Thailand


Testreisere: Mor og datter Marit Harlaug Endresen (72) og Cecilie Endresen (44).

Marit og Cecilie er testreiser for Magasinet Reiselyst i Thailand i samarbeid med OrkidéEkspressen og Thai Airways. Her kan du lese deres blogg. 

DAG 12: BÅTER, TOG OG FLY 
Vi er i Amphawa, på det flytende markedet.

Båtbutikker i Amphawa. Foto: Cecilie Endresen

Av en eller annen grunn har vi fått det for oss at vi skal bo på en husbåt uten strøm, og har gledet oss til det.
Stor er derfor «skuffelsen» da vi ankommer den herskapelige Chuchai Buri-resorten og installeres på et digert rom som minner om Versailles, med gullstoler og hindutempel utenfor.
Marit er like betatt av båtmarkedet som da hun var her for nesten femti år siden. Vi spiser rekedumplings med chili og polemossalat med tigerreker.

Det blir et gledelig gjensyn med Chong i lobbyen på Chuchai Buri, som skal lose oss gjennom den siste dagen og få oss på flyet. Foto: Marit Harlaug Endresen.

Vi fortsetter til Maeklong, der markedet er på selve togskinnene.

Samme sekund som toget er forbi, er bodene på plass igjen. Foto: Cecilie Endresen.

Sju ganger om dagen kommer toget, og varene rulles inn så toget kan passere.  I Machai ser vi pastellfargede templer, en korpsøvelse og kremasjonsforberedelser for en rik mann.

Folk fra Myanmar lager tørrfisk i Mahachai. Foto: Chongrack Nadee.

En ferge tar oss over kanalen der sjåføren venter og kjører oss til Chinatown. Som alltid ellers på turen, går opplegget som smurt.

I Chinatown venter flere religioner og flere templer. Foto: Marit Harlaug Endresen

Her spiser vi mer dumplings, ser på skyskrapere og blomster, får makramé av en munk, kjøper kaker og kjører tuktuk.

Guden Vishnu på flyplassen. Foto: Cecilie Endresen

Vi håper vi snart kan komme tilbake – helst på akkurat samme tur!
Tusen takk for turen! อบคุณค่ะ! Kob-khun ka!

Tusen takk for turen! อบคุณค่ะ! Kob-khun ka! Foto: Cecilie Endresen

– Marit og Cecilie 

Turen er arrangert i samarbeid med OrkidéEkspressen og Thai Airways.

Ønsker du å bli testreiser du også? Flere ganger i året utlyser vi nye testreiser og konkurranser – følg med på nettsidenFacebook og meld deg på vårt nyhetsbrev!

DAG 11: BARE LUKSUS

Vi flyr fra Chiang Mai til Bangkok, og kjører tre timer sørover til Hua Hin. Nå skal vi på stranden!

De står på rekke og rad med hotellsjefen i spissen og ønsker oss velkommen når vi går ut av bilen. Varmen slår mot oss. Det er så fint på Hyatt Regency at vi bestemmer oss for å bare bli på hotellområdet. Hotellpersonalet står på pinne for å varte oss opp, også på stranden.

Spa-avdelingen er kåret til en av verdens beste, og vi skjønner hvorfor. 

Marit er overveldet av spa-avdelingen. Foto: Cecilie Endresen

Stedet ser ut som et tempel, thaimassasjen er himmelsk, og vi blir helt salige. Det er da også meningen.

Marit får te etter thaimassasjen. Foto: Cecilie Endresen

Dessuten er arkitekten inspirert av Angkhor Wat, det kjente tempelet i Kambodsja.

Helsefremmende bad. Foto: Cecilie Endresen

Vi lærer at spa’en er bygd på tre helsepilarer: Ernæring, avslapning og trening. Det første har vi fått tilstrekkelig av på turen, og mer her. I Hua Hin blir det mer av punkt to, med spa og oppvartning på stranden.

I Hua Hin blir vi vartet opp i strandstolen, her med frukt, is, nøtter og lemonade. Foto: Marit Harlaug Endresen

Marit nyter et glass hvitvin i strandbaren. Foto: Cecilie Endresen

Her blir det også litt trening. I et usedvanlig flott bassenganlegg kan man svømme rundt og rundt under broer, dragefigurer og blomstertrær. Det føles som å svømme gjennom Botanisk hage.

En runde rundt i bassenget i hagen er flere hundre meter, og Cecilie svømmer rundt og rundt i timesvis. Foto: Marit Harlaug Endresen

Marit på bassengkanten. Foto: Cecilie Endresen

Vi storkoser oss!

– Marit og Cecilie

DAG 10: MAT, MAT, MAT 
«Har dere spist?» spør guiden. I Thailand er det gjerne dette man sier når man spør hvordan noen har det.

Salat med blomster på Hyatt Regency i Hua Hin. Foto: Marit Harlaug Endresen

Markedene bugner over av spennende mat i all slags farger og fasonger.

Baconsvor er etter alt å dømme svært populært. Foto: Chongrack Nadee

Marit smaker en proteinrik larve. Mens durian er fruktenes konge, er den lille, lilla frukten mangosteen dronningen, men vi syns dronningen lukter og smaker best. På hotellrommet er det i alle fall forbudt å spise durian på grunn av lukten, og et skilt truer med stor bot om man gjør det.

Vi lager chilipesto. Foto: Chongrack Nadee

I regnskogen lærer vi hva vi kan spise og ikke.

Tonk og Cha har funnet en sopp. Foto: Cecilie Endresen

I Changthai elefantleir lærer Cecilie å lage Phad Thai.

Hos Chiang Mai Home Host følger Marit oppfordringen om å blidgjøre åndene på stedet og legge den hjemmelagde offerbuketten i åndehuset. Foto: Cecilie Endresen

Hos familien hos Chiang Mai Home Host får vi en tradisjonell mottagelse før vi skal kokkelere med bestemorens gamle oppskrifter.

Gammeldags velkomsthilsen, en slags tannpuss med teblader, betelrot og kvae som vi tygger og spytter ut. Før mente man det beste var å ha svarte tenner. Foto: Marit Harlaug Endresen

Vi vandrer rundt i den paradisiske hagen.

Dersom en pyton skulle snike seg inn i hagen for å spise hønene, bjeffer hundene, men vi hører ingen bjeffing. Foto: Chongrack Nadee

Vi knuser, skjærer, steker og koker, og resultatet smaker riktig så godt.

Marit og Cecilie svetter over grytene. Foto: Chongrack Nadee

– Cecilie og Marit 

DAG 9: ELEFANTER

Dagen i dag står i elefantenes tegn. På Changthai Heritage i skogen utenfor Chiang Mai vernes flere av disse majestetiske dyrene mot mishandling som ofte forekommer i turistindustrien.

Elefant er et gjennomgangstema i Thailand. Her er en stor statue utenfor Bangkok. Foto: Cecilie Endresen

Vi tar på oss de myke, blå klærne vi får utdelt. Med øksa hogger vi bambus og legger i lomma.

Marit, Cecilie og elefantmor på tur i skogen. Foto: Chongrack Nadee

«Våre» elefanter er en 25 år gammel sirkuselefant med en vond fot og hennes adoptivdatter på to. Guidene snakker med dem, og vi lærer å be dem åpne munnen.

Marit vasker elefanter. Foto: Cecilie Endresen

Men det er ikke nødvendig. Før vi får sukk for oss, har de snabelen i lommene våre og graver etter bambussnacks.

Søle er elefantenes bodylotion. Den eldre lærer den yngre å smøre seg godt etter badet for å hindre huden å tørke ut. Foto: Cecilie Endresen

Ikke visste vi at elefanter var så kosete, eller at det var så hyggelig å bli klemt av en elefant.

Cecilie får en god klem. Foto: Marit Harlaug Endresen

– Marit og Cecilie

DAG 8: TEMPLER, MARKED OG DANS I CHIANG MAI 

Vi er klare for en ny dag i Chiang Mai med besøk på de mest populære markedene, de flotteste og mest berømte buddhisttemplene og Old Chiang Mai kultursenter. Vi starter med smaksprøver på det travle Warorot-markedet.

Deilige dufter på blomstermarkedet. Foto: Chongrack Nadee.

Vi er glade for at guiden loser oss gjennom labyrinten og finner den mest interessante maten.

I China Town. Her selges alt man kan tenke seg. Foto: Marit Harlaug Endresen.

Her finner man kinesiske drager, hinduguder og Buddhas mor. Man får også pappversjon av nyttige ting å ha med seg i det hinsidige, slik som dress, slips, mobil, cash og kredittkort.

I tuk-tuk humper vi videre til tempelet Wat Chedi Luang i sentrum.

Chong, Marit og Cecilie beundrer forgylte buddhaer i Wat Chedi Luang. Foto: Cecilie Endresen

Etter nok en velsmakende lunsj, henter sjåføren oss og kjører oss opp til det enda mer overveldende tempelet Wat Phra That Doi Suthep i fjellet utenfor byen.

Wat Phra That Doi Suthep er et av Thailands viktigste templer. Foto: Marit Harlaug Endresen

Kvelden byr på mer mat, denne gang med imponerende sverddans og hypnotiserende musikk fra forskjellige folkegrupper. Du store min tid for en opplevelsesrik dag, nå igjen.

Det er så mye fargerikt og interessant å ta bilde av i Wat Phra That Doi Suthep at vi ikke vet hvor vi skal begynne. Foto: Cecilie Endresen

– Marit og Cecilie 

Turen er arrangert i samarbeid med OrkidéEkspressen og Thai Airways.

DAG 7: SKOGSTUR OG SØNDAGSMARKED 

Etter en god natts søvn under myggnettingen våkner vi til hanegal og fuglekvitter.

Cecilie får unna litt arbeid mens tåken letter. Foto: Marit Harlaug Endresen

Familien vi bor hos har vært tidlig oppe for å lage frokost, og serverer morgenkaffe med honning. Guiden Porn Chai (62) spiller gitar og lager gåter vi skal løse.

Frokost i det grønne med kokospannekaker. Foto: Urko Nalda

Vi skal ned igjen fra fjellet. Regntiden har så vidt begynt, og vi gleder oss til regnskogstur i duskregn.

Nede i dalen avsluttes turen med en femretters lunsj og deretter en flåtetur nedover elven.

Rafting i regnskogen!

Friske og opplagte etter turen i regnskogen, slipper vi oss løs på det store nattmarkedet i Chiang Mai. Vi kjøper myke bomullsklær, pasjonfruktsjuice og kokosolje og pludrer med alle selgerne.

Cecilie har kjøpt kokosolje av Yutthana Jundaprom (39). Foto: Marit Harlaug Endresen

Alle er så hyggelige og morsomme i dette landet, og vi liker absolutt alle vi har møtt så langt på turen.

Søndagsmarkedets pedikyrhjørne. Foto: Cecilie Endresen

Cecilie avslutter helgen med alle tiders thaimassasje og blir tråkket på både legg og rygg.

– Marit og Cecilie 

DAG 6: PÅ TUR I REGNSKOGEN 

Vi er i regnskogen, i nasjonalparken Mae Wang. Der skal vi opp i fjellet og overnatte hos karenfolket.

Før vi starter, får vi kaffe, snacks og dragefrukt. Marit og Tonk Ikong Burane Nuwat (42) gleder seg. Foto: Cecilie Endresen

Vi ser en grønn slange, men det er langt fra alle turgåere forunt.

Sikadene synger veldig høylytt, men denne er heldigvis helt rolig. Foto: Marit Harlaug Endresen

Guiden setter en sikade på Cecilies nese.

For å bekjempe avskoging har buddhistiske miljøvernere hengt remser av oransje munkekutter på noen av trærne for at folk skal vise trærne samme respekt som en munk.

Guiden Porn Chai (62) kan alt om planter, dyr og kultur. Her lærer Cecilie om «leppestifttreet».

Angela Heradia (27) og Urko Nalda (26) fra Rioja i Spania har valgt seg nord-Thailand fordi det er mest spennende, for strender har de nok av hjemme.

Angela Heradia (27) og Urko Nalda (26) spiser frukt etter å ha badet i fossen. Foto: Cecilie Endresen

I likhet med Orkidéekspressen, har de valgt denne utflukten med Green Trails fordi denne formen for turisme blant tradisjonelle stammesamfunn ikke ødelegger den lokale kulturen.

Ti år gamle Nichavadee Pluksaces Iyasakul, også kalt Pink, viser stolt frem vesker og skjorter moren og bestemoren har laget. Foto: Marit Harlaug Endresen

Vi spiser middag i solnedgangen over rismarkene. I lyset fra stearinlyset forteller guiden om oppveksten og karenfolkets kultur. Stemningen er magisk.

En ildflue flyr inn i Cecilies skjorte, der den blir sittende og blinke. Det betyr lykke.

– Marit og Cecilie 

DAG 5: LAMPANG TIL CHIANG MAI 

I Lampang kommer vi over Wat Chiang Rai, et nyoppusset tempel som er noe for seg selv.

Utsiden er lyssatt, og skifter farge, blått-grønt-rødt-rosa.

Wat Chiang Rai i grønt lys. Foto: Cecilie Endresen

På innsiden er det så mye lys, gull og glitter at vi må gni oss i øynene.

En av tre grønne buddhaer i Wat Chiang Rai i Lampang, glasskopier av smaragdbuddhaene i Bangkok. Foto: Cecilie Endresen

Innerst er det tre grønne buddhafigurer, kopier av de tre smaragdbuddhaene i Bangkok. Ord blir fattige.

Statue av en buddhistmunk, i tempelet Wat Chiang Rai i Lampang. Foto: Marit Harlaug Endresen

OrkidéEkspressen vet hva de driver med og har lagt inn en togtur mellom Lampang og Lamphun så vi får oppleve det grønne landskapet.

Chong og Cecilie spiser ananas og wasabinøtter på toget fra Lampang til Lamphun. Foto: Marit Harlaug Endresen

Vi nyter hvert sekund, med åpne dører og vinduer. Sjåføren kjører bilen til Lamphun, der
han møter oss. Ikke uventet spiser vi nok en vidunderlig lunsj.

Vi spiser og vi spiser. Her på restaurant Baan Suan Lumyai i Lampang. Foto: Marit Harlaug Endresen

På veien videre til Chiang Mai ser vi hvordan batikk knyttes og lages, og skaffer oss noen mer eller mindre flatterende gevanter.

Batikk til tørk i Lamphun. Foto: Marit Harlaug Endresen

Det siste døgnet i Thailand har om mulig vært enda mer fargerikt enn vanlig.

– Marit og Cecilie 

DAG 4: LAMPANG

Også denne morgenen våkner vi i paradis, denne gang på River Lodge i Lampang.

Lotusblomster og regnbue er en fin start på dagen. Foto: Cecilie Endresen

Vi drister oss også til å titte inn i åndehuset ved siden av rommet.

På markedet i Lampang får man fargerike frukter i alle fall ikke vi vet navnet på. Foto: Cecilie Endresen

Det er viktig å blidgjøre åndene til tidligere beboere på stedet, og i dag har åndene fått servert papaya, croissanter og dragefrukt.

Åndenes hus ved siden av vårt. Foto: Marit Harlaug Endresen

Selv spiser vi vår nye livrett kokospannekaker.

På markedet nyter vi luktene og fargene, men plutselig oppdager Cecilie et bord fullt av buktende ål i plastposer.

På markedet i Lampang får man fargerike frukter i alle fall ikke vi vet navnet på. Foto: Cecilie Endresen

Vår eminente guide Chong Nadee (48) forklarer at å slippe fri frosker og åler er en god gjerning.

Folk som sliter kjøper derfor med seg en ålpose, setter innholdet i vannet og håper på bedre karma.

Reankam Ponjai (56) selger blomsterkranser og små offergaver til åndehus og templer. Foto: Marit Harlaug Endresen

Vi føler at vi må ha hatt god karma som er så heldige at vi får oppleve dette landet.

– Marit og Cecilie 

DAG 3: FRA SUKHOTHAI TIL LAMPANG

Rosa lotusblomster og noen katter hilser oss velkommen til tempelet Wat Sri Shum med sin 15 meter høye buddhastatue.

Guiden har vist hvordan lokale buddhister berører Buddhas finger, og Marit vil også prøve. Foto: Cecilie Endresen

Vi vandrer blant flotte omgivelser, og fargerike blomster.

Lotusblomsten er åpen bare om morgenen. Foto: Marit Harlaug Endresen

Cecilie forelsket seg i det fine gamle krimskramset på muséet Gold Textile Museum i Sukhothai med gjenstander fra hele Thailand.

Også maten i Thailand er grunn nok til å dra hit! Foto: Cecilie Endresen

Husene i landsbyen minner Marit om Maihaugen i miniatyr, og hun forklarer hvordan smørkinna virker. I landsbyen Ban Na Tom Chum kjøper vi sprellemenn, lærer vi om farging av garn, og ser hvordan bambus blir til tannpirkere.

Også folk fra andre landsbyer i Thailand kommer for å lære autentiske håndverksteknikker av landsbyfolket i Ban Na Tom Chum.  Foto Marit Harlaug Endresen

Cecilie får prøve seg som veverske, til stor begeistring for en gruppe thailandske turister.

Cecilie får spole garn og er veldig stolt av resultatet. Foto: Chongrack Nadee

En dame skjærer opp kylling etter den er ofret til husåndene og deretter skal bli menneskemat.

Et av mange åndehus i hagene. Cecilie Endresen

Vi ser også tønnevis av lime som skal kastes fordi kvaliteten ikke er god nok, selv om den er mye finere enn enhver lime i Norge.

Vi kommer også til å drømme om drømmematen i Ban Na Tom Chum. Foto: Chongrack Nadee

Lunsjen tar vi under banantrærne på Poep Rice, en restaurant eieren åpnet etter hun drømte om å servere nettopp disse rettene.

 Vi vil flytte til Thailand!

– Marit og Cecilie 

DAG 2:  SUKHOTHAI

God morgen og velkommen til min tuk-tuk, sier Charean Jontrong i lyseblå T-skjorte.

Tuk-tuk er et glirende fremkomstmiddel for å studere de fargerike pagodene i hagene og livet i veikanten, slik som klesvask, matboder, høner, folk som sover. Foto: Chongrack Nadee

På Bankluay School synger 250 barn den thailandske nasjonalsangen hver morgen, og i dag ber alle buddhistisk bønn.

Noen av de minste sliter litt med å sitte stille. Foto: Cecilie Endresen

Charean loser oss trygt gjennom noen landsbyer der vi besøker kurvmakere og møbelsnekkere.

Charean demonstrerer en effektiv rottefeller som skal stoppe rottene fra å spise opp risavlingen. Foto: Cecilie Endresen

Vi tar også turen innom et buddhistisk krematorium, tempelet Wat Kampeng. Vår guide og venn Chongrack Nadee forteller at nå om dagen oppbevarer man likene i en kiste inni i et kjøleskap som også er formet som en kiste.

Etter likbrenningen plasseres urnen på familiens gravsted, der de gjenlevende på spesielle dager samles og minnes de døde. Foto: Cecilie Endresen

På restauranten Sweet Riice Bakery og Doffe Home tok vi etter et herremåltid mot til oss og prøvde is med dorian, kongen over alle frukter som er både elsket og fryktet (på grunn av lukten).

Restauranten var egentlig stengt, men Chong tok en telefon og vi ble møtt med store smil og de herligste retter, forskjellig karriretter, peanøttsauser, mango fra hagen og hjemmelagd is. Foto: Chongrack Nadee

Marit var ikke i tvil om at hun ville oppleve risplanting, og lot seg ikke skremme av tanken på slanger, snegler, klissete leire og alt annet som kanskje skjuler seg i det grå vannet.

Heidøler er bedre til å sette poteter enn til å plante ris. Foto: Chongrack Nadee

Og plantingen var nok mye morsommere for Marit enn for de lokale som står hele livet på rismarkene.

Freden senket seg over oss mellom templene og den vakre solnedgangen. Foto: Cecilie Endresen

Dagen ble avsluttet med en sykkeltur i solnedgangen blant gamle templer og buddhastatuer i den historiske parken i Sukhothai.

På sykkeltur. Foto: Chongrack Nadee

 Vi gleder oss til en ny dag!

– Marit og Cecilie 

DAG 1 – FRA OSLO TIL SUKHOTHAI

Allerede på flyet med Thai Airways fra Oslo blir vi behandlet som prinsesser.

To spente damer på flyet. Foto: Marit og Cecilie Endresen

I Bangkok møter guiden Rath Moungyai oss, og før vi vet ordet av det, sitter vi i baksetet på en svart bil en filmstjerne verdig, med en kald drink.

Vi blir møtt på flyplassen og tatt godt vare på hele tiden. Foto: Marit og Cecilie Endresen

I soloppgangen kjører sjåføren oss til fasjonable Rembrandt Hotel i sentrum for en liten formiddagslur.

Hotel Rembrandt i Bangkok. Foto: Marit og Cecilie Endresen

Vi slipper å tenke på noe, for OrkidéEkspressen har ordnet alt. Tilbake på flyplassen overtar den svensktalende guiden Chong ansvaret for oss to døgnville damene.

Flyplassen i Sukhothai. Foto: Marit og Cecilie Endresen

– Dette må være verdens søteste flyplass, utbryter vi når vi lander i Sukhothai en time lengre nord.

I en ny luksusbil forsyner vi oss med isvann og minibananer mens vi passerer rismarker, templer og naturtro dinosaurskulpturer.

Dinosaurer i sikte! Sukhothai på vei til Leghenda. Foto: Marit og Cecilie Endresen

På Hotel Legendha Sukothai henger jasminlukten tungt. Siden det er utenfor sesongen, er det få turister.

Vi blir møtt med vennlge smil overalt. Ikke rart at Thailand blir kalt «Smilets land» Foto: Marit og Cecilie Endresen

Vi slites mellom svømmebassenget, restauranten og thaimassasje. De kjekke unge japanske mennene fra flyet inntar bassenget, mens Cecilie får kontormusklene knekket på plass av en myndig massør.

Fremme i frodige og grønne omgivelser. Foto: Marit og Cecilie Endresen

Marit går for en kald Chang-øl og fuglekvitter ved elvebredden.

Her kan vi trives! Foto: Marit og Cecilie Endresen

Vi elsker allerede alt ved denne turen.

– Marit og Cecilie 

Turen er arrangert i samarbeid med OrkidéEkspressen og Thai Airways.

Ønsker du å bli testreiser du også? Flere ganger i året utlyser vi nye testreiser og konkurranser – følg med på nettsidenFacebook og meld deg på vårt nyhetsbrev!

TILBAKE TIL BLOGGSIDEN
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN MAGASINET REISELYST

Del denne reportasjen

Testreisere

Her finner du bloggene til våre testreisere!

testreiser@magasinetreiselyst.no

Testreisere

Her finner du bloggene til våre testreisere!