Hundekjøring i Tara nasjonalpark er et fint alternativ til fartsfylte dager i skibakken. Foto: Runar Larsen

Hundekjøring i Tara nasjonalpark er et fint alternativ til fartsfylte dager i skibakken. Foto: Runar Larsen

Den søvnige byen våkner til live hver helg når byfolk den nærliggende metropolen søker landlige omgivelser og festlig lag året rundt. Zakopane og paradegaten Kupowki er vakrest om vinteren. Da lokker restauranter og barer med vino grzane og piwo grzane foran peisen. Gløgg og varm øl, altså!

Undertegnede mener polsk mat er av den undervurderte sorten, og lokale spesialiteter som piroger og zurek gjør ethvert måltid på en klassisk restaurant til et høydepunkt. Solid husmannskost smaker ekstra godt etter en dag med ski på beina. Zakopane er verdenskjent for hoppbakken, men alpinanlegget får stadig flere internasjonale gjester.

LES OGSÅ: 10 TING Å GJØRE I VINTER-NORGE UTEN SKI

Tatrafjellene er den yngste delen av Alpene, og som skiresort er Zakopane fortsatt en lettvekter om du fra før er vant til kjente skisteder lengre sør i Europa. Men fra toppen av Kasprowy Wierch er løypenettet er både spennende og utfordrende nok for et par dager med solid skikjøring. Er du virkelig god på ski kan det fort bli kjedelig. For glade amatører er det ypperlig, spesielt om skiferier handler om mer enn det som skjer i løypa. Og det gjør det jo som regel. Zakopane er spekket med utelivstilbud, fra hyggelige barer med trubadurer til hardbarka nattklubber med teknomusikk.

Zakopane er en livlig by, spesielt i helgene. På markedet må du smake på saueost, en lokal delikatesse. Foto: Runar Larsen

Zakopane er en livlig by, spesielt i helgene. På markedet må du smake på saueost, en lokal delikatesse. Foto: Runar Larsen

Det tar halvannen time å kjøre fra Zakopane til Krakow. Verdensarvbyen kan dermed fungere som en utflukt fra skistedet. Det historiske sentrum av Krakow er en av de hyggeligste i hele Europa: Sjelden smaker gløgg bedre enn når snøen laver ned over den enorme markedsplassen. Med sitt historiske og UNESCO-vernede torg – Rynek Główny – er byen definitivt verdt en stopp før eller etter oppholdet i fjellene.

Eller motsatt: Trives du aller best i mer urbane omgivelser, er det heller ikke lengre avstand enn at du kan bo i Krakow og dra på dagstur til Zakopane.

TILBAKE TIL SKIGUIDEN
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN