Historie
En av verdens eldste sivilisasjoner og regnes som opphavet til vestlig kultur, filosofi og demokrati – en rekke norske ord stammer fra gresk. Dagens uavhengige stat Hellas har imidlertid kun eksistert siden 1821. De greske øyene har tegn på mektige bosettinger helt fra bronsealderen, spesielt minioske Kreta og det mykenske Peloppones.
Den klassiske og viktigste perioden av gresk historie var ca. 600-400 f.Kr. Da ble grunnelementene av den vestlige sivilisasjon plassert i Athen, og demokratiet – folkestyret – ble utviklet. Siden da er gresk historie en fortelling om ulike erobringer, fra Aleksander den stores erobringer på 300-tallet f.Kr. til romerne erobret landet i 168 f.Kr. Etter splittelsen av Romerriket tilfalt Hellas Bysants, deretter var det del av Det osmanske riket frem til 1821.
Under 2. verdenskrig falt Hellas i tyske hender, med økonomiske problemer, borgerkrig og en voldsom utvandring til bl.a. USA, Australia og Canada som resultat. Fortsatt uro førte til militærkupp i 1967, åtte år senere ble demokratiet gjeninnført. EU-medlem fra 1981.