slett. Foto: Runar Larsen

Vi velger å holde oss i en del av løypa hvor andre har kjørt før oss, uten at det i seg selv er en sikkerhet på isbre. Det sies at mange stopper for lunsj her under ishusene, men det anbefales selvfølgelig ikke – isblokker er ustabile og kan velte når som helst. Det gjelder egentlig bare å holde seg på beina og komme seg ned. Omsider flater dalen ut og vi ender i en nesten helt flat løype gjennom skogen, hvor vi må ta av skiene siste del av løypa.

Og selv om det sies at man kan ta flere turer på én dag, er én tur mer enn nok for både kropp og sjel for vår del. Nå må inntrykkene fordøyes på after ski – også den av Alpenes beste kvalitet.

TILBAKE TIL SKIGUIDEN

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN